Поради

Як вибрати спальний мішок

Як вибрати спальний мішок

Спальні мішки поділяються на декілька основних видів залежно від їх конструкції.

 

Тип «ковдра» - це спальний мішок, який можна розгорнути повністю, як ковдру.

Тип «кокон» - не дозволяє розкрити спальний мішок повністю, але в такого спального мішка є капюшон, що затягується.

Тип «саркофаг» - за формою нагадує «кокон», але з фронтальною «блискавкою», яка повністю не розщібається.

Якість спального мішка, його теплові якості, залежать від внутрішнього утеплення. Гріє не сам одяг, а повітря між шарами одягу. За таким же принципом виготовляються сучасні синтетичні утеплювачі: холофайбер, тінсулейт, що застосовуються в спальних мішках. Такий матеріал, в порівнянні з традиційним синтепоном, відрізняється кращими теплоізоляційними властивостями, а також набагато більшим терміном використання. Це є гарантією того, що через рік-два ваш мішок не перетвористься на тоненьку ганчірку. Особлива категорія – це пухові спальники. Вони забезпечують комфортні ночівлі при  температурі до 20 градусів, мають невелику вагу і компактні розміри.

 

При виборі спального мішка необхідно враховувати такі параметри:

 

1. Температуру, при якій його збираються використовувати. На бірочці, яка прикріплена до спальника, виробники зазвичай вказують найнижчу температуру повітря, при якій спати в ньому буде «гарантовано» тепло.

2. Вага спальника. Вважається, що спальник повинен важити не більше 1,7 кг. Якщо ви не збираєтеся здійснювати часті та тривалі переходи, можна придбати і спальник вагою 2 кг. Для автомобілістів це взагалі не відіграє великої ролі. Враховуйте, що пухові спальники важать менше від синтепонових, але і вартість перших є більшою.

3. Компактність в згорнутому вигляді (в рюкзаку постійно не вистачає місця). Пухові спальні мішки згортаються легше і місця займають менше. Надзвичайно компактний спальний мішок з синтетичним наповнювачем може виявитися недостатньо теплим.

4. Здатність вбирати вологу. Для захисту від вологи, зовнішній шар виготовляють з синтетичних (які не промокають, і плюс до того – міцних, надійних) тканин. При цьому бажано, щоб внутрішній шар був натуральним (бавовняним). Натуральні тканини м’якіші, приємніші на дотик і не викликають алергічних реакцій. Що стосується наповнювачів, то синтетичні наповнювачі майже не вбирають води та швидко сохнуть. Пух, навпаки, легко та швидко намокає і дуже довго сохне.

5. Розмір. Вибираючи спальний мішок, порівняйте власні габарити з розміром мішка. Найпростіше дати пораду з врахуванням вашого зросту: спальник повинен бути довшим за вас на 20-25 см.

6. Конструкцію. «Кокони» можуть мати порівняно невелику вагу, залишаючись при цьому дуже теплими. «Ковдри» є менш компактними, зате їх легко провітрювати та сушити, при бажанні ними можна накритися.

7. Міцність, довговічність. Найбільш міцні та довговічні спальні мішки, виготовлені з синтетичних тканини та наповнювачів. Пух важко розлучається з вологою. Якщо спальник з таким наповненням сушити недостатньо часто, пух починає збиватися та псуватися (гнити). Спальники з синтетичним наповнення легше прати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему