Поради

Як просто відмовитися від пакетів у супермаркетах: експеримент

Як просто відмовитися від пакетів у супермаркетах: експеримент

Сучасне життя в багатьох аспектах може забезпечити людині комфорт. Найчастіше розплачуватися за нього змушена природа нашої планети. Екологія знаходиться в катастрофічному стані. За даними Greenpeace, середній час використання одного поліетиленового пакета становить 12 хвилин, при цьому розкладатися він буде до тисячі років.

Про це йдеться у статті журналістки Стелли Шміль.

До речі, статистика також невблаганна щодо переробки. Виявляється, в світі переробляється лише три відсотки всіх пакетів, а Велика тихоокеанська сміттєва пляма, яка значною мірою складається саме з них, скоро досягне розмірів дрібного, але все ж материка. Ця інформація просто жахає. І поки одні вважають за краще про це не думати і вести звичний спосіб життя, хтось вирішує почати з себе.

Журналістка вирішила повністю відмовитися від поліетиленових пакетів і почати нове життя без екологічного сліду для природи:

«Виявилося, що ми часто робимо спонтанний шопінг, по дорозі з роботи, наприклад, знадобилося зайти за хлібом і іншими відсутніми продуктами. Щоб не нести все в руках, слід підготуватися, інакше доведеться купити пакет.

Без пакету. І дещо ще

Дивно, наскільки дбайливими і послужливими стають продавці, коли справа стосується упаковки. Ви звертали увагу, з якою кількістю пакетів можна прийти з ринку або продуктового магазину? Більшість з них, до речі, в подальшому використанні абсолютно марні. У той час як великі місткі пакети можуть потім бути застосовні в побуті, маленькі з-під фруктів, овочів або для упаковки м'яса і риби як правило просто викидаються у відро відразу після повернення додому.

Щоб відмовитися від поліетиленових пакетів, довелося вибудувати цілу систему. Дотримуватися її часто складніше, ніж намітити план.

Знадобилося купити:

  • Багаторазові мішечки 20 штук, по п'ять у кожній сумці і ще п'ять вдома
  • Складні контейнери для м'яса, риби та інших продуктів, які неможливо помістити в багаторазові мішечки в кількості 10 штук
  • Сумка-шопер, три штуки

Спорядившись всім цим, можна вирушати в магазин або на ринок.

Взагалі на практиці виявилося, що не забути контейнери і мішечки досить просто. А ось набагато важче вести діалог з продавцями. Майже в кожному місці, коли я говорила, що мені не потрібен пакет, мені його давали практично насильно.

«Ну як же, адже вам буде незручно нести? А раптом розсиплеться?»

, - ці та інші фрази я чую майже в кожному місці досі. У таких випадках я терпляче дякую продавця за турботу і повторно відмовляюся від пакета. Коли таке відбувається раз – нічого страшного, але якщо вам доведеться вимовляти цю фразу по кілька разів на день, боюся, рано чи пізно навіть у самої терплячої людини зміниться тон.

Така нав'язана співчутливість говорить про те, що в нашому, в більшості випадків загартованим СРСР менталітетом, досі витає установка «я знаю краще» і «мені видніше».

На ринок зайти зі своїми мішечками – все одно, що підставитися під кулі.

«Зовсім ні одного пакета не потрібно? Але картопля же брудна, дівчино, ви забруднитеся», - каже продавець.

Я відповідаю, що нічого не забрудниться, знову дякую, і якщо мене питають про причини, пояснюю, що я, в разі чого, відмиюся швидко, а ось планеті таку турботу доведеться перетравлювати сотні років. Як правило, у відповідь зустрічаю нерозуміючий погляд. Сумно.

Через деякий час я знайшла «свої» точки покупки

«А у мене багато «ваших» ходить! Коли просять без пакета, мені що, складно чи що? Та аби подобалося, можу вам хоч в капелюх все скласти», - каже продавець крамниці неподалік від мого будинку, у якій я стала постійно купувати овочі та фрукти.

Хто такі «наші» я, правда, уточнювати не ризикую, але підозрюю, що це такі ж усвідомлені і небайдужі покупці, яким полюбилася ця продавщиця за спокійне ставлення і миролюбну вдачу. Я тепер і сама постійний її клієнт - не потрібно по кілька разів стежити за тим, щоб прохання не класти в свої мішечки НЕ проігнорували.

Насправді, я безумовно розумію продавців, які працюють в продуктових магазинах на потоці. У них є набір дій, послідовність яких практично доведена до автоматизму, і фінал циклу - пакет, майже завжди. І вже точно завжди, якщо він безкоштовний.

Провал експерименту або початок нового?

З жалем доводиться визнати, що відмова від пакетів в магазині не змогла повністю виключити їх використання в моєму житті. Забираючи замовлення з онлайнмагазинів, практично завжди ми стикаємося з упаковкою в пакеті або поліетиленовою плівкою. Вона є скрізь: від сервісів доставки продуктів додому до магазинів одягу. Особливо щільно загортають поліетиленом будівельні магазини та товари для дому, практично вся упаковка там саме така, але уникнути цього поки важче.

Проста відмова від пакетів в продуктовому породив багато нових завдань. Що робити з речами, які ми не використовуємо і прибираємо в дальній ящик, як викидати сміття, яке за звичкою витягуємо з відра за зав'язаний в вузлик пакет. Про це та багато іншого, з чим довелося зіткнутися, я обов'язково розповім наступного разу».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: супермаркет, екологія, м'ясо, продукти, журналісти
В тему