Поради

Кирилівка – перлина Азовського моря?

Кирилівка – перлина Азовського моря?

Набридло Чорне море? Втомилися від Світязю? А від мінеральної води з Трускавця нудить? Тоді махніть у Кирилівку, на гарячий та привітний берег Азовського моря!

 

Чим Кирилівка приваблює туристів?

Селище міського типу Кирилівка, розташоване на краю Запорізької області, на півострові, який омивається двома лиманамита Азовським морем.

Курортна зона розтяглась на Пересипі – косі між морем й Молочним лиманом тана Федотовій косі, до якої прилягає Утлюцький лиман. На продовженні Федотової коси, Бирючому острові,стоїть президентська дача.

Море тепле, з пологим піщаних входом і досить глибоке. Коли штормить, туристи купаються в Утлюцькому лимані, частина берегової лінії якого оснащена для відпочинку.

На цій частині Азову немає промислових об’єктів та портів. Відтак вода чистіша. Славиться край цілющим кліматом. Мул із лиманів використовують для лікувальних ванн.

Село розташоване за 42 км від станції Якимівка Придніпровської залізниці та за 65 км від Мелітополя.Їдучи поїздом, краще брати білети до цих пунктів. А вже звідти добиратися до курортної зони автобусами чи таксі. Маршрутки до Кирилівки відправляються від вокзалу через кожні півгодини.

Сезон відкритий з травня по вересень. За офіційними даними, щороку Кирилівку відвідують 500000 людей. Відтак із транспортом проблем не буде.

Везти з собою мішок картоплі та пакет огірків не варто. У селі працюють десятки магазинів, є великий ринок. Ціни навіть нижчі, ніж у західних та північних регіонах.

 

Ціни на житло

До послуг відпочивальників понад 400 баз. Це державні оздоровчі комплекси і приватні сектори. Ціни за ніч у номері коливаються від 150 до 600 гривень. Звичайно, багатіям сподобається вілла на узбережжі за 6000 за добу, а шукачі гострих вражень можуть оселитися у конурі без вікон зі скрипучими ліжками за 50 гривень із людини.

На воротах більшості будиночків висять кодові замки, отже, вашим двориком не шастатимуть незнайомці.

Їдете з малюками? Можна знайти будинок, де є аніматор, який у найжаркіші години працює з дітьми.

Обов’язково пошукайте відгуки попередніх гостей. Картинки з сайтів можуть вражати охайністю. Проте продавець не рекламуватиме свого товару погано. Тому переконайтесь, що господарі адекватні, а кімнати – чисті та комфортні. Часто у коментарях туристи пишуть таке, що навіть читати гидко, не те щоб жити у таких умовах.

 

Колючі та нависаючі береги

Нажаль,в центрі Кирилівки ви не побігаєте босяком по гарячому піску. Пляж вкритий дрібними мушлями, які боляче врізаються у стопи. Узбережжям краще прогулюватися взутими.

Ще один незначний мінус, який неприємно дивує відвідувачів на деяких ділянках пляжу, – водорості, які прибиваються до берега. Часом рослин настільки багато, що пройти до води неможливо. Їх, звичайно, прибирають. Та виникає інша проблема: на чистих ділянках важче знайти вільний клаптик землі.

Високі береги – також проблема. В деякі роки море виходить на сушу, відтак відпочивальники розкладають свої лежаки під крутими зсувами. Береги не укріплені. Є великий ризик зсувів. Про те, що земля часто осипається, попереджають і місцеві жителі. Розповідають, що в 2016 стався обвал і під землею опинилося декілька людей, а одна жінка загинула дорогою у лікарню. Проте у ЗМІ немає підтвердження такої інформації. Однак варто бути обачними і оминати безлюдні ділянки пляжу з нависаючими берегами.

На Пересипі широкі піщані пляжі та немає глиняних обривів. Проте тут менше розвинена розважальна інфраструктура.

 

Гордість країни

Кирилівкане лише море. Нещодавно тут офіційно відкрився найбільший в Україні дельфінарій «Оскар». Морські артисти виступають щодня. Ціна білетів – від 150 гривень. Дітей до трьох років пускають безкоштовно. За десять хвилин плавання з дельфінами доведеться викласти 1000 гривень. Фото з тваринкою коштує 100 гривень. Таку ж суму попросять за три кадрики, зроблені з вашого фотоапарату.

Весело провести час можна і в найбільшому аквапарку України «Острів скарбів». На території працюють 18 атракціонів для дітей та ще 16 – для дорослих. Є кафе та ресторани.Ціна білету залежить від кількості годин, які ви плануєте провести на гірках. Дев’ятигодинний абонемент для дорослого коштуватиме 450 гривень, дитячий – 430. Малюків розважають аніматори, а для батьків влаштовують концерти, на які запрошують популярних зірок.Вночі крута дискотека з відомими діджеями.

 

А в якій стороні море?

Поряд з аквапарком та дельфінарієм знаходиться кінний театр «Кирилівська січ». Тут запорізькі козаки ХІХ століття виконують надскладні та феєричні трюки. Білети від 60 – 80 гривень. За скалодром та тролейний спуск потрібно буде ще заплатити 20 – 30 гривень. Глядачі можуть помірятися між собою богатирською силою.

З шостої вечора відкривається луна-парк «Адреналіншоу». Ціна вхідного білету – 20 гривень. А далі, окремо, купуйте квитки на атракціони.

Чим ще порадує Кирилівка? Тут є акваріум та тераріум, де дорослі за 60, а діти – за 30 гривень можуть познайомитися з представниками морської фауни. Працюють сафарі-парк, екстрим-парк та безліч ресторанчиків, клубів та кафетеріїв.

Можна непогано розважитися і на пляжі. В оренду здають спортивний інвентар. Прокат у Кирилівці за сумоюне поступається іншим курортним пунктам України. Наприклад, покататися на катамарані можна за 150 – 200 гривень за годину. А фото з мавпочкою коштує 30 гривень.

З таким списком розважальних закладів ви точно не заскучаєте. А дехто так і не доходить до пляжу, затримуючись то в одному, то в іншому закладі.

 

Світлана Ковб

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали