Поради

7 помилок, які можуть вас розорити при оренді квартири

7 помилок, які можуть вас розорити при оренді квартири

Щоб не залишитися без фінансів і без квартири, необхідно зважити всі «за» і «проти», перш ніж підписати орендний договір.

Які помилки можуть коштувати вам орендованого житла, нервів і грошей?

Вестися на дивні оголошення

Люди, які давно знімають (або здають) житло, знають приблизні розцінки в тому чи іншому районі, тому ніколи не поведуться на занадто дешеву ціну і красивий опис. Варто погуглити фотографії або текст такого оголошення та, швидше за все, можна буде наштовхнутися на кілька подібних, тільки розміщених в іншій локації і контакти теж будуть вказані інші.

Однак, якщо ви все ж ризикнете забронювати це житло та перекажете завдаток, то більше не побачите своїх грошей, і не почуєте відповіді на тому кінці дроту.

Розраховуватися з агентом до того, як підписали договір з господарем

На жаль, не завжди виходить знайти житло без комісій і агентських переплат. І якщо вам все ж доведеться мати справу з ріелтором, то заздалегідь зберіть про нього інформацію, щоб не потрапити в халепу. Крім того, не слід заздалегідь переказувати комісію агентові, ще до того, як укладено договір з господарем квартири, в іншому випадку є шанс втратити свої кровні і не заїхати в квартиру мрії.

Найправильніший варіант - віддати ріелтору гроші після того, як ви з власником домовилися про всі умови і підписали всі необхідні папери.

Покладатися на «авось» і не перевіряти документи на житло

Навіть якщо людина, що показала вам квартиру, здалася вам дуже милою, це не означає, що потрібно пускати все на самоплив і, покладаючись на випадок, не перевіряти документи.

Можливо, ви спілкувалися з абсолютно сторонньою особою, яка не має права здавати житло і тим більше брати за це з вас гроші. Може, двері вам відчинив шахрай, мета якого - втертися в вашу довіру і виманити гроші. Швидше за все, після передачі енної суми ви більше не побачите, ні цієї підприємливої чоловіка, ні своїх кровно зароблених.

Візьміть собі за правило перевіряти документи і обов'язково запитувати довіреність, якщо людина нібито діє від імені власника нерухомості.

Вірити всім на слово

Не складати договір і вірити на слово - ще одна поширена помилка, через яку, на жаль, багато хто залишається без грошей і без житла. До того ж, якщо раптом виникнуть якісь непередбачені обставини або розбіжності з власником квартири, то завжди можна знайти відповідний пункт в договорі і зрозуміти, як вам діяти далі.

Наприклад, якщо раптом вас раптово попросили виїхати раніше терміну, а за договором повинні були попередити мінімум за місяць, то ви можете вимагати компенсацію або домовитися про прийнятні для себе умови.

Не складати акт прийому-передачі квартири

Щоб не залишитися при виїзді без заставної суми, ще при в'їзді домовтеся з власником квартири, огляньте своє майбутнє житло і детально зафіксуйте всі моменти, які потім можуть приписати вам. Скажімо, подряпаний паркет, зламані ручки або непрацюючий сушник.

Інакше потім для вас можу стати повною несподіванкою претензії господаря квартири, який намагається повісити на вас всі огріхи, які трапилися ще задовго до вашого вселення. Не вірте на слово і фіксуйте кожен недолік ще до того, як внесете оплату за перший місяць і заставу.

Не брати розписку про передачу грошей

Якщо просто так передати суму грошей безвідповідальному або хитромудрому власнику без свідків, то може статися так, що в якийсь момент людина «забуде» про це і вам складно буде довести той факт, що ви їй щось взагалі передавали. До того ж, у випадку з заставою вона може і зовсім не захотіти повернути вам гроші і єдиним способом на неїї впливати буде якраз надати розписку, де вказано скільки, коли і на яких умовах вона від вас брала гроші.

Переробляти інтер'єр на свій смак, без узгодження з господарем

Мова не йде про якісь побутові моменти або декоруванні інтер'єру на ваш смак. Маються на увазі якісь глобальні зміни, які ви вирішили провести без відома законного власника квадратних метрів. Перш, ніж з ентузіазмом братися за справу, вважаючи, що це буде на благо і вам, і оселі, і тим більше господареві квартири, поцікавтеся у домовласника, як він ставиться до вашої ідеї. Можливо, людини були зовсім інші плани і тоді він має право вимагати від вас компенсацію або змусити повертати все, як було.

Адже, по суті, на виході ви йому передаєте зовсім інший варіант квартири і не важливо, що на вашу думку, він набагато краще того, куди ви спочатку заїхали. Щоб убезпечити себе від неприємних наслідків (і справедливого обурення господаря), обговоріть і письмово зафіксуйте, що саме і яким чином ви можете змінювати в квартирі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: квартира, гроші, Поради
В тему