Поради

Перила для сходів своїми руками

Перила для сходів своїми руками

Сходи без поручнів виглядають непривабливо і є небезпечним об’єктом. Підіймаючись ними, відчуваєш себе некомфортно. А значить, потрібно зробити перила для сходів своїми руками.

На перший погляд, ніби все просто, потрібні поручні, стійки – і робота готова. Насправді – це більш тонка майстерність.

 

Матеріали для перил

Поручні повинні бути міцними і надійними. При виборі матеріалу потрібно враховувати загальний дизайн приміщення, рівень безпеки, фінансові можливості. Якщо говорити про дерев’яні перила, то основні їхні плюси – це доступність, міцність, нескладна установка. Служать вони довго, а якщо з часом втратять первозданну яскравість, завжди можна сказати, що ви прихильник стилю прованс або ретро.

Хочете вишуканих малюнків? Тоді рекомендуємо вибрати метал. Найбюджетніший варіант – це алюмінієві збірні огорожі. Встановлюються легко, важать мало, якщо треба, швидко розбираються, як конструктор. Хто хоче перетворити приміщення на казковий будиночок, тоді вибір за кованими виробами. Але, попереджаємо – це дорого, а знайти хорошого майстра складно.

 

Із чого складаються перила

Рекомендуємо почати установку з розуміння, з яких деталей збираються перила:

  •  Опори або тумби. Повинні бути надійними, оскільки на них припадає основне навантаження. Ставити їх треба з початку і в кінці сходового маршу. Існують спеціальні стандарти, яких радимо дотримуватися, щоб отримати безпечні перила. Згідно з ними висота тумб повинна бути в межах 80-90 см.
  •  Балясини. Ставлять їх уздовж усього сходового маршу, вони є опорою для поручнів. Тут можна проявити фантазію, поставити трубочки, фігурні колони або звичайні пластини. Хто захоплюється різьбленням, саме час попрактикуватися.
  •  Самі поручні. Рекомендуємо їх робити округлими, щоб не чіплятися за них при підйомі на сходи. Форма може бути будь-яка, але з урахуванням індивідуальних особливостей. Наприклад, зробивши широкі поручні, не дивуйтеся, чому на них катаються ваші діти.

 

Робимо розрахунок

Переходимо до основного питання, як зробити перила своїми руками? Пропоную намалювати проект майбутніх перил. Тут необхідно прорахувати кількість елементів, поворотів. Відразу треба вирішити, чи будуть перила з двох сторін або з одного. Якщо сходи йдуть уздовж стіни, то встановлюйте їх з одного боку. Для сходів посередині перила вмонтовуйте по обидві сторони. Накресливши проект майбутніх перил, підрахуйте кількість матеріалу і додайте до отриманого числа 10%, на випадок браку.

Після вибору дизайну, краще зупинитися на нескладних конструкціях, слід вирізати деталі і всі комплектуючі. Не маючи інструментарію для роботи по дереву або недостатність досвіду, краще закупити готові деталі окремо.

 

Установка перил для сходів

Спочатку беремо тумби і розміщуємо з двох сторін (внизу й угорі прольоту). Щоб переконатися, що обрана висота підійде, натягніть нитку між опорами. Потім рекомендуємо пройтися сходами, тримаючись за них. Якщо зручно, значить продовжуємо далі. Не використовуйте для кріплення опор цвяхів, конструкція буде хитатися. Всі елементи треба з’єднувати за допомогою клею, саморізів або шпилів.

Далі робимо отвори на поручні, кількість відповідає чисельності балясин. Найголовніше – правильно підпиляти балясини. При виконанні цієї роботи враховуємо нахил сходів. Нижня частина їх залишається прямою. Готові вироби йдуть із шипами. Виготовлені самостійно вироби вкручуйте за допомогою шпильок в сходинки в заздалегідь підготовлені отвори. Потім виконуйте затяжку із зворотного боку конструкції.

Тепер можна кріпити поручні. І останній штрих – творчий. Очищаємо від деревного пилу, штукатуримо. Радимо не фарбувати, а покрити поверхню лаком. Так дерево захищається від вологи і механічних пошкоджень, при цьому зберігає свою природну красу.

На цьому установка перил своїми руками завершена. Залишилося пройти іспит на міцність. Кличте всю родину і гарненько розгойдайте сходи. Якщо вони вистояли, значить робота виконана на відмінно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему