Поради

Як правильно організувати навчання дитини вдома

Як правильно організувати навчання дитини вдома

Успіх віддаленого навчання школяра безпосередньо залежить від ефективної організації процесу: правильно скласти графік, чергувати навчання з відпочинком і розвагами. Як правильно організувати навчання дитини вдома, щоб освітній процес не став випробуванням для всіх членів сім'ї?

З одного боку, домашнє навчання може здатися полегшеним варіантом шкільної освіти. Але насправді до занять в розслаблюючих домашніх умовах потрібен серйозний підхід. Вони можуть стати справжнім стресом для дитини, якій буде складно залишатися посидючим і уважним.

Як спланувати розпорядок дня?

Перш за все, батькам потрібно пам'ятати, що режим дня дитини не повинен сильно відрізнятися від звичного розпорядку. Це означає, що час ранкового підйому, сніданку, особистих справ і т.д. не повинен сильно змінюватись.

Складіть графік навчання разом з дитиною. Напишіть розклад на великому аркуші і повісьте його на видне місце. Не обмежуйте дітей у творчості: використовуйте кольорові фломастери, наклейки, блискавки.

Ранковий підйом плануйте в звичайний час, потім сніданок, переодягання і останні приготування (дістати зошити і підручники, включити комп'ютер ...). Як правило, онлайн-уроки починаються пізніше, ніж звичайні шкільні, тому ви все встигнете, навіть якщо спочатку діти будуть важко прокидатися.

Чіткий розпорядок дня допоможе і батькам, які залишаються вдома з дітьми. Передбачте в розкладі час на творчі заняття, перерви на їжу, прогулянки та ігри.

Як організувати робоче місце для дитини?

Робоче місце школяра рекомендується розташовувати біля вікна для достатнього природного освітлення (для дитини-правші стіл необхідно розташувати зліва від вікна, для дитини-шульги - праворуч). Навіть при наявності хорошого верхнього освітлення і природного джерела світла (вікна), на столі необхідна настільна лампа. Щоб тіні не заважали, лампу для дитини-правші потрібно поставити на столі зліва, для дитини-шульги – справа.

Як організувати навчання дитини вдома
Як організувати навчання дитини вдома

Якщо під час уроків необхідно користуватися ноутбуком або планшетом, їх екран повинен знаходитися на рівні очей, на відстані витягнутої руки (60-70 см). Мобільний телефон на час занять краще прибрати подалі.

Навчання на дому: як налагодити навчальний процес

Батькам школярів молодших класів варто під час уроків перебувати неподалік від дітей або навіть займатися разом з ними. Це пов'язано з тим, що діти 6-9 років не відрізняються старанністю навіть в школі під наглядом вчителя. А вже вдома, де дитина звикла відпочивати і гратись, йому буде складно налаштуватися на робочий лад. Чи варто контролювати старших дітей? На це питання батькам доведеться відповісти самостійно.

Втім, це багато в чому залежить від конкретної дитини. Якщо він проявляє інтерес до навчання в школі, то і вдома буде займатися усердно. Іноді такі діти навіть ображаються, що батьки їх контролюють. За чим дійсно потрібно стежити батькам, так це за виконанням домашніх завдань і «включенням» в онлайн-уроки. Дотримання розкладу - слабке місце у всіх дітей років до 15.

Багато що залежить і від уміння вчителя налагодити освітній процес. Батькові слід заздалегідь дізнатися, як педагог буде вибудовувати онлайн-урок і які ресурси планується використовувати. Як мінімум, варто заздалегідь переконатися у відсутності «технічних» накладок (немає зв'язку з інтернетом, не працює камера або мікрофон і т. д.). Сьогодні в онлайн-навчанні використовуються як державні, так і приватні інтернет-платформи. Якщо вчитель рекомендує пройти пару інтерактивних уроків поза програмою, ігнорувати це побажання не варто. Поясніть дитині, що «за бажанням» не означає «можна не робити», а зайвих знань не буває.

Альтернативу шкільній бібліотеці вирішує інтернет. Сьогодні на багатьох сайтах у вільному доступі викладені електронні форми підручників по більш ніж 30 предметів. На багатьох ютуб каналах блогери пояснюють кожний параграф з багатьох предметів, розв’язують задачі, пояснюючи хід і логіку розв’язання.

Як допомогти дитині впоратися зі стресом через зміну обстановки?

Батькам варто бути уважнішими до перепадів настрою своєї дитини, оскільки зміна звичного укладу життя - це серйозний стрес. Кращі ліки від зайвого навантаження на психіку - рухливі ігри і прогулянки. Відводьте на рухову активність не менше 3-4 годин на день. Це може бути що завгодно: прогулянки, скейт, велосипед, ролики. І, звичайно, скасування уроків в школі не повинно впливати на режим сну - ця рекомендація актуальна для школярів різного віку.

Як розважити дитину в перервах між заняттями?

Робити уроки з ранку до вечора діти не можуть: це нудно і навіть шкідливо. Школяру необхідні обов'язкові перерви на:

  • прийоми їжі;
  • фізкультурні хвилинки;
  • ігри і творчість;
  • прогулянки;
  • сон;

У перервах між уроками дитина повинна вставати з-за столу і робити розминку. Також варто навчити дитину гімнастики для очей: більш тривале, ніж зазвичай, використання комп'ютера або планшета не повинно негативно впливати на зір.

Що робити після уроків? В ідеалі зайнятися будь-якою спільною діяльністю - від виконання роботи по дому до рухливих ігор на повітрі. Якщо у батьків є хобі, до нього можна залучити дитину. А ввечері можна всією сім'єю подивитися цікавий фільм, погуляти або зіграти в настільні ігри. Можна придумати щоденну традицію для всієї родини: наприклад, вечірні чаювання з обговоренням дня що минув.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: навчання, карантин, діти, школярі, школа
В тему

Останні матеріали