Поради

Коли треба припиняти стосунки: пояснення психолога

Коли треба припиняти стосунки: пояснення психолога

Як зрозуміти, що відносини деструктивні, розповів клінічний психолог Сергій Милославський.

За словами експерта, основна ознака – це необґрунтовані ревнощі, фізичне насильство, часта зміна настроїв партнера, через яку другий партнер змушений постійно підлаштовуватися. Насторожити також повинні різного роду маніпуляції.

Припустимо, він прийшов о 12 годині ночі додому, а дружина на наступний день запитує: «Чому ти прийшов в 12 ночі?». Він скаже: «Тобі здалося. Я прийшов в 9». Цей газлайтинг вже називається маніпуляцією.

Таким чином, людина змушує партнера вірити в своє божевілля, ненормальність. Наприклад, може порадити звернутися до психіатра зі словами «у тебе вся сімейка така божевільна – у вас спадкове». Це призведе до того, що жертва почне сумніватися в собі, зазначив експерт.

За його словами, деструктивні відносини не можуть постійно перебувати в незмінному стані. Історія з життя: чоловік знущається над дружиною і своєю дитиною, в якийсь момент вона каже стоп і подає на розлучення.

Чоловік одружується з іншою, і в новій сім’ї жертва і насильник міняються місцями. Тепер вже жінка знущається над цим чоловіком - принижує, б’є, забирає зароблені ним гроші, пояснює психолог.

Такі ситуації зустрічаються нечасто, так, в основному, саме чоловіки домінують в аб’юзивних відносинах. Але буває так, що чоловік зустрічає жінку, схожу на матір, яка в дитинстві била його і принижувала.

Виходячи з цієї моделі поведінки, він все копіює, і виходить такий перенос: він також зазнає від дружини побоїв, як терпів в дитинстві від матері.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, чоловіки, кохання, жінки, психологія
В тему