Поради

Чи вигідно ставати підприємцями?

Чи вигідно ставати підприємцями?

Про початок власної справи сьогодні, мабуть, задумується більшість наших співгромадян. Ця ідея приховує у собі привабливі перспективи: фінансовий успіх, можливість із найманого працівника перетворитися на шефа, самостійно планувати свій час. Проте за звабливими можливостями стоять чималі ризики. Реальність полягає у тому, що багато новоспечених підприємців через короткий проміжок часу змушені припиняти свою діяльність. Ми вирішили з’ясувати, що заважає розвитку власного бізнесу та до яких перешкод повинен бути готовим майбутній підприємець.

 

Власниця черепашки зі спортивним одягом скаржиться: «Стоїмо «по нулях». Доходу практично немає, а видатки чималі: за оренду сплачую близько тисячі гривень, продавцю потрібно видати зарплату, плюс податок, який у моєму випадку сягає 600 гривень на місяць. Замість прибутку – лише витрати, а ще ж велика сума потрібна на закупку товару. Виживай, як хочеш». Така невтішна ситуація властива сьогодні багатьом дрібним підприємцям, які, вклавши кошти у власну справу, лишилися без доходу або й у великих мінусах. Про певні причини невдалих бізнесових спроб розповів Олександр Козлюк, начальник управління розвитку підприємництва та реклами. 

– Олександре Євгеновичу, скажіть, будь ласка, як Ви вважаєте, що насамперед заважає малим підприємцям досягти успіху в обраній діяльності?

– Дуже часто у програші лишаються ті недосвідчені підприємці-початківці, які не враховують усіх можливих ризиків і перешкод. Більшість суб’єктів господарювання не володіють достатніми знаннями ні в обраній сфері діяльності, ні в законодавстві, яке регулює ці питання. У кращому випадку майбутні підприємці створюють бізнес-плани, намагаються скласти певне уявлення, якою буде власна справа, яким чином можна себе підстрахувати у випадку відсутності очікуваного доходу. Але часто трапляються ситуації, коли людина думає: от поїду до Хмельницького, візьму товар дешевше, а тут продам дорожче. І спочатку справа ніби йде. Проте враз товар може стати неактуальним. Або ж через те, що такий підприємець не має супутніх товару документів, на нього накладають штраф, конфіскують товар.

Дуже багато суб’єктів господарювання взагалі не читають Податкового кодексу, не йдуть на роз’яснення. І це при тому, що кожен із них має можливість отримати безкоштовну вичерпну інформацію у бізнес-інкубаторах (бізнес-інкубатор – організація, яка надає на певних умовах і на певний час спеціально обладнані приміщення та інше майно суб’єктам малого та середнього підприємництва, що розпочинають свою діяльність, із метою сприяння у набутті ними фінансової самостійності). Кожен сьогодні має можливість ознайомитися із законодавчими нормами в Інтернеті або через методичну літературу. Крім того, у податковій є інспектори, які також надають необхідні консультації.

– Який вид діяльності найчастіше обирають підприємці?       

– На першому місці – роздрібна торгівля на ринках як непродовольчою, так і продовольчою групою. На сьогодні в Луцьку є 18 ринків, у роботі яких задіяні не тільки лучани, а й жителі сіл. Завокзальний і «Старий» ринок налічують близько 8 тисяч суб’єктів господарювання. Фактично ринок таких підприємців на сьогодні переповнений, і виживають сильніші, тобто ті, які пропонують якісний товар за максимально вигідною ціною.

На другому місці за видами діяльності, які на сьогодні є популярними, – це ресторанне господарство і громадське харчування. Наші суб’єкти господарювання займаються кафе, ресторанами, їдальнями та іншими закладами громадського харчування. На третьому місці – технічне обслуговування, пасажирські та транспортні перевезення.

– А дрібні підприємці, які починають бізнес без підготовки за принципом «купи-продай», часто терплять крах?

– Не тільки часто, а постійно. Такі люди практично не враховують жодних перешкод, діючи за принципом «а раптом вийде». І шанси на успіх у них у результаті невисокі. Наприклад, одна із таких підприємців возила товар, а після чергової поїздки його арештували, оскільки він виявився китайським і не мав необхідних сертифікатів якості. На жінку подали скаргу, прийшла перевірка, і вилучили товар. На цьому її бізнес зупинився. Подібних ситуацій чимало. І часто їхньою причиною є проста необізнаність. До речі, на сьогодні більш-менш обізнані люди стараються отримувати не тільки накладну на товар, а й супутні документи: посвідчення та сертифікати якості.

– Наскільки мені відомо, сьогодні започаткувати підприємницьку діяльність юридично – не проблема. А от припинити її значно важче.       

– Так, хоча колись важким був і процес відкриття підприємництва. Наразі є велика частина підприємців, яка хотіла б офіційно припинити свою діяльність. Але поки бізнесмени не пройдуть перевірки Пенсійного фонду, всіх інших загальнообов’язкових фондів, податкової перевірки, то без усіх цих довідок господарської діяльності в державній реєстрації не припинять. Коли, наприклад, підприємець місяць працює, три місяці не працює, потім знову береться за роботу, процес ускладнюється. Або ж людина у 2005 році відкрила бізнес, а згодом просто перестала працювати. Таких ситуацій чимало.

Проте якщо людина правильно вела податкову звітність, чітко вела бухгалтерію, сплачувала всі податки і вийшла на нульові показники, їй легше припинити підприємницьку діяльність. У цьому випадку вона готує заяву, проводиться планова перевірка, робиться висновок у формі довідки, із цією довідкою звертається до нас, до Пенсійного фонду, соцстрахів.

– На Вашу думку, чи варто людям, які вагаються і не мають великого капіталу, починати підприємницьку діяльність?

– Якщо людина хоче змінити своє життя до кращого, вона повинна щось робити для цього, пробувати. Адже відомо, що під лежачий камінь вода не тече. Це варто робити, але перед тим потрібно виважено підійти до всіх моментів, які можуть виникати. Якщо ризики із самого початку надто високі, краще від такого задуму відмовитися. Крім того, потрібно робити вибір на користь чесного та прозорого бізнесу. Тоді людина не буде труситися від думки про перевірку і не ховатиметься від податкової. Загалом відкрити підприємництво – це найлегше. А от розвинути свою справу, привести її до успіху – значно важче. Потрібно насамперед бути дисциплінованим і відповідальним.

Спілкувалася Ольга Бойчук

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Власна справа
В тему