Поради

Як згладити різницю сексуальних темпераментів: роз’яснення психологів

Як згладити різницю сексуальних темпераментів: роз’яснення психологів

«Протилежності притягуються» - ми часто чуємо цю фразу, коли розмова заходить про відносини. Однак, коли справа стосується сексу і близькості, протилежні погляди партнерів можуть стати причиною конфліктів і непорозумінь. Розбираємося, що робити, якщо у вашій парі різні уявлення про те, «як, коли і скільки», і як згладити різницю сексуальних темпераментів.

Сексуальний темперамент vs лібідо

Коли мова йде про секс, одним з основних понять стає «лібідо» (l?b?do - «хіть, бажання, пристрасть, прагнення»). Термін був розроблений Зигмундом Фрейдом в теорії психоаналізу для опису різних проявів сексуальності. У сучасній сексології «лібідо» використовується саме в контексті статевого потягу, коли ми говоримо про бажання людини займатися сексом.

Сексуальний темперамент – це відносно нове поняття, про нього можна прочитати у другому розділі «Як хоче жінка» Емілі Нагоскі. За допомогою цього словосполучення Нагоскі описує людську поведінку і ставлення до сексу в більшій мірі з боку психології і культури.

У сексуальний темперамент входять соціальні установки, традиції і норми. Впливає на його формування і характер самої людини, і те, як про секс говорять в його родині, оточенні, медіа. Важливу роль відіграє і менталітет. Від сексуального темпераменту людини залежить, як він демонструє партнеру бажання, які сексуальні практики вважає прийнятними, а які викликають відторгнення. Також від цього буде залежати, як людина проявляє почуття до партнера, перебуваючи у відносинах. На сьогодні визначити свій сексуальний темперамент пропонують найрізноманітніші онлайнтести, а ЗМІ пропонують «народні» методи – потенціал людини пропонують визначати за розміром носа або ноги. Втім, і той, і інший підхід повинні піддаватися сумніву в рівній мірі.

Зазвичай виділяють три типи сексуального темпераменту:

  1. Сильний, або гіперсексуальний, темперамент, власники якого легко збуджуються, а зовнішні подразники або стрес чи можуть знизити їх бажання займатися сексом. Такій людині все одно, як вона виглядає під час сексу, що на нього/неї/партнера вдягнуто, чи використовується засіб контрацепції і так далі.
  2. Середній темперамент, згідно зі статистикою, має переважна більшість людей (близько 80% чоловіків і жінок), які наділені помірним сексуальним апетитом. При цьому зовнішні і внутрішні подразники можуть в деякій мірі впливати на бажання і можливість займатися сексом.
  3. Власники слабкого сексуального темпераменту легко відмовляються від сексу. При цьому вони можуть відчувати сексуальне бажання, але занадто багато сторонніх чинників здатні обмежити їх в отриманні задоволення від процесу.

«Як практикуючий психотерапевт і сексотерапевт, на початку я б сказала, що будь-яка класифікація – як дає нам більше розуміння про питання, але так і спрощує «особистість» людини, яку ми в цю класифікацію записуємо. Класифікація не враховує, що кожна людина має свою особисту історію, свої емоційні травми (характер яких буде безпосередньо впливати і на сексуальну сферу життя), свої ключові емоційні потреби (в тому числі ті, які з дитинства можуть перебувати в дефіциті, а значить в дорослому життя людина буде прагне закрити їх за всяку ціну; найчастіше за допомогою інших людей), свої цілі в житті, свої переконання і внутрішні обмеження.

Сексуальність і сексуальне бажання – питання дуже об'ємні і залежать від багатьох факторів. Коли ми говоримо про сексуальний темперамент – це звучить як константа. Однак, сексуальне бажання у однієї людини може істотно змінюватися в різні життєві періоди і при особистісному опрацюванні (коли людина вирішує свої внутрішні конфлікти, стає більш зрілою і самодостатньою, працює з рівнем своєї тривожності і т.д.)», - коментує Христина Костикова, психологиня, психоаналітична психотерапевтка, сексотерапевтка.

Коли темпераменти різні

«Наприклад, жінка, вихована в східній традиції, не проявлятиме ініціативу в ліжку. За двадцять років шлюбу вона цього не зробила, і в результаті її чоловік з більш західним вихованням виступив ініціатором походу до психолога, просто щоб розібратися, чи залишився ще в їх відносинах якийсь інтерес, чи хоче його дружина інтимної близькості», - розповідає психолог Михайло Лабковський.

Різниця в сексуальних темпераменти партнерів може стосуватися не тільки того, хто проявляє ініціативу або скільки разів на тиждень пара займається сексом. Вона також може зачіпати куди більш глибокі і болючі місця в стосунках:

  • питання особистих кордонів і відповідальності у відносинах;
  • питання полігамії і моногамії;
  • гендерні стереотипи та ролі.

Нерідко на ґрунті цих відмінностей трапляються конфлікти, задоволеність стосунками падає, і пари виявляються або в кабінеті у психолога, або на межі розставання. Але що, якщо відмінність сексуальних темпераментів – не вирок і не «несумісність»?

Різні темпераменти не обов'язково конфліктують, з тим же успіхом вони можуть доповнювати один одного, але, звичайно, для цього партнерам доведеться докласти деяких зусиль.

Що робити, коли різниця сексуальних темпераментів дає про себе знати

  • Подумайте, що могло стати причиною змін, якщо вони з'явилися раптово

Бажання партнера займатися сексом може знизитися або підвищитися з різних причин: через стрес на роботі, проблеми зі здоров'ям, конфлікти з близькими людьми, появу дитини, початок нового проекту. Знайшовши відправну точку, ви зможете змінити обставини або своє ставлення до них.

  • просто поговоріть

Коли вас щось не влаштовує, замовчувати проблему не має сенсу, так само як і вирішувати її радикально. Якщо для вас є пріоритетними відносини з певною людиною, а не регулярність сексу і набір використовуваних в процесі поз, вам варто сісти за стіл переговорів, де ви зможете домовитися, наприклад, про періодичність сексу, табу або стоп-слова.

  • змініть обстановку

Влаштуйте собі і партнеру побачення, квест з пікантними завданнями або партію в настільну гру для дорослих. Можете додати щось нове і в сам процес близькості: від рольових ігор до використання іграшок.

«Якщо у партнерів є розбіжність в темі сексуального бажання - перш за все, це потрібно обговорювати в парі - спокійно, без претензій один до одного і з повагою до відмінностей іншої людини. Можна обговорити: «Чи завжди так було? Якщо немає, то з чим це може бути пов'язано? Що турбує кожного з партнерів? Про що фантазує в сексуальному плані кожен? Як ви можете допомогти один одному?»

Потрібно шукати компроміси (наприклад, самозадоволення), якщо відносини важливі для обох. Ключове – не брехати собі, що партнер повинен змінитися заради вас. Так, це може статися, але тільки якщо він сам цього захоче», - коментує Христина Костикова.

Іноді бувають ситуації, коли партнери не готові обговорювати відмінності і робити кроки назустріч один одному. В таких обставинах можуть постраждати не тільки відносини, а й самі їх учасники. Партнери можуть відчувати себе винуватими або «неправильними», і в такій ситуації важливо пам'ятати, що розбіжність сексуальних темпераментів – це нормально.

Серйозною помилкою буде почати займатися сексом із партнером без обопільного бажання сторін (з примусу або з почуття обов'язку), проявляти агресію до партнера або дозволяти партнеру проявляти агресію до вас, а також вважати, що з вами щось не так. Різниця сексуальних темпераментів – не вирок, якщо тільки партнери самі не вирішать інакше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, сексолог, секс, Поради, психологія, чоловіки, жінки
В тему