Поради

Як відучити дитину від лайливих слів?

Як відучити дитину від лайливих слів?

Таке питання батьки задають досить часто. Вихователі дитячих садків помічають, що останнім часом грубі слова міцно входять в лексикон дітей.

Наші бабусі позбавлялися від цієї напасті просто - мили рот з милом. На думку психологів, спосіб цей антигуманний, і призводить лише до того, що довіра до батьків зникає, дитина переживає травму.

З чим пов'язана поява в мові дитини грубих і жаргонних слів?

По-перше, дитина вимовляє те, що почула, давайте не будемо припускати, що він сконструював ці слова сам. Про джерела є привід задуматися - це може бути і садочок, і телевізор, і друзі-приятелі. Можливо, ви самі вживаєте лайку?

По-друге, років до 4-5 дитина не дуже робить різниці між хорошими і поганими словами, він пізнає і досліджує світ, грає зі словами, повторює те, що почув, і часто вживання слів може бути неусвідомленим. Далі впливає реакція оточуючих на ці слова - вони або зникають, або дитина їх починає вимовляти спеціально і свідомо.

По-третє, як правило, ці слова вимовляються дорослими емоційно. Дитина, не розуміючи їх значення, запам'ятовує їх краще, тому що пов'язує з якоюсь емоцією.

З'ясовуємо причини лихослів'я:

  • Наслідування. Дитина прагне бути на когось схожою. З'ясуйте, на кого.
  • Привертання уваги. Якщо малюк щось говорить, і навколишні впадають від цього в шок і приділяють зайву увагу, така звичка закріпиться.
  • Бажання досадити батькам, висловлює таким чином протест. Якщо дитина ображена, і вона знає, що батьки починають переживати і турбуватися, коли він вимовляє лайливі слова, він може їх використовувати.
  • У присутності дитини, в колективі, де він спілкується, використання грубих слів є нормою, він звикає до них і висловлює свій стан і ставлення таким чином.

Реакції батьків на грубі слова

Зазвичай батьки або впадають в шок і різке обурення або демонструють абсолютний спокій і не помічають цих слів. Обидва способи невірні.

Як відучити дитину від нецензурних слів?
Як відучити дитину від нецензурних слів?

Різке засудження і батьківський гнів стримують вживання грубощів на короткий час, тому стійкої зміни поведінки не відбувається.

Якщо зовсім не помічати, дитина починає вважати, що лаятися - це нормально.

Що ж робити?

Не впадайте в паніку, але й не ігноруйте почуте. Є сенс відразу спокійно поговорити з дитиною.

  • Сказати, що ці слова негарні, грубі, і в вашому домі вони не використовуються (так само, як і інші речі, наприклад, брехня, жорстокість). Це правило сім'ї, і крапка, і вам би дуже хотілося, щоб він перестав їх вживати.
  • Іноді варто розповісти зміст цих слів. Звучить шокуюче, але цей спосіб працює. Дитина часто просто не розуміє, що говорить.
  • Розширюйте словник почуттів дитини. Вивчайте його говорити «я образився», «я роздратований», «я злюся», «я в розпачі», «я вражений і збентежений». Розкажіть, що люди свої статки і почуття висловлюють такими словами, а той, хто знає мало слів, вживає жаргонні слова. Це свідчить швидше про бідність фантазії і погане виховання.
  • Запропонуйте заміну цих слів придуманими. Пограйте в гру «обзивалочку», діти дуже люблять в неї грати.

Відразу домовтеся, що ніхто не стане ображатися, як би його не називали (в розумних межах). Обов'язково домовтеся, які слова не вживатимуть. Дитина дуже швидко зрозуміє, що замість поганих слів можна використовувати самі звичайні слова, головне - інтонація.

Наприклад: - А ти старий черевик! - А ти шалений слон! - А ти киплячий чайник.

І так далі і в такому ж дусі. Гра виходить весела, в ній дитина може висловити свої почуття, не зруйнувавши відносини.

  • Дайте дитині можливість відчувати себе дорослим, знаходьте таку діяльність, де він може самоствердитися і підвищити свою самооцінку без зайвих слів.
  • Якщо ж це симптом нестачі уваги з боку дорослих, постарайтеся виправити ситуацію і налагодити стосунки в родині.

Витрачайте на свою дитину більше часу, грайте з ним і розмовляйте. Говоріть йому частіше добрі красиві слова, про свою любов до нього, адже буває досить одного слова, щоб відчути себе окриленим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: виховання, діти, психологія
В тему