Поради

В якій валюті зберігати гроші

В якій валюті зберігати гроші

«Зберігайте гроші в ощадній касі», – говорив герой відомого кінофільму і був абсолютно правий.

Кредитно-фінансова установа здатна не тільки зберегти, але і примножити вашу готівку. Здавалося б, що може бути простіше за відкриття депозиту? Але якщо заглиблюватися в економічні тонкощі, а робити це варто, якщо є бажання заробити, то виникає багато запитань.

І, безсумнівно, головне із них: «В якій валюті зберігати кошти?» Варто з’ясувати це питання.

Що таке мультивалютний вклад

Якщо ви звернетеся до відомих фінансових аналітиків, то будете здивовані, тому що їх думки серйозно різняться. Одні – вірять у непорушність американської системи, інші – пророкують зростання європейської валюти, треті – радять зберігати гроші в національній валюті. Щоб не заплутатися в складнощах вибору, варто звернути увагу на мультивалютний депозит.

Під цим терміном ховається банківський вклад, що дозволяє зберігати кошти відразу в декількох валютах. У традиційному варіанті, до вкладення приймаються найвідоміші грошові одиниці: гривні, долари, євро. Але існують і винятки. Більше того, деякі банки надають додаткові можливості і допускають вводити в програму ще дві валюти – на розсуд клієнта.

Для чого потрібен мультивалютний вклад? Насамперед, щоб спекулювати на різниці у вартості тієї чи іншої валюти. У період обвалу ринку можна придбати дешеву валюту і перекинути кошти з одного рахунку на інший без додаткових витрат і закриття рахунків. У другу – для уникнення ризиків.

Як працює багатовалютний внесок

Іменний депозит має три основні рахунки на кожну валюту, зібрану в єдиний внесок. Відсотки нараховуються по кожному субрахунку. У разі здійснення операції відбувається капіталізація відсотків, вони додаються до основної суми, потім відбувається конвертація. Курс валют у банків різниться – і це слід враховувати, що в будь-якому випадку, він нижчий на 0,2-0,4%, ніж у НБУ. Всі операції по вкладу здійснюються або з письмової заяви клієнта, або шляхом самостійного обслуговування в інтернет-банку.

Переваги і недоліки мультивалютного депозиту

До негативних моментів можна віднести індивідуальні особливості вкладу:

  • низькі відсотки – у порівнянні з іншими депозитами;
  • висока планка суми початкового внеску;
  • неможливість поповнення рахунку наприкінці періоду;
  • обмеження суми на кожному з рахунків вкладу.

Незважаючи на деякі незручності, мультивалютний вклад дозволяє оперативно розпоряджатися фінансами і тримати руку на пульсі ринку цінних паперів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему