Поради

Гостя з Бразилії квітне весь рік і не любить протягів

Гостя з Бразилії квітне весь рік і не любить протягів

Останнім часом бугенвілія стає все більш популярною. Тож секретами її вирощування поділилася Тетяна Жайворонок, досвідчена квітникарка з міста Суми.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Бугенвілія родом із далекої Бразилії, – розповідає господиня. – А завдяки тому, що ця рослина досить легко піддається формуванню, то можна її виростити у формі ліани, кущика чи дерева. Наразі відомо близько 20 видів цієї рослини, проте у нас найбільш поширеними є лише два – бугенвілія гола і бугенвілія прекрасна. Щодо догляду, то в цілому він не є складним. Цей екзот віддає перевагу добре освітленим місцям на осонні.

Тому краще горщики ставити на підвіконники з південної сторони, а влітку винести на балкон. Однак у холодну пору року потрібно подбати про те, щоб горщик із рослиною стояв у прохолодному місці, де температура повітря від плюс вісім до плюс десять. Щодо поливу, то він взимку повинен бути мінімальним, а ось навесні рослину слід поливати частіше. А також раз на два тижні я використовую комплексні добрива і обприскую рослину, яка дуже полюбляє водні процедури.

При посадці бугенвілії потрібно взяти родючий ґрунт і додати в нього пригорщу річкового піску. При цьому молоді рослини слід пересаджувати один раз на рік, а дорослі – раз на три, а то й чотири роки.

– Пересадку потрібно здійснювати дуже обережно, щоб не пошкодити коріння, – каже квітникарка. – І кожен наступний горщик повинен бути трішки більшим від попереднього. Я помітила, що в просторій «домівці» рослина росте дуже активно, випускає нові гілочки і листочки. Але як тільки горщик стає замалим, то бугенвілія починає цвісти. Її красиві різнобарвні квіти радують практично цілорічно, тому цю рослину часто беруть для окраси домівки чи кабінету.

Щодо розмноження, то здійснювати це найкраще весною і влітку. Для цього я зрізую живець завдовжки до 15 сантиметрів і відразу обробляю його стимулятором для росту коріння. Тоді обриваю усі нижні листочки і висаджую у суміш, яка складається з однакових частин торфу і піску. Накриваю скляною банкою і ставлю на підвіконня, де систематично зволожую. А після того, як утвориться коренева система, то переселяю рослинку в її постійну «домівку».

Однак потрібно пам’ятати, що бугенвілія не любить протягів, тому в жодному разі не можна ставити горщик біля кватирки. А ще потрібно подбати про те, щоб у період активного росту ґрунт був достатньо зволоженим. Для цього горщик варто поставити на піддон із мокрою галькою.

– І якщо дотримуватися усіх цих правил, то бугенвілія весь рік радуватиме своїм цвітом, – усміхається пані Тетяна. – Головне – любити квіти і дбати про них. І вони це відчують і обов’язково віддячать.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: бразилія, квіти, суми
В тему