Поради

Колаген для шкіри: для чого треба і хто має пити

Колаген для шкіри: для чого треба і хто має пити

Зараз популярні б’ютіблогери і адепти правильного харчування все частіше розповідають про те, що п’ють колаген для пружності шкіри і чіткого овалу обличчя.

Навіщо пити колаген, кому він необхідний, які бувають види - розповіла Ольга Подхомутнікова, кандидатка медичних наук, завідувачка кафедри дерматовенерології.

Що таке колаген?

Колаген - всюдисущий білок, який є структурою всієї сполучної тканини організму. Колаген існує в вигляді матриксу: в ньому знаходяться колагенові волокна, еластин, фібрин і гіалуронова кислота.

Колаген складається з трьох амінокислот: гліцину, аргініну і проліну. І в залежності від їх комбінацій виділяють 28 типів колагену в природі.

Для краси і здоров’я особливо важливі три типи:

  • Перший тип: міститься у всіх тканинах і відповідає за еластичність, водний баланс і засвоєння поживних речовин. Необхідний для шкіри, кісток, сполучної тканини і стінок судин.
  • Другий тип: необхідний для суглобів, сухожиль і хрящів, він рекомендується і застосовується проти запальних процесів в нашому організмі, має хорошу протизапальну дію.
  • Третій тип: молодий компонент, відповідає за еластичність, метаболізм, стан клітин шкіри, волосся і нігтів в цілому.

Прийнято вважати, що перший і третій тип мають ефект омолодження і тонусу. Другий тип відповідає за відновлення суглобів, дисків і хрящів.

У чому унікальні властивості колагену?

Все в організмі відбувається під його впливом. Колаген потрібен для зміцнення кісток і суглобів. Прискорює процес відновлення кісток і тканин після переломів і операцій. Особливо відзначають відновні властивості в слизових оболонках шлунково-кишкового тракту. Зміцнює волосся, нігті, зуби, розгладжує зморшки. Покращує сон. Розганяє метаболізм.

Існує два основних джерела колагену:

  1. З тваринної сировини (шкіра, шкури і суглоби великої рогатої худоби). Він найбільш дешевий, добре засвоюється, перевірений роками використання, його регулярний прийом заповнює запаси організму, в результаті допомагає контролювати появу зморшок.
  2. Морські джерела - верхні клітини шкіри риб. Його структура є дуже близькою до тієї, яку мають волокна колагену у людини. Вважається більш ефективним, так як повністю всмоктується через стінки кишечника і сприяє виробленню власного колагену.

Наскільки колаген ефективний?

Колаген буває у вигляді порошку, капсул, таблеток, жувальних таблеток і у вигляді рідкої композиції. Різниця між порошком, капсулами, рідкою формою і таблетками полягає в зручності прийому, часі засвоюваності і ціні.

Рідкий колаген особливо ефективний, адже він миттєво всмоктується, швидше починає працювати і допомагати виробленні власного колагену. Плюс при виробництві рідкого колагену додаються інші важливі компоненти, такі як вітамін С і мікроелементи, поліпшується смак (можливість більш комфортного вживання продукту).

Помічено, що ефект від прийому колагену у кожної людини відрізняється. Це обумовлено тим, що потреби і рівень колагену у кожного свій.

Чим старша людина, тим менше колагену в його організмі, і, коли ми починаємо приймати колаген, організм сам визначить, куди відправити ці молекули.

Важливо: при прийомі колагену обов'язково необхідна присутність в раціоні Oмега-3, цинку, селену, сірки, кремнію, вітамінів групи A, B, D.

Від колагену не буде одномоментного ефекту, це не диво-таблетка. Звичайно, він зробить шкіру більш підтягнутою, але потрібен час.

Чи є протипоказання для питного колагену?

Серед протипоказань алергія на інші компоненти, які додаються при виробництві, але на сам колаген алергічних реакцій виявлено не було. Також потрібно відзначити, що викликати алергічні реакції може дешева сировина.

Як часто потрібно пити колаген?

Профілактична доза – 5 грамів на добу, а лікувальна доза – 10 грамів на добу. На голодний шлунок за 30-60 хв до їди. Бажано комбінацією, спільно з вітаміном С, Омега-3, іншими мікроелементами. Курсом до трьох місяців. Потім перерва і повторення курсу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Лікарі, здоровий спосіб життя, Поради, краса
В тему