Британські вчені з'ясували, що кава знижує ризик розвитку хронічних захворювань печінки. Фахівці також довели здатність напою зменшувати ймовірність летального результату при цих хворобах.
Про це йдеться у статті The Guardian.
Дослідники проаналізували дані 494 585 учасників британського Біобанку - проекту, спрямованого на пошук генетичних факторів і факторів навколишнього середовища. В експерименті брали участь добровольці від 40 до 69 років. Більшість з них зізналися в любові до кави (384 818 осіб), а інші сказали, що не вживали напій.


Фахівці вивчали стан печінки учасників протягом майже 11 років і зафіксували 3600 випадків хронічного захворювання печінки, 301 смертельний результат і 1839 випадків жирової хвороби печінки. Дослідники також врахували такі чинники, як індекс маси тіла учасників, вживання алкоголю і статус куріння.
В результаті аналізу вчені з'ясували, що люди, які вживають каву будь-якого сорту, ризикували надбати хронічне захворювання печінки або жирової хвороби печінки на 20 відсотків менше. Крім того, у прихильників кави ризик смерті від цих причин опинився на 49 відсотків нижче, ніж у іншої групи.
«За великої вибірки в Великобританії доведено, що вживання кави захищає від важких захворювань печінки», - підкреслив професор Пол Родерік і співавтор дослідження з Університету Саутгемптона.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.