Поради

Тонувальна плівка для вікон: особливості вибору та самостійної установки

Тонувальна плівка для вікон: особливості вибору та самостійної установки

Використання тонувальної плівки для вікон є недорогим, але максимально ефективним методом захисту від дій сонячного випромінювання. Такий матеріал може затримувати до 99% ультрафіолету. Більш того, тонувальна плівка для вікон здатна до 80% мінімізувати рівень інфрачервоного випромінювання. Названих показників цілком достатньо, щоб уникнути можливого перегріву приміщення в спекотну погоду.

При виготовленні тонувальної плівки вдаються до використання поліестеру, який суттєво покращує еластичні характеристики матеріалу. Такий матеріал відрізняється граничною екологічністю. Він не є токсичним і абсолютно не схильний до горіння.

 Важливо: У зимовий час таке покриття дозволяє знизити рівень тепловтрат за рахунок часткового екранування теплового випромінювання всередину приміщення.

 

Види тонувальної плівки для вікон

На сьогодні виробниками пропонується досить широкий вибір продукції такого типу. Кожна із представлених варіацій має характерні особливості, що визначають індивідуальність плівки. Багатошарова структура матеріалу забезпечує якісний захист від ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання.

Під час виробничого процесу можуть вдаватися до напилення алюмінієм, титаном, бронзою або нікелем. У деяких випадках для цього навіть може використовуватися срібло або золото. З’єднання окремих шарів здійснюється за допомогою застосування спеціального приладу під назвою ламінатор.

1. Сонцезахисна плівка

Така плівка здатна затримувати до 99% сонячних променів. Найдоцільніше використовувати це покриття в офісах або робочих кабінетах, де виникає необхідність у створенні відповідних умов для роботи з комп’ютером або важливими паперами. Плівка на вікна від сонця захищає окремі елементи інтер’єру від вигоряння, а також знижує рівень навантаження на кондиціонер – в літній час вона дозволяє додатково охолодити кімнату, а взимку перешкоджає її переохолодженню.

2. Дзеркальна плівка

Цей матеріал відрізняється наявністю дзеркального ефекту. Ця варіація плівки має властивості фільтрації інфрачервоного випромінювання і сонячного світла. Реалізація такого покриття дозволяє уникнути запотівання вікон. Дзеркальний шар може бути розташований з внутрішньої або зовнішньої сторони скла.

3. Захисна плівка (протиударна)

Крім виконання своїх безпосередніх функцій, така плівка додатково здатна захищати скло від прямого механічного впливу. Її наявність дозволяє уникнути появи осколків при пошкодженні вікна. Існують окремі варіації плівок, які здатні мінімізувати негативні наслідки вибуху. Найчастіше вони застосовуються в місцях масового скупчення людей. У житлових приміщеннях також може використовуватися протипожежна захисна плівка, яка здатна нетривалий час затримати поширення диму і вогню.

4. Декоративна плівка

Декоративна плівка може мати різне кольорове оформлення. Велика кількість відтінків дозволяє вирішувати дизайнерські завдання різного рівня складності. Існує декоративна плівка з графічним малюнком. Поверхня такого матеріалу може бути матовою або прозорою.

5. Архітектурна плівка

Ще один різновид тонувальної плівки для вікон, яка може використовуватися для вирішення дизайнерських завдань. Найчастіше до її використання вдаються під час оформлення фасадів будівель. Архітектурна плівка наклеюється на зовнішню частину скла. Додатково вона забезпечує підвищену міцність і захищає від прямого механічного впливу.

 

Особливості поклейки

При виконанні монтажних робіт слід враховувати певні нюанси. Потрібно акцентувати увагу на необхідності дотримання певного температурного режиму. При поклейці тонувальної плівки в приміщенні повинна зберігатися температура від +5 до +40 градусів.

Також дуже важливо контролювати рівень вологості в приміщенні. Цей показник не повинен перевищувати 80% і бути нижче 20%. Більш того, при виконанні монтажних робіт рекомендується якомога частіше вдаватися до використання розпилювача, який створює в безпосередньому місці поклейки необхідне вологе середовище.

На підготовчому етапі слід ретельно позбутися від пилу на поверхні скла. Плівка також не повинна містити сторонніх часток. В іншому випадку якість тонування буде занадто низькою, внаслідок чого виникне необхідність в повторному проведенні робіт.

Зверніть увагу: При знятті захисного шару з плівки для тонування вікон дуже важливо простежити за тим, щоб на поверхня не потрапили частки бруду або пилу. Інакше підсумковий результат проведеної роботи буде незадовільним.

Перед тим, як клеїти тонувальну плівку, необхідно ретельно помити скло мийним засобом, у складі якого не повинно міститися великої кількості абразивних речовин. Для очищення слідів бруду рекомендується вдаватися до використання скребка.

Тонування вікон, в тому числі балконів і лоджій, може здійснюватися з внутрішньої або зовнішньої сторони скла. Щоб звести до мінімуму негативний вплив погодних умов, слід проводити роботи зсередини.

 

Необхідні інструменти

Щоб звести до мінімуму кількість часу, необхідного для виконання робіт з тонування скла, слід коректно підібрати потрібні інструменти. Приблизний список обладнання буде виглядати наступним чином:

  • канцелярський ніж;
  • розпилювач;
  • шпатель;
  • паперовий рушник;
  • мийний засіб.

Ширина шпателя повинна бути максимальною, а мийний засіб не повинен бути агресивним. Найкраще використовувати рідке мило або дитячий шампунь. Доцільність застосування паперового рушника визначається тим, що він не залишає ворсинок на поверхні.

 

Клеїмо плівку на вікна

Дотримання технології проведення робіт дозволяє розраховувати на позитивний підсумковий результат. Перед тим, як затонувати вікна на балконі, рекомендується дотримуватися певної послідовності дій, яка в цьому випадку буде виглядати наступним чином:

  • Підготовка скла.
  • Підготовка плівки.
  • Зволоження поверхні скла.
  • Зняття захисного шару плівки.
  • Фіксування плівки на вікні.
  • Витіснення води шпателем.

Порада: Щоб шпатель не міг пошкодити поверхню плівки, рекомендується вдатися до використання гумової або пластмасової варіації інструмента і попередньо змочити його.

На висихання плівки може знадобитися близько тижня. У міру видалення зайвої вологи покриття буде поступово світлішати. Повітряні бульбашки, що з’явилися на поверхні в процесі монтажу, зникнуть у міру висихання.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему