Поради

Коронавірус травмує душу. Як цьому запобігти?

Коронавірус травмує душу. Як цьому запобігти?

З початком пандемії виявилося, що суспільство не готове до неї не лише з огляду непідготовленості лікувальних закладів, але й від нашої психологічної неготовності проводити більше часу з рідними, слухати щоденні новини про те, скільки людей захворіло і скільки померло від ковіду. Детальніше про все це, а також про те, як психологічно підготуватися до другої хвилі коронавірусу, – у розмові з Наталією Жодані, консультантом-психологом.

Про це йдеться в газеті "Твій вибір".

Пані Наталю, чому в період загального карантину виявилося, що подружжя не готове проводити разом усі дні?

– Коронавірусна хвороба COVID-19 спровокувала процеси й відповідні наслідки не лише стосовно фізичного здоров’я людини, але й зачепила психоемоційний стан і вплинула на  мікроклімат у вузькому колі найближчих людей. Обмежувальні карантинні заходи стали для деяких сімей пасткою, першочергово для тих, хто більшу частину свого часу звик проводити на роботі. Перебувати поряд 24 години на добу для багатьох подружніх пар виявилося справжнім випробуванням. Чоловік та дружина стали одне одному справжніми тренажерами терпіння, стриманості, лояльності, смирення. І, як бачимо, фантики від жуйок «Love is…» не є інструкцією для стосунків.

Бо стосунки потрібно будувати щоденно, і партнер завжди віддзеркалює нам зону нашого розвитку.  Надлишок проведеного разом часу «під одним дахом» подружжя фонить великою  кількістю розбіжностей у поглядах, яка стала очевиднішою при більш тісному щоденному контакті. Доводиться постійно у процесі комунікації проявляти розуміння, йти на компроміси, відстоювати власні позиції і кордони, віднаходити можливість для усамітнення. І якщо раніше ці процеси були скорочені до мінімуму, то зараз людина постійно перебуває у зоні «підвищеної напруги». І, звісно, слід торкнутися матеріального аспекту. Сім’я, яка звикла раніше до певного рівня достатку, може болісно сприймати вимушений перехід до економії та раціоналізації витрат.

– Чому очікувані та бажані діти, які перестали ходити на навчання, враз стали «обузою» для батьків?

– Окрім сказаного вище, батькам довелося враз «освоїти нові професії», та не одну, а декілька. Батьки стали для дітей і  педагогами, і куховарами, і аніматорами тощо. Якщо раніше ці обов’язки мама виконувала у вихідні, то тепер із дня у день. І це також провокує сильне психоемоційне навантаження. До того ж, підростаюче покоління надто допитливе у пізнанні світу і вимагає до себе уваги та активного включення у комунікацію і взаємодію. Не завжди у батьків вистачає на це ресурсів, а зокрема: часу, терпіння, енергії.

Нині прогнозують нову хвилю коронавірусу. Як порадите людям психологічно підготуватися до неї?

– Подбайте про себе і близьких. Розставте пріоритети. Згадайте обставини свого життя! Адже, напевно, в період будь-яких криз приходило щось неймовірно гарне, що ми навіть не помітили, тримаючи свою свідомість в напрузі. Також приділіть увагу собі і своєму здоров’ю. Відпочивайте за можливістю більше. Зміцнюйте імунітет. Перегляньте своє харчування. Виконуйте дихальну гімнастику. Стежте за своїми думками, будьте критичні до інформації, фільтруйте її. Підтримуйте близьких. Будьте дбайливі та усвідомлені. Новини пропускайте частково мимо вух.

–  Зокрема, що порадите для подружжя, людей літнього віку?

– Майте своє місце спокою. Для доброго самопочуття і психологічного комфорту усім потрібен час наодинці з собою та власними думками, щоб осмислити та психічно опрацювати події дня. Якщо виникає тривога та роздратування – відводьте цим станам конкретний час протягом дня, можете намалювати чи прописати, проговорити все, що кипить. А якщо робити цю техніку з партнером, то можна укріпити довіру та відчути, що ви не одні переживаєте схожі емоції та почуття. Це може звучати смішно і навіть безглуздо. Але мозок вчиться витримувати тривогу, роздратування і програмується на щоденне виплескування, до прикладу, о 20.00. Поділіть обов’язки і справи та виконуйте їх. Використайте цей час для більшого пізнання одне одного, зближення і зміцнення довіри та поваги у стосунках. Людям літнього віку варто допомогти опустити значимість ЗМІ. Більше перебувайте на свіжому повітрі, у місцях, де немає скупчення людей. Прекрасна нагода навчитись чомусь новому.  Якщо літня людина ігнорує корисні  рекомендації близьких молодшого покоління, найімовірніше, існує установка, що яйця курку не вчать. Тому варто попросити когось більш авторитетного дати пораду для збереження фізичного та психологічного здоров’я у режимі пандемії.

–  А які поради дасте для батьків маленьких непосид?

– Малюкам потрібно казати правду  про те, що відбувається, подаючи інформацію залежно від віку дитини, зрозумілими їй термінами. Діти все помічають. Коли інформація відсутня, малеча вмикає фантазію, що може розвинути тривожність. У взаємодії з чадом починати варто із себе. Діти часто віддзеркалюють поведінку батьків, тож вони можуть транслювати малюкам як тривогу, так і спокій, впевненість. Корисно буде зберегти звичний режим дня. Це дає відчуття стабільності і безпеки. Слід повідомляти і пояснювати дитині, коли мама і тато будуть зайняті власними справами, обговорювати цей час попередньо. Це планування дня і чітке обмеження часу на роботу та відпочинок допоможе виключити додатковий стрес.  Дітей варто попереджати, що найближчої години дорослі не зможуть приділяти  їм багато уваги. Але, коли  цей час мине, ви зможете погратись разом. На просторах інтернету існує безліч рекомендацій та ідей стосовно того, у які ігри можна пограти вдома, що змайструвати разом, чим зайнятися усією сім’єю, щоб це  було весело і цікаво. Бережіть себе та залишайтеся здорові!

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, коронавірус, Надзвичайні події, психологія, Світ
В тему