Поради

Стиль хай-тек в інтер'єрі – холодний блиск глянцю

Стиль хай-тек в інтер'єрі – холодний блиск глянцю

Стиль хай-тек в інтер'єрі не терпить недбалості – він не пристосований до еклектичності, вся композиція повинна бути продумана заздалегідь. До того ж, вам не доведеться вибирати затишне місце для сучасної техніки – вона повинна бути всюди.

Хай-тек належить до дорогих стилів. Культ високих технологій, максимально вільного простору, малоемоційність загального вигляду передбачає наявність красномовних дорогих сучасних предметів і аксесуарів.

  • Апартаменти в стилі хай-тек можуть бути якими завгодно великими, однак облаштувати в цьому стилі нескладно і маленьку квартиру. Щоб приміщення відповідало йому більшою мірою, капітальні стіни можна замінити легкими скляними перегородками або металевими стійками-каркасами, які одночасно можуть використовуватися в якості стелажів для техніки і книг.
  • Домінантна складова стилю хай-тек – використання новітніх оздоблювальних матеріалів та готових скляних і металевих багатофункціональних конструкцій: перегородок, розсувних дверей, складних стель.
  • Стиль хай-тек в інтер'єрі вимагає тільки строгих силуетів і вивірених пропорцій.
  •  В обробці стін декор зовсім недоречний, їх прийнято фарбувати в світло-сірий, бежевий, чорний кольори. Поверх фарби можуть бути покладені скляні панелі з графічним малюнком. Взагалі всі аксесуари цього стилю повинні бути дуже графічними і контрастними, без зайвих відтінків і градієнта.
  • Стіни прикрашаються мінімалістськими чорно-білими фотографіями або гравюрами в металевих і скляних рамках.
  •  Велике значення приділяється освітленню – як світловій композиції з вбудованих галогенних ламп, так і «космічній» формі світильників. Доречна підвісна металева люстра.
  • Візитна картка стилю хай-тек – барна стійка, прикрашена вгорі ультрасучасним посудом. Перевага надається корпусним меблям з блискучими металевими елементами.
  •  Великі і маленькі столики – зі скляною стільницею на металевих ніжках, а також пластикові – яскравого кольору, незвичайної форми.
  • Для зберігання речей підійдуть шафи-купе з металевою обробкою і скляними дверима, можливо, зі скупим одноколірним розписом.
  •  Стиль хай-тек в інтер'єрі передбачає м'які меблі з яскравою однотонною тканиною, їм відведена роль барвистої плями посеред монохромно-металевої панелі.
  •  Штори і підлогові килимки – одного кольору, дерев'яні жалюзі поєднуються з набором килимків різних розмірів.
  •  Чудовим «пожвавленням» стриманості хай-тек стане великий акваріум зі строкатими екзотичними рибками.

Стіни –частіше однотонні. Декорують металевими пластинами під срібло, вставками зі скла та пластику. Якщо шпалери, то однотонні, вінілові. Нерідко в хай-тек використовується плитка, що імітує метал, іноді грубий камінь або ж просто з холодним відблиском.

Стеля–глянсова натяжна або підвісна, наприклад, з металевих панелей. Можлива як однорівнева, так і багаторівнева, причому багаторівневість підкреслюється освітленням.

Підлога–кераміка або глянцевий паркет. Найкраще підійде паркетна підлога з перламутровим блиском і підлога холодних кольорів, в тому числі тонована, сива, вибілена сіра. В якості декору стилю хай-тек – однотонні килимки або з геометричним малюнком. Для плитки вибирають глянсове покриття кераміки або керамограніту. У будь-якому випадку вибирайте плитку без малюнка.

Меблі–функціональні і практичні. Пропорції меблів повинні бути ретельно продумані, конструкції легкі, форми чіткі і геометричні. В якості матеріалів використовується шкірозамінник, пластик, полірований метал. Фурнітура– срібляста і блискуча.

Якщо використовуєте традиційний журнальний столик, то він як мінімум повинен бути на коліщатках. Техніка в стилі хай-тек – вбудована, столи і полиці – частіше скляні, а стільці – обов'язково з металевими ніжками і спинками.

Предмети декору: їх мінімальна кількість, вони в дусі загального інтер'єру хай-тек. Стандартні елементи декору (вази, світильники, горщики, скульптура) виконані з металу, пластику, скла або кераміки.

Дзеркала – без рам і декорів, а на стіні замість мальовничих полотен – графіка (аерографія) або чорно-біле фото. Посуд – хромований і блискучий, простих і лаконічних форм, виразний за дизайном. В інтер'єрі не допускається використання квіточок, глиняних горщиків, дерев'яних аксесуарів. Хай-тек – це той варіант, коли предметами декору стає новомодна техніка, на якій робиться особливий акцент.

 

Поради професіоналів:

1. Будучи сучасним стилем, хай-тек у чистому вигляді трапляється не так часто в інтер'єрах квартир і заміських будинків. Більше стиль притаманний комерційним будівлям, павільйонам, ультрасучасним офісам. В інтер'єрах же частіше використовується у змішаному вигляді з іншими стилями. Стиль сподобається любителям функціональних інтер'єрів, молоді, всім тим, хто намагається йти в ногу з часом, використовуючи всі досягнення техніки, підкреслюючи їх у своєму домі.

2. Для інтер'єру в стилі хай-тек вибирайте кольори: металік, сірий, білий, чорний, іноді бежевий або персиковий, поєднуючи їх з одним-двома насиченими кольорами. Синтез кольорів завжди прямолінійний, в дусі кубізму. Можна використовувати поєднання одного яскравого кольору з пастельним з тієї ж гами.

3. Штучні матеріали, трансформація форми, кольору і відтінків є основою інтер'єру хай-тек. У цьому стилі можете сміливо використовувати пластик всіх видів: жорсткий і гнучкий, прозорий і непрозорий, гладкий або з яскраво вираженою фактурою. Намагайтеся витримати головний мотив– холодний і елегантний блиск сталі, хрому та алюмінію, «промислові» сюжети і форми.

4. Хай-тек відходить від класики і в освітленні. Намагайтеся децентруватисвітло, створюючи ефект просторого, добре освітленого приміщення. Світло від сучасних ламп і світильників всюди відбивається від металевих предметів, підкреслить стиль. Використовуючи струнні світильники, можна візуально розділити приміщення на функціональні зони. Софіти всіляких конфігурацій також дуже зручні і практичні. Можна грати кольором та інтенсивністю освітлення, виділяючи окремі елементи інтер'єру.

5. У стилі хай-тек демонстративно показується те, що зазвичай прийнято приховувати: труби, балки, повітроводи, елементи інженерного обладнання, різні металеві конструкції. Метал акцентують, роблять його більш насиченим, інші інженерні деталі фарбують в яскраві кольори. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему