Поради

Будова та принцип роботи артезіанської свердловини

Будова та принцип роботи артезіанської свердловини

Як відомо, артезіанська свердловина вимагає узгодження в державних органах. Щоб її пробурити, вам буде потрібно отримати дозвіл. Наглядові органи при цьому контролюють і технологію буріння, і облаштування джерела. Чому ж до такої свердловини така пильна увага?

Річ у тому, що глибока артезіанська свердловина – це джерело, яке бере воду з вапнякових шарів, що розташовуються на глибинах до 250 метрів. Ці надра є стратегічним запасом води держави, ось чому просто так буритися до вапняку і качати воду не можна.

Вапняк є хорошим фільтром, який перешкоджає попаданню в шари води забруднень із поверхні. При бурінні джерела і при його облаштуванні цей природний захист не повинен бути порушений.

Будь-яка свердловина має обсадні колони. Вони захищають джерело від осипання порід і не дають ґрунтовим водам потрапити у водоносний шар. Облаштування свердловин на воду може виконуватися колоною з металевих або пластикових труб, а краще обома типами. Сталь з часом іржавіє (цим і обмежується без того чималий термін експлуатації свердловини – 50 років), а пластик руйнується через рух пластів ґрунту.

Ще одне слабке місце обсадної колони – це стики труб. І пайка, і зварювання з часом втрачають герметичність, і колона руйнується. Щоб цього уникнути, застосовується телескопічна конструкція обсадної колони, коли кінець однієї труби заходить в іншу, меншого діаметра, на півметра або метр.

Простір між стінками труб і ґрунтом найкраще цементувати або бетонувати. Це забезпечить міцність колони і захист від ґрунтових вод. Для продовження терміну служби джерела і його міцності можна використовувати подвійні обсадні колони. У цьому випадку в колону з металевих труб поміщають другу колону, але виконану з пластикових труб.

Крім обсадної колони, в свердловині розміщується водопідіймальний трубопровід, він з’єднує насос із поверхнею. Такий трубопровід може виготовлятися із сталі або полімерних матеріалів. Вибираючи матеріал, можна спиратися на їх масу (впливає на легкість транспортування та монтажу) та вартість (оцинковані сталеві труби, наприклад, коштують набагато дорожче за труби із поліетилену).

Дуже важливий елемент системи водопостачання заміського будинку – це насос. Правильний підбір насоса для водопостачання означає стабільність роботи системи і зручності від її використання. Насос повинен мати достатню продуктивність і напір. Також його термін служби повинен бути максимальним, тому що витягувати насос зі свердловини непросто, і це загрожує ризиком пошкодити обсадні колони, якщо він розташований дуже глибоко. До насоса підключається блок керування, обладнання автоматики, розташовувати їх можна в підвалі будинку.

Нарешті, свердловина закінчується оголовком, який розміщується в кесоні. Оголовок необхідний для приєднання водопідйомної труби із системою трубопроводу на поверхні, а кесон захищає свердловину від зовнішніх стоків, опадів і т. п.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему