Поради

Які продукти треба їсти у спеку: пояснення дієтологів

Які продукти треба їсти у спеку: пояснення дієтологів

Знизити вплив високих температур на організм допоможе правильний раціон, вважають іспанські дієтологи.

У статті, опублікованій виданням La Vanguardia, фахівці назвали сім продуктів, які здатні зарядити енергією в спеку.

Дієтологиня Фатіма Бранко порадила міняти влітку не тільки харчування, але і звичний графік. Зокрема, вона радить не виходити на вулицю в найспекотніші години, як слід висипатися, а також контролювати водний баланс.

Що стосується харчування, фахівець рекомендує уникати в жарку погоду вживання солодких напоїв, солодощів, випічки і морозива - всі ці продукти містять багато цукру, а значить і вплив на енергію буде нетривалим. Замість цього слід включити в свій раціон огірки, помідори, буряк, сочевицю, яйця, авокадо і вівсяну кашу.

Бранко зазначила, що сезонні овочі і фрукти - кращий спосіб для відновлення водного балансу організму. Огірок, зокрема, складається з води на 97 відсотків. У той же час, він містить велику кількість клітковини, а також вітамінів С і Е.

Помідори також багаті вітамінами і містять багато води. Їх можна вживати з іншою рослинною їжею. Наприклад, у вигляді гаспачо.

Говорячи про буряк, фахівчиня звернула увагу на його зволожуючі і судинорозширювальні властивості. За її словами, цей овоч є ідеальним варіантом для тих, у кого спостерігаються проблеми з кровообігом.

«У буряках є речовина, відповідальна за її захисну дію на артерії, - це оксид азоту, з'єднання, яке особливо добре в закусках, що йдуть перед головним прийомом їжі, а це якраз випадок буряка і салатів з нього», - зауважила дієтолог Сусана Леон .

Експерти також акцентували увагу на тому, що в літній сезон багато людей ігнорують бобові, хоча саме в цю пору року їх і слід їсти. Зокрема, нут, сочевиця, квасоля і горох забезпечують організм енергією, клітковиною і рослинним білком. Особливо їх рекомендують тим, хто не хоче їсти багато риби і м'яса.

Яйця фахівці визнали еталонним білковим продуктом, проте в сирому вигляді вживати їх в їжу не рекомендується. Авокадо назвали скарбом із корисними жирами, необхідними для правильного функціонування організму.

Говорячи про вівсяну кашу, дієтологи назвали продукт оптимальним варіантом для отримання енергії з низьким глікемічним індексом. Корисно буде і вживати продукти зі злаками, і пити коктейлі, і ласувати пластівцями у вигляді млинців або батончиків.

Підводячи підсумок, дієтологи попередили, що високі температури можуть відображатися на когнітивних здібностях дорослих. У зв'язку з цим вони згадали дослідження, проведене Школою охорони здоров'я TH Chan при Гарвардському університеті в США.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: спека, харчування, здоровий спосіб життя, Поради
В тему