Поради

Березовий сік: правила точіння та секрети зберігання

Березовий сік: правила точіння та секрети зберігання

Цими днями господарі починають точити березовий сік. Ще наші предки називали його нектаром здоров’я. І не даремно. Учені довели, що березовий сік є справжньою вітамінною бомбою, яка так доречна в період обезсилення організму після тривалого холодного періоду. Детально про цінність соку, його заготівлю та застосування – у розмові з Іваном Бойком, досвідченим ґаздою з Луцька.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

– Пане Іване, коли і як слід заготовляти сік?

– Сезон заготівлі березового соку розпочинається з першим теплом, тобто з березня по квітень і триває майже до появи листочків. Заготовити березовий сік не складно, однак потрібно знати, як правильно це зробити, аби не завдати шкоди дереву. Передусім треба пам’ятати, що забір соку з молодих дерев може призвести до їхньої загибелі. Відтак діаметр стовбура має становити понад 30 сантиметрів. Не можна точити сік із дерев, які ростуть у межах міста, біля автомобільних трас, промислових підприємств, а також біля полів, які у вегетаційний сезон обробляють різноманітними пестицидами. Для того, аби наточити соку і при цьому не нашкодити дереву, потрібно на березі під кутом 30 – 40 градусів просвердлити невеличкий отвір або ж акуратно прорізати чи вирубати. Робити це слід на висоті пів метра від землі з південної сторони стовбура. В зроблений отвір треба акуратно вставити зігнутий шматочок бляхи або ж трубочку від медичної крапельниці, через яку витікатиме сік. Під неї – ємкість, в яку цей сік стікатиме. Найактивніше сік тече з 11 – 12-ї години ранку до того часу, коли починає вечоріти, тобто до 17 – 18-ї години дня. З одного дерева, залежно від діаметра його стовбура, можна взяти від двох до десяти літрів соку. Надмірне точіння соку може мати негативні наслідки для самого дерева. Після збирання соку отвір потрібно забити кілком або закрити мохом. Зверху змазати садовим варом – це вбереже дерево від зараження.

– Чим корисний цей нектар і як правильно його споживати?

– Безумовно, ідеально пити свіжий і сирий сік. Адже він багатий на вітамін С і чимало вітамінів групи В. Окрім цього, березовий сік містить яблучну та лимонну кислоти, 17 амінокислот, які потрібні для нашого організму, а також мінеральні солі, фітонциди, фруктозу, полісахариди. Свіжий березовий сік має гарно виражені тонізуючі властивості. Вчені довели, що його споживання допомагає вивести з печінки та нирок солі, пісок та інші шлаки, сечову кислоту та токсини, покращує і регулює обмінні процеси та зміцнює опірні сили організму. Свіжий сік корисний при хворобах печінки, дерматологічних захворювання. Якщо пити по склянці щодень, то дуже швидко пройдуть відчуття втоми, сонливість, покращиться апетит, зникнуть глисти, поліпшиться стан шкіри. Свіжим соком можна вмивати обличчя – це допоможе очистити пори від надлишку жиру у сальних залозах, вилікує прищі, пришвидшить загоєння ран. Однак потрібно пам’ятати, що дорослим на день можна пити не більше від одного літра соку, людям літнього віку – пів літра, а дітям до 12 років – не більше від 300 мілілітрів. На жаль, березовий сік протипоказаний людям, як потерпають від алергії на нього або ж хворіють на сечокам’яну хворобу.

– На жаль, свіжий сік зберігає свої корисні властивості в прохолодному місці не більше як чотири доби. Як його законсервувати, зберігши при цьому всі властивості?

– Березовий сік консервують. Причому, як з цукром, так і без нього, з різними добавками, як-от скибочки лимона, ківі, родзинки тощо. Також здавна готують напій, який гарно зберігає цілющі властивості і дуже смачний. Також він особливо корисний для роботи шлунково-кишкового тракту та при панкреатиті. До того ж його не складно готувати. Потрібно півтора літра свіжого соку перелити у скляну банку і додати склянку вівса, який попередньо слід ретельно промити. Залишити на ніч, а тоді поставити на плиту. Довести до кипіння і варити на маленькому вогні до того часу, поки з посудини не википить половина рідини. Опісля процідити і відставити, щоб напій охолов. Приймати за пів години до їди по 150 мілілітрів тричі на день. Курс лікування – один місяць. Окрім цього, ми здавна готуємо березовий квас. Для цього потрібно жменю вівса підсмажити на сухій сковорідці доти, поки зернятка не почорніють. Коли овес охолоне, додати пригорщу сухофруктів – сушених яблук, і все зсипати в торбинку з марлі. Зав’язати і покласти в бочку, куди попередньо слід налити 40 – 50 літрів свіжого соку. Залишити на тиждень – і насолоджуватися смачним, вітамінним і корисним напоєм.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь
В тему