Поради

Яка різниця між кардіо і жироспалюючими тренуваннями: ТОП найефективніших

Яка різниця між кардіо і жироспалюючими тренуваннями: ТОП найефективніших

Тема схуднення і спалювання жирів - одна з найпопулярніших в фітнесі, особливо після затяжних зимових свят і морозів, коли самі собою впали всі заборони. Близько 80% відвідувачів тренажерного залу приходять туди саме за цим. Тому сьогодні поговоримо про те, як тренуватися для зниження жирового компоненту.

Тренер Денис Соломін

У чому різниця між кардіо і жироспалюючими тренуваннями

Жироспалюючі тренування - це коли на виконання вправ витрачається енергія, яка накопичена в жировому прошарку. Організм використовує різні способи енергозабезпечення. З цим пов'язана поява втоми, печіння в м'язах і те, що під кінець тренування дуже легко починати вправу і що іноді після пари закінчуються сили.

Жироспалювання і кардіо - це не одне і те ж. Кардіотренування спрямоване на поліпшення серцево-судинної системи і збільшення витривалості тіла. А жироспалювання, як ми вже знаємо, це інше. За процес спалювання жирів відповідають клітинні частинки - мітохондрії. Щоб жир «горів», тренування повинне бути високоінтенсивним. Коротке тренування, де потрібно викладатися на 110%. Але є нюанс: таке тренування сильно підвищує пульс. Люди, які тільки починають тренуватися, не знають нічого про пульс, і в тому числі як за ним стежити. Вони ризикують завдати шкоди серцево-судинній системі.

Як можна скинути вагу, не вдаючись до жироспалюючих тренувань

Є тільки один спосіб - збільшити кількість і активність мітохондрій за допомогою харчування і способу життя.

  • Детокс

Необхідно зменшити або прибрати субпродукти і замінити їх на продукти з мінімальною обробкою. Коли шкідлива їжа - основа харчування, тіло не отримує достатньо енергії. Краще перейти на здорове харчування з корисними продуктами. Очищення організму дозволяє вигнати з тіла все неякісне. Щоб не відчувати голод, слід їсти більш здорові продукти з мінімальною обробкою.

  • Фізична активність

Регулярні тренування і активний спосіб життя вимагають від м'язів постійного обміну енергією. Відповідно, мітохондрії постійно «катають паливо в піч» і енергозабезпечення запускається легше.

  • Кето-дієта

Це вид харчування, в якому основа раціону - корисні жири. При такій дієті організм перемикається з вуглеводів на жири у вигляді палива. Мета досягнута: мітохондрії завжди активні. Але така дієта не всім підходить. Рекомендую звернутися до дієтолога з питанням підбору дієти. Не варто самостійно приймати рішення, тому що це ризик для організму.

  • Відновлення

Відпочинок - важлива частина поліпшення роботи організму і мітохондрій в тому числі.

Жироспалюючі тренування - це високоінтенсивні тренування. Воно триває 30-40 хвилин, але дуже сильно підвищує пульс. Це шкодить непідготовленій людині. Тому найкращий варіант - це вибудувати програму харчування, займатися регулярно будь-яким видом спорту і відпочивати.

І головне - пам'ятати, що за тиждень не вийде скинути вагу. Тіло мрії - це довга, регулярна і наполеглива робота над собою.

Найефективніші жироспалюючі тренування

Андрій Беляєв, тренер

  • Аеробне тренування

Самим базовим тренуванням для спалювання жирів вважається аеробне тренування. Воно може бути представлене будь-яким циклічним видом спорту: плавання, біг, еліптичний тренажер, веслування, велосипед - все це прекрасно підійде в якості аеробного тренування.

Безпосередній процес спалювання жирів відбувається при низькоінтенсивній тривалій роботі (від 30 хвилин). Наприклад, при бігу варто вибрати швидкість, при якій ви зможете комфортно підтримати бесіду з оточуючими. Те ж стосується і інших видів активності.

Ви повинні легко тримати обраний темп і відчувати легке стомлення в кінці заняття. Червоні обличчя, пульс під 200 ударів і стан напівнепритомності, звичайно, комусь принесуть більше моральне задоволення, але при тренінгу такої інтенсивності організм в першу чергу буде витрачати запасений глікоген, а не жири. До того ж початківцям такий темп може швидше нашкодити, ніж принести користь. Такі тренування, безумовно, теж потрібні, але проводити їх варто під контролем тренера, маючи певний досвід за плечима.

  • Високоінтенсивні інтервальні тренування (HIIT)

Цей вид тренінгу є відрізками високої інтенсивності, на зміну яким приходять періоди відновлення. При такому занятті витрачається велика кількість калорій і поліпшується метаболізм. HIIT може бути представлений як силовими, так і циклічними видами. Наприклад, в тренажерному залі це може бути кругове тренування з постійною зміною станцій в форматі 40-60 секунд роботи і 10-20 секунд відпочинку.

При циклічній роботі - 1-5 хвилин швидкого бігу, після чого 1-3 хвилини повільного або ходьби. Також високоінтенсивні тренування можуть поєднувати аеробні вправи з силовими. Яскравий приклад таких поєднань - кросфіт-комплекси, в яких дуже часто можна побачити греблю, біг або лижний тренажер поряд зі штангою або гантелями. Загалом, варіантів виконання таких тренувань дуже багато, але тут краще довіритися досвідченому тренеру, який створить відповідну для вас програму.

  • Сквош

Це ігровий вид спорту, який набирає велику популярність. Він досить простий для входу, його можна швидко освоїти. Місць для тренувань відкривається все більше, кількість залучених людей також постійно зростає. Сквош - один з найбільш енерговитратних видів. За 30-хвилинну сесію можна легко витратити 500 ккал, наприклад, для порівняння під час бігу ту ж кількість ккал ви витратите приблизно за годину. При цьому за рахунок динаміки і азарту це дається простіше, ніж тривала пробіжка. Також можна вибрати будь-який інший ігровий вид спорту, який вам до душі, і поєднати спалювання жирів з приємним проведенням часу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: схуднення, спорт, Харчування і дієти
В тему