Поради

Формула позитивних змін

Формула позитивних змін

У вас іноді виникає намір з понеділка змінити щось у своєму житті? Можливо, ви нарешті хочете почати робити ранкову пробіжку або запустити в Інтернеті якийсь новий проект. Перші декілька днів або тижнів ви сповнені ентузіазму і віри в те, що у вас все вийде.

Але минає час, і ви помічаєте, що продовжуєте тягнутися за черговою сигаретою, ваші кросівки вже давно припадають пилом у кутку, а новий інтернет-проект не викликає колишнього захвату. І від цього ви відчуваєте гіркоту розчарувань. Варто звинувачувати себе в цих невдачах?

На жаль, не всі бажані зміни є стійкими. Дослідження показують, що не більше 5% людей вдається здійснити серйозні зміни в своїй поведінці або освоїти складний навик з першої спроби.

По-перше, зазвичай найбільш успішним та цілеспрямованим потрібно не менше 2-3 невдалих спроб, перш ніж вони зможуть здійснити задумане. Більшості з нас потрібно 4-5 спроб. У середньому це виглядає приблизно так, – на 3-4-ій невдачі вас чекає успіх. Це важливо розуміти, щоб не упускати руки, коли ви стикаєтеся з труднощами.

По-друге, процес позитивних змін має кілька етапів.

Тож із чого ж складається формула змін? Її можна порівняти з певною метафорою. Наприклад, уявіть собі підйом на гору. Біля підніжжя гори людина стикається з першим етапом, який називається опір. Якщо мова йде про погані звички, то людина на цьому етапі часто ігнорує проблему. Від нього можна почути різні відмовки, мовляв: «мені 20 років, не помру ж я від декількох сигарет». Щодо набуття якихось нових навичок, то людина просто не розуміє, для чого їй це потрібно.

Перейти від цього етапу до наступного нас змушує якась зовнішня сила. Наприклад, лікар сказав чи ви прочитали якусь книгу, подивилися передачу, яка спонукала вас до розуміння того, що вам необхідні певні зміни.

Другий етап формули змін – це роздуми. Він також досить тривалий. Тут людина вже усвідомлює проблему і починає замислюватися про шляхи її вирішення. Якщо мова йде про освоєння нових навичок, то людина усвідомлює їх корисність і потрібність. На цьому етапі людина усвідомлює пункт призначення, але ще не готова відправитися туди. Тут вона накопичує енергію мотивації для тих зусиль, які їй потрібні.

Але тут існує небезпека застрягти надовго. Виправданням може служити бажання зібрати більш повну інформацію про всі способи, методи вирішення своєї проблеми і пошук найбільш ефективного методу або, якщо хочете, чарівної таблетки.

Наступний етап – підготовка. Цей етап часто опускають, і в результаті доводиться здійснювати не 2-3, а 4-5 і більше невдалих спроб. На цьому етапі важливо:

1) добре все спланувати;

2) переконатися, що ви добре розібралися в методиці, яку плануєте використовувати.

І нарешті, ви переходите до найважливішого і напруженого етапу, який називається  дія. І тут проблеми виникають не із самим цим етапом, а з розумінням того, що повинно йти за ним. На жаль, більшість помилково вважають, що це останній етап, після якого можна вже відпочивати і насолоджуватися успіхом. Насправді це омана.

Для того, щоб відбулися стійкі зміни, потрібно пройти ще один етап, який називається  збереження змін. Як правило, він займає кілька місяців. Візьмемо приклад із схудненням: людина дотримується певного режиму харчування, фізичних навантажень, поки не досягає бажаної ваги. Потім вона втрачає контроль, повертається до старих звичок, до ще більшої ваги.

Найбільш розумний підхід у разі невдачі – організований відступ до етапу підготовки. Тут ви зможете відновити сили, проаналізувати допущені помилки і, довго не затримуючись, знову вирушити в дорогу.

Пам’ятайте, невдача – це природний процес руху по спіралі успіху. Невдачі бувають у всіх. Їх не буває тільки у тих, хто нічого не робить. У будь-якому випадку, допустивши помилку, ви отримуєте важливий досвід і насправді стаєте ближче до своєї мети.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему