Поради

Хто й коли може вийти на пенсію, який стаж береться до уваги і де його можна добрати

Хто й коли може вийти на пенсію, який стаж береться до уваги і де його можна добрати

На найбільш актуальні питання відповідає начальниця управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Людмила Андросюк.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Людмило Миколаївно, почнемо розмову з того, які існують обов’язкові передумови для виходу на пенсію?

– Для виходу на пенсію за віком потрібно досягнути певного віку і мати певний страховий стаж. Наразі вік виходу на пенсію передбачений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» – 60 років (до квітня цього року жінки ще користуються правом дострокового виходу на пенсію), 63 та 65 років, і він залежить від наявного страхового стажу в особи.

Для призначення пенсії після досягнення 60 років у 2021 році потрібно мати 28 років стажу. З кожним наступним роком необхідний страховий стаж поступово збільшується на один рік. Таким чином 2028 року необхідний страховий стаж для призначення пенсії після 60 років становитиме 35 років.

Якщо ж особа на час досягнення пенсійного віку не має необхідного страхового стажу, то вона зможе вийти на пенсію в 63 роки або в 65 років, залежно від наявного страхового стажу. При цьому мінімальний стаж завжди становить не менше від 15 років.

А коли людині виповнилося 65 років, але стажу немає?

– Якщо стажу немає (а це одна з умов призначення пенсії!), то, відповідно, і пенсія людині не буде призначена.

– Чим страховий стаж відрізняється від загального та хто його обчислює?

– Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачує страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (такий порядок діє з 1 січня 2004 року).

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду за даними системи персоніфікованого обліку, а до 1 січня 2004 року – на підставі документів та в порядку, що діяв раніше. Основним документом, що підтверджує стаж до 01.01.2004, є трудова книжка.

Кажуть, сьогодні, якщо бракує стажу, його можна докупити?

– Так, людина може укласти договір про добровільну участь. На сьогодні його вартість становить 2640 гривень за місяць.

А скільки мінімум отримують сьогодні пенсіонери?

– Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На цей час це 1769 грн. Протягом 2021 року прожитковий мінімум зміниться двічі і становитиме: з 1 липня 1854 гривні та з 1 грудня – 1934 гривні.

Нині багато чути нарікань, що одні люди мають по 40 років страхового стажу, інші не працювали жодного дня, але їхні пенсії майже зрівнялися. Чи так це?

– Якщо особа не працювала, то вона взагалі не має права на пенсію. Тож говорити, ніби хтось працював 40 років, а інший не працював, а мають однакову пенсію, безпідставно. В осіб із різним стажем може відрізнятись розмір пенсії. Якщо одна особа мала велику заробітну плату, з якої сплачувались внески в більшій сумі, а інша – меншу, або, як правило, мінімальну, то розміри їхніх пенсії будуть різні, бо різні суми відрахувань із заробітку.

У листі до редакції наш читач просить проконсультувати: чи варто в останні роки перед виходом на заслужений відпочинок шукати високооплачувану роботу, аби згодом отримувати більшу пенсію...

– Якщо цей чоловік зараз працює, то йому на розмір пенсії впливатиме заробіток, який він отримував, починаючи з липня 2000 року. Щомісячно заробіток особи, який вона отримувала, порівнюється із середньою заробітною платою в галузях народного господарства, визначений за аналогічний місяць. Отже, чи вплине заробіток за останній рік на пенсію – залежить від раніше отримуваного заробітку за попередні 19 років.

Наших читачів також цікавить, яким чином нараховується пенсія ФОПу, який сплачує ЄСВ за себе від мінімальної зарплати?

– Пенсія ФОПу нараховується, як усім громадянам України. Якщо ФОП сплачував внески до Пенсійного фонду України в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, то йому зараховується цей місяць до стажу роботи. До заробітку, відповідно, візьметься сума, з якої сплачено внески, а це мінімальна заробітна плата.

Якщо особа сплачувала внески в меншій сумі, ніж мінімальний страховий внесок, або взагалі не сплачувала внесків, то стаж рахується пропорційно або взагалі не зараховується. Одночасно Законом передбачено зарахування до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії періоди:

– з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджується довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;

– з 1 липня 2000 по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) не залежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

У листах до редакції було запитання, чи впливають на розмір стажу навчання в ПТУ до 2000 року та декретна відпустка.

– Період очного навчання в ПТУ та декретна відпустка по догляду за дитиною зараховуються до страхового стажу для призначення пенсії та впливають на коефіцієнт страхового стажу при обчисленні розміру пенсії.

У наступному номері газети Людмила Андросюк розповість, чи можна самому обчислити розмір пенсії, який повинні виплачувати людині, як часто звертатися за перерахунком працюючому пенсіонеру і в яких випадках цей перерахунок може бути не вигідним.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, пенсії, пенсіонери
В тему

Останні матеріали