Поради

Як самостійно оздобити сходи?

Як самостійно оздобити сходи?

Сходи – це важлива частина домашнього інтер’єру. Від того, наскільки красиво вона оформлена, багато в чому залежить правильне сприйняття інтер’єру. Що для цього потрібно? Просто виконати красиву обробку сходів самостійно. Як це зробити?

 

Види сходів у приватних будинках

Обшивка сходів починається з вибору їхнього зовнішнього вигляду. У більшості випадків сходи виготовляють з дерева, металу або бетону. Кожен вид сходів володіє своїми особливостями і властивостями. Як наслідок,  можна застосовувати ті чи інші оздоблювальні матеріали. Наприклад, бетонні сходи, на відміну від металевих, можуть бути покриті венеціанською штукатуркою і відповідним покриттям підлоги.

Незважаючи на ці окремі випадки, найчастіше всі сходи обшивають деревом у різних його проявах.

 

Вибір дерева для обшивки

Обшивка сходів деревом – це прекрасна можливість поліпшити їх зовнішній вигляд. Йдеться і про металеві, і про бетонні, і про дерев’яні сходи різних видів. Основні елементи обшивки – сходинки і фронтальна група, яка безпосередньо звернена до людей. Якщо ви хочете, щоб металеві сходи виглядали стильно і красиво, найкраще покласти на них дерев’яні східці, а бокову частину закрити гіпсокартонною вставкою.

Оздоблення сходів у будинку за допомогою деревини включає підбір відповідного дерева.

  1. Дуб. Дуб відмінно підходить для декоративного оздоблення, красиво виглядає на щаблях, не містить смол і прекрасно фарбується, мориться і старіє. Це чудове, але досить дороге дерево для обробки сходів. Дубові сходи будуть красиво виглядати в класичних важких інтер’єрах з масивними елементами.
  2. Сосна. Сосна – класичний і дуже дешевий варіант деревної обробки, який чудово підходить для світлих інтер’єрів. Сосну обов’язково потрібно покрити лаком, адже з часом дерево може потемніти. Облицювання сосною ідеально підійде для інтер’єрів у стилі прованс, кантрі або класики.
  3. Ясен. Ясен поєднує в собі позитивні якості цінних порід дерев з відносно низькою вартістю. Деревина ясена прекрасно підходить для створення вигнутих сходів, які доповнюють будинок у класичному європейському та сучасному стилі. Це відмінний варіант для обробки гвинтових сходів, адже деревина ясена добре гнеться без втрати міцності.

 

Металеві сходи

Тепер, коли питання про те, чим обшити сходи в будинку, більше не нагальне, прийшов час познайомитися з технологією обшивки сходів. Для початку розповімо про те, як можна закріпити сходинки на металевій драбині.

Велика частина операцій залежить від конструкції самих сходів, кріплення елементів. Сходи можуть кріпитися трьома способами (найбільш поширеними):

- На зварний металевий каркас за допомогою спеціальних пазових поглиблень в східцях з обов’язковою стяжкою на самонарізах або болтах.

- На зварний каркас всередину кутової конструкції. У цьому випадку радимо вибирати сходинки вищі, щоб вони виступали над шаром металу.

- На платформу під східцями за допомогою гвинтів, самонарізів, дюбелів, болтів, стяжок або інших видів з’єднань. Таке кріплення найчастіше трапляється при влаштуванні сходів на одному рівні.

 

Бетонні сходи

Всупереч поширеній думці, обробити бетонні сходи дуже просто. Бетон – міцний і надійний матеріал. До нього дуже зручно кріпити щаблі й панелі з дерева всіх видів. Крім того, при правильному вирівнюванні, бетонні сходи перетворюється на твір мистецтва. Нанесення венеціанської декоративної штукатурки тільки сприяє цьому процесу.

Якщо ви хочете встановити на бетонні сходи дерев’яні східці, немає нічого простішого. Потрібно лише підігнати розмір і закріпити сходинки на будь-який вид будівельного клею по бетону! Ви також можете використовувати з’єднання на дюбелях і стяжках. Бетонні сходи виглядають дійсно стильно й естетично при укладанні не тільки дерева, а й ламінату, що істотно знижує вартість обробки. Оздоблення сходів ламінатом своїми руками проводиться так само просто, як укладання ламінату на підлогу.

 

Дерев’яні сходи

Чим обшити сходи в будинку, якщо вони вже зроблені з дерева? На це запитання, мабуть, є тільки одна правильна відповідь – деревом! Більш дорогим деревом цінної породи: благородним дубом, буком, ясенем або добротною вишнею. Ви можете використовувати як деревні панелі, так і натуральний шпон для зниження витрат. Дерев’яні сходи прикрашаються різьбленням, а також покриваються різними видами лаків і фарб.

 

Вибираємо лак для дерев’яної обробки

Серед різноманіття представлених лаків варто виділити 2 різновиди: безбарвні і кольорові лаки. Вони можуть бути нітроцелюлозними і спиртовими. У кожного лаку є свої переваги і недоліки, але головна відмінність в наступному: спиртові не можна використовувати поза приміщеннями. Рекомендуємо вибирати і нітроцелюлозні лаки, якщо необхідно захистити частину сходів від опадів (наприклад, сходи на ґанку будинку). Спиртові лаки відмінно підійдуть для захисту сходів у будинку.

За ступенем забарвлення лаки розрізняють на безбарвні, з малою інтенсивністю фарбування і з великою інтенсивністю. Лаки з великою інтенсивністю фарбування можна застосовувати, щоб додати деревині іншого кольору із збереженням або заміною структури волокон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему