Поради

Ікона Пресвятої Богородиці "Троєручиця"

Ікона Пресвятої Богородиці

Святий образ Матері Божої «Троєручиця» прославився й отримав свою назву у VIII столітті, під час іконоборства, у період правління візантійського імператора Лева III.

Преподобний Іоанн Дамаскін написав три трактати «Проти лихословників святих ікон», у яких викривав недолугість людей, які зневажають святі образи. Твори святого розлютили імператора Лева ІІІ. Та оскільки їхній автор не був візантійським підданим, то сам імператор не міг йому нічого зробити.

Імператор передав Дамаському халіфу (під владою якого тоді жив Іоанн) фальшивого листа, за яким преподобний (колишній міністр і заступник) був засуджений за зраду. Святому відрубали кисть правої руки, а після цього повісили її на міській площі. До вечора того ж дня святий Іоанн, випросивши у халіфа відрубану руку, доклав її до суглоба й упав ниць перед іконою Божої Матері. Він просив Владичицю зцілити кисть, яка писала на захист православ'я. Після довгої молитви угодник Божий задрімав. Уві сні побачив ікону Божої Матері й почув її голос, який сказав, що він видужав, але повинен тепер невтомно трудитися зціленою рукою. Cвятий прокинувся, кисть його була неушкоджена. В подяку за чудо святий Іоанн доклав до ікони зроблену зі срібла руку, від чого вона і стала називатися «Троєручиця».

Після чудесного зцілення Преподобний Іоан прийняв чернецтво в Лаврі преподобного Сави Освяченого. Він передав туди чудотворну ікону. У XIII столітті святий образ Пречистої Діви Марії подарували святому Саві, архієпископу Сербському. Під час навали турків християни-серби доручили чудотворний образ піклуванню Самій Матері Божій: вони поклали ікону на віслюка, який без погонича сам прийшов на Афон, де зупинився перед Хілендарським монастирем. Там святу ікону Матері Божої «Троєручицю»  поставили в соборному храмі. Під час виборів настоятеля цього монастиря Небесна Владичиця благоволила Сама прийняти настоятельство, а Її святий образ зайняв ігуменське місце у храмі. Відтоді в Хілендарській обителі обирається не настоятель, а тільки намісник. Усі ченці від чудотворної ікони «Троєручиці» отримують благословення. Списки цього чудотворного образу поширилися в усіх православних країнах, де прославилися багатьма знаменнями та зціленнями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему