Поради

Що напророкував землянам Стівен Хокінг

Що напророкував землянам Стівен Хокінг

Якщо ви цікавитеся прогнозами, то знаєте, що більшість із них було зроблено людьми, що володіють надприродними здібностями: ясновидцями, пророками, екстрасенсами. Однак, своє бачення майбутнього періодично публікують відомі вчені, чиї прогнози ґрунтуються на різних теоретичних розрахунках і дослідженнях.

Одним з «наукових пророків» був всесвітньо відомий англійський астрофізик, фізик-теоретик, космолог і письменник Стівен Хокінг. Ця людина мала неймовірну долю: в молодому віці він захворів на рідкісну хворобу Лу Герінга, яка за кілька десятиліть повністю паралізувала його тіло, але не торкнулася мозку.

Довгі роки Хокінг спілкувався з зовнішнім світом за допомогою синтезатора мови, який приводив у дію єдиним працюючим м'язом щоки. Незважаючи на повну нерухомість, вчений дожив до 76 років і продовжував працювати практично до самої смерті. Він залишив безліч наукових праць і книг, в частині з яких містяться передбачення про майбутнє світу і людства.

Так, Хокінг висловлювався ствердно про можливість подорожей у Всесвіті. Він вважав, що приблизно через 500 років (при нинішньому рівні прогресу) людство зможе пересуватися в просторі зі швидкістю, що дозволяє досягати віддалених зірок. При цьому вчений припустив, що навіть тоді подорож буде займати не менше 10 років. Вчений був упевнений, що космічні подорожі будуть необхідні землянам для того, щоб поступово колонізувати інші планети.

Хокінг прорахував, що через кілька століть, за нинішньої швидкості потепління, клімат на планеті стане схожий на Венеру: поверхня розігріється до 400 градусів. Людям доведеться покинути Землю після того, як її спіткає екологічна катастрофа.

А ось в подорожі в часі Хокінг не вірив і вважав, що фізично це неможливо. Основним аргументом була відсутність туристів з майбутнього в наш час: адже якщо це стало можливим, то вони повинні були б відвідувати нас вже зараз.

Цікаві прогнози давав вчений і щодо штучного інтелекту. Він припускав, що в найближчі 100 років комп'ютерний розум зможе перевершити своїх творців: він навчиться реплікувати сам себе і створить нову форму «життя», яка, з високою часткою ймовірності, захоче поневолити не настільки досконалих людей.

Можливо, науково прораховані прогнози вченого збудуться, але це справа далекого майбутнього.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: цікаво знати, вчені, екстрасенси, земля
В тему