Поради

Стиль шеббі-шик в інтер'єрі –вінтаж навпаки та скарби з бабусиної скрині

Стиль шеббі-шик в інтер'єрі –вінтаж навпаки та скарби з бабусиної скрині

Стиль шеббі-шик в інтер'єрі – це сусідство нових і тих, що дісталися в спадок, предметів. Він покликаний створювати ілюзію старовинних апартаментів, в які проникли сучасні віяння. Така концепція стилю, яка зародилася у 80-ті роки минулого століття. Буквально «shabby» означає «потертий», поношений глянс.

  • Стиль шеббі-шик – синтетичний, він може відтворювати будь-які класичні стилі, а також мотиви провансу, кантрі. Відреставровані меблі з блошиного ринку – родзинка інтер'єру, якість старих речей протиставляється сучасним виробам із синтетичних матеріалів.
  • Пишність і помпезність, нехай із тріщинами і потертостями, повинна проглядатися у всьому. Нові меблі класичних силуетів покриваються світлою пастельною фарбою, місцями створюються штучні потертості. Аксесуари – з минулої епохи: мереживні і вишиті серветки, покривала ручної в'язки, світлі чохли на м'яких меблях.
  •  Палітра стилю шеббі-шик в інтер'єрі – ніжно пастельна: білий, світло-рожевий, світло-блакитний, колір слонової кістки.
  •  Орнаменти виконуються в стилі рококо – трояндочки, янголята, райські птахи.
  • Активно використовуються чохли для меблів.
  • На перший погляд шеббі-шик нагадує декоративний стиль вінтаж, в основі якого – приведення до ладу старих речей, чим, власне, і прославилася декоратор Рейчел Ешвел, яка ввела шеббі-шик в світ інтер'єрного дизайну. Однак шеббі, на відміну від вінтажу, пропонує зістарювати нові речі, створюючи талановиті «підробки».
  • Меблеві елементи будуть виглядати природно потрісканими при обробці їх спеціальним лаком, «парафіновому терті».
  • За допомогою хімічних речовин можна змусити кришталь потемніти «під впливом часу».
  •  Зі схожих за силуетом нових недорогих речей, наприклад, з МДФ або соснової деревини можна зібрати «відреставровану» стіну, пофарбувавши її кремовою фарбою і покривши непомітною клітинкою або смужечкою.
  • Стелю також можна покрити штукатуркою з «лупленим» ефектом, ліпні елементи і барельєфи позолотити, не забувши про «луплення».
  • На підлогу можна укласти зістарений паркет.
  • Аксесуари антикварні. Вироби, що не несуть величезну художню цінність, можна придбати за невелику вартість.
  • Стиль шеббі-шик в інтер'єрі наполягає на цілісності, тут не може бути мови про окремі елементи і вкраплення. «Апартаменти, отримані в спадщину», повинні виглядати дійсно кінематографічно.            

Стіни:добре будуть виглядати грубо оброблені і нерівно прокрашені стіни, які спеціально зістарені. Зі шпалерами досягти потрібного ефекту буде трохи складніше. Віддирати шматки, звичайно ж, не треба, зате шпалери старого формату, скажімо, під текстиль із серпанком старовини, будуть доречними. Відмінно доповнить стиль шеббі-шик фреска у вигляді розпису по штукатурці.

Стеля штучно зістарена з ефектом облупленої побілки. Сіруватий колір стелі буде відповідати стилю шеббі-шик. Також доповнить ліпнина класичних стилів, знову ж зістарена (можна позолотити).

Підлога: краще дерев'яний домашній паркет. Звичайно, можна використовувати старий паркет, що імітує натуральне дерево. Підлога зі старої і навіть розколотої плитки також підійде, однак вигляд розколотої для багатьох є поганим забобонним знаком.

Меблі, безумовно, антикварні, навіть куплені на «блошиному» ринку або в антикварній крамниці. Вони можуть бути порвані або зламані, головне, щоб меблі виглядали так, ніби вони дісталися вам у спадок від ваших предків, які жили у минулому столітті; плетені меблі також доповнять інтер'єр. Родзинкою стилю шеббі-шик може стати старовинний комод, крісло-гойдалка біля обшарпаного каміна.

Предмети декору також антикварні. Старовинні годинники, бронзові, вицвілі картини в прадавніх рамах, старі телевізори, грамофони, вази, канделябри, телефон під старовину, різні дрібні предмети минулих епох, хоч іржава праска на вугіллі. Пожвавлюють інтер'єр квіти, але тільки в зістарених горщиках або навіть ящиках.

Поради професіоналів:

1. Дизайн у стилі шеббі-шик можна назвати сміливим. Таке рішення інтер'єру підійде не кожному, до того ж, в такому стилі частіше виконується одна кімната або тематична ділянка, ніж вся квартира або будинок. Стиль шеббі-шик підійде людям з артистичними даними, творцям, фотографам, художникам. У випадках з кафе та іншими громадськими закладам шеббі-шик виконується частково, адже їсти за обшарпаним столом, хай і штучно зістареним, не кожному захочеться.

2. Найскладніше – показати в інтер'єрі шеббі-шик «життя» і не перетворити будинок в антикварний магазин. Саме тому кімнати в стилі шеббі-шик злегка оживляють насиченими фарбами, живими квітами або акваріумом, колоритними тканинами, ніби невинно залишеним пледом господині. Загалом ваше завдання – показати, що тут можна жити, а все навколо – лише прикраса старовини.

3. Колірна гама цього стилю досить яскрава, в ній наявні темні кольори, але частіше застосовуються в чистому вигляді; вони змішуються, формуючи дивні колірні поєднання і створюючи ефект розмитого кольору.

4. Вікна краще прикрасити невигадливими шторами з рослинним малюнком або важкими портьєрами темних кольорів.

5. Одночасно в стилі шеббі-шик є чимало речей, які допоможуть вам створити цей стиль, і ті, які вам його спотворять. Допоможуть, безумовно, привезені з дачі старі предмети меблів, недарма дизайнери зараз вкрай рідко що-небудь викидають. Зіпсувати ж можуть речі або безглуздо зістарені (з помітною штучністю), або дешеві (ненатуральне дерево, шкіра, камінь).

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему