Поради

Як аферисти проникають у наші телефони та на фейсбук-сторінки

Як аферисти проникають у наші телефони та на фейсбук-сторінки

Якщо колись аферисти дурили людей під час безпосередньої зустрічі зі своєю жертвою, то тепер вони виманюють гроші, перебуваючи за тисячі кілометрів від потенційної жертви. А засобом їхнього шахрайства стають наші телефони.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Буквально днями авторка цих рядків отримала повідомлення на телефон, що виграла автомобіль і треба лише зателефонувати на зазначений у смс номер мобільного.

А перед цим колега з редакції отримав повідомлення, що його банківський рахунок заблокований і для розблокування необхідно зателефонувати на такий-то номер.

Не спішіть телефонувати на невідомі номери

Експерти в боротьбі з кіберзлочинністю наголошують: у жодному разі не телефонуйте на невідомі вам номери телефонів. Адже ніхто не може передбачити, як далі діятимуть аферисти.

Буває, що зазначений у повідомленні номер насправді є платним. Тобто, що довше ви будете з’ясовувати, яку марку автомобіля виграли чи з яких причин заблокована ваша банківська картка, тим більше грошей потім у вас зніме оператор за цю безглузду розмову.

Часом аферисти використовують і інший сценарій. Вони вигадують причини, аби спонукати вас зателефонувати на три різні номери. Далі звертаються до оператора мобільного зв’язку, повідомляють, що нібито загубили телефон. Аби отримати доступ до вашого номера, називають оператору останні три дзвінки, які ви проводили зі свого мобільного. Таким чином оператор відкриває шахраям доступ до вашого мобільного номера. А далі зловмисники можуть набрати на вас кредитів, зняти кошти з ваших банківських карток тощо.

Не вірте всьому, що вам надсилає «Фейсбук»

Ще один вид шахрайств, який стає все популярнішим, – повідомлення у «Фейсбуці» чи «Інстаграмі» від ваших знайомих із проханням переказати кошти на таку-то банківську картку.

Річ у тім, що аферисти навчилися робити точну копію сторінок із соцмереж. А потім із цієї «клонованої сторінки» вони розсилають повідомлення всім фейсбук-друзям людини. У цьому повідомленні вони пишуть, нібито опинилися в біді (захворіли, готуються до операції рідних, мусять терміново погасити кредит тощо). А потім зловмисники просять фінансово їх підтримати.

Дуже часто друзі, отримавши таке прохання від (як вони думають) давнього знайомого, тут же кидаються допомагати. Тим паче, що із сучасними технологіями перевести гроші з однієї банківської картки на іншу – це питання кількох секунд. І лише згодом (буває навіть – через декілька місяців) зустрічають людину, запитують, як пройшла операція чи минула хвороба, і з’ясовують: а ніякої операції не було й близько і ніхто нікому не писав ні про які гроші!

Як не потрапити на гачок

Аби не втрапити у тенета кібершахраїв, експерти радять: перш ніж передавати комусь гроші, зателефонуйте до цієї людини, в живій розмові переконайтеся, чи отримана інформація правдива, і лише після того вчиняйте конкретні дії.

Такого ж алгоритму потрібно дотримуватися, якщо до вас телефонують незнайомці, повідомляють, нібито син (брат чи онук) у поліції і за непорушення кримінальної справи треба передати хабар незнайомцю. Про цю схему вже не один рік попереджають правоохоронці й пишуть журналісти. Та люди все одно потрапляють на гачок до злочинців. А піймати аферистів украй тяжко. Адже вони, як правило, телефонують із непідконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей.

А якщо вам повідомляють про заблоковані банківські картки чи інші фінансові проблеми, не спішіть виконувати все, що вам телефоном наказують незнайомі особи. Спершу зайдіть у банківське відділення чи, як мінімум, зателефонуйте на гарячу лінію фінансової установи та переконайтеся, що інформація відповідає дійсності.

Адже лишитися без грошей легко. Натомість  повернути вкрадене кібершахраями – майже неможливо.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Поради, шахрайство, гроші
В тему