Поради

У дитини висока температура без симптомів: що робити

У дитини висока температура без симптомів: що робити

Гіпертермія – один з найчастіших приводів звернення до педіатрів. Факторів, які викликають високу температуру у дитини, може бути багато.

Що робити

Коли батьки помічають проблему, то, як правило, починають панікувати. Ми розуміємо: опанувати себе буває важко. Але це необхідно: малюк потребує вашої допомоги. Розповідаємо, які кроки правильні, в якій послідовності їх необхідно робити.

Крок 1. Постарайтеся заспокоїтися. Можливо, ваш малюк просто перегрівся, а ви своєю істерикою його налякаєте. Заспокойте його теж. Якщо він до цього бігав, запропонуйте йому трохи посидіти, пограти в настільні ігри, збирати пазли. Дайте воду.

Зніміть з нього одяг. Якщо одяг мокрий – змініть його на сухий. Відкрийте кватирку, провітріть кімнату. Якщо справа в перегріві, після цих заходів висока температура у дитини без симптомів нормалізується.

Крок 2. Коли жар тримається, поставте градусник. Візьміть прилад, яким користуєтеся і в інший час: ртутний, електронний або інфрачервоний. Вимірювати необхідно правильно, як написано в інструкції. Наприклад, електронний термометр слід протримати ще деякий час після звукового сигналу.

Орієнтуйтеся на результати, які ви отримували раніше. Цілком можливо, 37,0 ° C - для вашого дошкільнятка нормально.

Крок 3. Якщо температура вища, ніж зазвичай – перевірте, проведіть вимір ще раз.

Крок 4. Оцініть самопочуття дитини. Можливо, вона стала млявою, сонною, постійно проситься на руки, вередує, погано їсть. Або змінився зовнішній вигляд: щоки почервоніли, з’явився висип, якась частина тіла стала яскраво-червоною або синюшною, блідою, шкіра стала суха. Запитайте у малюка, чи болить у нього щось: вухо, горло, живіт.

В яких випадках звертатися за консультацією лікаря

Батькам складно розібратися в причинах температура у дитини без симптомів. Тому, якщо вони впевнені, що справа не в перегріві, повинні проконсультуватися з лікарем. Лікар проведе ретельний огляд, призначить обстеження.

Рекомендується здати загальний аналіз крові, визначити ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів), С-реактивний білок (CRP). Інформативний загальний аналіз сечі: за його результатами можна оцінити роботу сечовидільної системи.

У діагностиці допомагає збір анамнезу. Наприклад, був контакт з інфекційним хворим. Або немовляті 7 місяців, недавно у нього з’явилася рясна слинотеча, він все «тягне в рот», щоб погризти.

Такий підхід допоможе виявити, що призвело до такого стану і допоможе підібрати адекватне лікування. Якщо знадобиться, педіатр випише направлення на госпіталізацію.

Якщо ж після обстеження ніяких відхилень немає, вам потрібно буде вдома проводити вимірювання температури деякий час. Це необхідно, щоб дізнатися, чи є висока температура у дитини без симптомів. Виміряйте її 5-7 днів, 4 рази/день, в один і той же час. Записуйте все результати: покажіть їх педіатру на наступному прийомі.

Уважними слід бути при наявності «червоних прапорців». До них належать:

  • болі в суглобах, деформація суглобів;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • втрата ваги;
  • нічна пітливість, яка з’явилася на тлі гіпертермії;
  • надмірна втома, слабкість, коли звичайні навантаження стають нездійсненними;
  • відмова від їжі, пиття;
  • прискорене сечовипускання, нічні ходіння в туалет.

Також викликати лікаря терміново необхідно, коли стан супроводжується різкими болями в животі, блідістю, судомами, спутаною свідомістю, маренням, або коли ліки не допомагають.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, діти, батьки
В тему