Поради

Вчені довели, що кава зменшує ризик хвороб печінки

Вчені довели, що кава зменшує ризик хвороб печінки

Британські вчені з'ясували, що кава знижує ризик розвитку хронічних захворювань печінки. Фахівці також довели здатність напою зменшувати ймовірність летального результату при цих хворобах.

Про це йдеться у статті The Guardian.

Дослідники проаналізували дані 494 585 учасників британського Біобанку - проекту, спрямованого на пошук генетичних факторів і факторів навколишнього середовища. В експерименті брали участь добровольці від 40 до 69 років. Більшість з них зізналися в любові до кави (384 818 осіб), а інші сказали, що не вживали напій.

Фахівці вивчали стан печінки учасників протягом майже 11 років і зафіксували 3600 випадків хронічного захворювання печінки, 301 смертельний результат і 1839 випадків жирової хвороби печінки. Дослідники також врахували такі чинники, як індекс маси тіла учасників, вживання алкоголю і статус куріння.

В результаті аналізу вчені з'ясували, що люди, які вживають каву будь-якого сорту, ризикували надбати хронічне захворювання печінки або жирової хвороби печінки на 20 відсотків менше. Крім того, у прихильників кави ризик смерті від цих причин опинився на 49 відсотків нижче, ніж у іншої групи.

«За великої вибірки в Великобританії доведено, що вживання кави захищає від важких захворювань печінки», - підкреслив професор Пол Родерік і співавтор дослідження з Університету Саутгемптона.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кава, вчені, великобританія, дослідження, Здоров'я, хвороби
В тему