Поради

Заміська каналізація

Заміська каналізація

Найпростішим рішенням для каналізації заміського будинку є вигрібна яма. Її переваги – простий монтаж і низька вартість. Недолік – постійне наповнення стоками і необхідність відкачування спеціалізованою машиною.

На початковому етапі розраховується обсяг вигрібної ями. Передбачається, що відкачування вигрібної ями буде здійснюватися 2 рази на рік. Кожна людина виробляє приблизно 3-4 кубометри стоків. Ця цифра множиться на кількість людей, які мешкають в будинку, і виходить необхідний обсяг.

Місце для розташування каналізації бажано вибирати за 12 метрів від будинку і мінімум за 20 метрів від колодязя з питною водою. Найчастіше вигрібні ями робляться круглими в перетині, але бувають прямокутні та квадратні. Яма може бути викопана вручну або екскаватором. Стіни ями повинні бути рівними. На дні вигрібної ями робиться піщана подушка, потім дно армується і заливається бетоном. Поки бетон підсихає, до ями з дому прокладаються каналізаційні труби.

Далі піднімаються стіни. Вони можуть бути побудовані двома способами: вилиті з бетону або складені з цегли. Для заливки бетоном по всьому периметру будується дерев’яна опалубка висотою не більше 50 см. Простір усередині опалубки армується ґратами і заливається бетонною сумішшю. Подібним чином, з послідовним підняттям опалубки, заливаються інші рівні. Для зведення стін з цегли використовується кладка в шаховому порядку. Оптимальна товщина цегляної кладки не менше 25 см.

Для перекриття ями на стіни по всьому периметру кладеться дерев’яна опалубка. Вона армується і заливається бетоном. Зверху обов’язково залишається отвір діаметром не менше 70 см для можливості відкачування стічних вод. Отвір закривається люком. Щоб уникнути промерзання, зверху перекриття утепляється глиною і ґрунтом.

Іншим видом вигрібної ями є септик. Септик – це вигрібна яма, розділена перегородками, в яких є переливні отвори. Оптимальна кількість перегородок – дві. Переливні отвори робляться приблизно на половині висоти перегородки, але в першій перегородці трохи вище, ніж у другій. Принцип дії септика – це відстоювання стічних вод в одній камері і перетікання освітлених вод у наступні камери. Із останньої камери очищені стоки можуть виводитися за допомогою каналізаційних труб або ж через отвори в камері фільтруватися в ґрунт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему