Поради

Значення поклонів у православ'ї

Значення поклонів у православ'ї

Триває Великий піст, тому всі віруючі православні християни мають хорошу нагоду переосмислити своє життя, стати добрішими, покаятися у гріхах, аби хоч трішки наблизитися до Господа. Дорога до Всевишнього у кожного своя, тому хтось на цьому шляху намагається робити якомога більше добрих справ, а хтось щиро і благоговійно творить гарячу молитву, смиренно б’ючи поклони й осіняючи себе хресним знаменням. Яке значення мають поклони у церковному житті християн — довідуємося із православного молитовника.

 

Поклонами ми виражаємо наше благоговійне ставлення до Господа і відчуття покаяння перед ним. Земні поклони, що найбільш властиві для днів Великого посту перед Великоднем, не прийнято творити під час загальної духовної радості: у недільні дні, під час великих свят, від Пасхи і до Дня Святої Трійці, а також від Різдва і до Богоявлення Господнього. Причастившись Святих Христових Тайн, також не варто робити земних поклонів у цей день.

Під час читання особливих колінопреклонних молитв у храмі стоять на колінах. А молитися потрібно благоговійно і неспішно, з увагою та без метушні, адже молитва — це бесіда з Богом. Якщо мало часу, краще прочитати одну чи дві молитви, а решту відкласти на зручніший час.

Якщо при читанні книги важливо не стільки прочитати її, скільки помислити над нею, якщо у звичній бесіді важливо не лише щось сказати, але й вислухати співрозмовника, то тим паче, читаючи молитву, варто подумати над словами і, промовляючи її Богові, потрібно вислухати і відповідь Всевишнього. Справжня молитва створює особливий настрій життя християнина і визначає його вчинки, поведінку. У цьому — її результати. Адже не випадково Господь сказав: «Не кожний, що каже Мені: Господи, Господи! — увійде у Царство Небесне, але лише той, хто виконує волю Отця Мого Небесного» (Мф. 7,21).      

Сергій Жуковський

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему