Поради

Як встигнути продати комп'ютер, поки він не застарів

Як встигнути продати комп'ютер, поки він не застарів

Техніка з часом застаріває і було б добре зрозуміти, коли її ще можна продати за гідні гроші, а не за копійки.

На жаль, навіть потужне залізо через якийсь час перетвориться на купу металобрухту. Питання тільки в тому, скільки часу буде потрібно на цю трансформацію. Щось застаріє за рік, а щось і в перебігу десяти років залишиться на плаву. Але як зрозуміти, коли високопродуктивна ігрова машина стане гарбузом? Адже якщо її вчасно продати, можна повернути хорошу суму і включити її в бюджет покупки нового пристрою. А будете тягти кота за хвіст - продасте ПК за копійки, і то на запчастини.

Продавати цілком або окремо?

Необхідно розуміти, що продаж компонентів ПК на вторинному ринку окремо один від одного - найвигідніша угода. Комплекти з двох або трьох комплектуючих (наприклад, обвішана материнська плата) продаються значно дешевше, не кажучи вже про цілий комп'ютер в зборі.

Позбутися від укомплектованої збірки значно простіше і швидше, і тут виникає питання. Що хочете отримати від продажу саме ви?

Продати максимально вигідно - розбирайте ПК і виставляйте все окремими оголошеннями. Потрібно позбутися від комп'ютера, якомога швидше, сильно при цьому, не напружуючись - залиште системний блок цілим.

Також ви повинні розуміти, що робити апгрейд однієї комплектуючої раз на пів року - відмінне рішення, яке підтримає ваш ПК в актуальному стані і не буде сильно бити по гаманцю. Купити напханий корпус відразу - досить вагома покупка (залежить від класу комп'ютера). Тому варто поступово оновлювати нутрощі вашої обчислювальної машини. Але, як зрозуміти, коли це робити?

Деградація заліза

Всі комп'ютерні комплектуючі зношуються по-різному. Наприклад, відеокарта, яка брала участь в нескінченному майнінговому марафоні, найімовірніше, вийде з ладу набагато швидше, ніж жорсткий диск, на якому зберігаються фотографії та фільми. Мало того, що ресурс кожної залізяки індивідуальний, так ще й отримуємо, що в першому випадку залучаються повні можливості графічного чіпа, а в другому HDD фактично знаходиться на курортному відпочинку.

Тому все залежить від того, яке навантаження ви даєте для кожної комплектуючої. Гвалтуєте блок живлення, завантажуючи його впритул так, що комп'ютер вимикається, а відеокарта з процесором скидають частоти? Будьте готові, що ці запчастини довго не протягнуть. Крутите процесорний кулер на 30% від заявлених максимальних обертів. Запевняємо вас, що він проживе набагато довше гарантійного терміну.

До речі про гарантії - це хороший критерій для новачка. Виробник, як би сам натякає: «ми, звичайно, все протестували, але ось через три роки роботи, хто його знає, що там трапиться з нашим продуктом». Тому можете орієнтуватися на заяви девелоперів.

Продуктивність комплектуючих

Приймати рішення про продаж комплектуючих виходячи з їхнього гарантійного терміну - далеко не завжди правильне рішення. Наприклад, оперативна пам'ять. Більшість розробників обіцяють, що їх товар пропрацює протягом 10 років і навіть більше. І дійсно в 99% випадків так і буде. Відповідно технічні характеристики застаріють набагато раніше, ніж пристрій вийде з ладу. Тому слід оцінювати можливості кожної залізяки щодо актуальних технологій. Звучить складно, тому розглянемо приклад.

У першому кварталі 2017 року вийшов процесор Intel Core i7-7700K, який є представником преміального сегмента. Відмінна модель, яка коштує своїх грошей. Здавалося б, минуло три роки. За цей час смартфон впав би в ціні в 3 рази, потрібно було продавати давно. Але ж ні. Подивіться на версію, випущену через два роки - Intel Core i7-9700K. Середній приріст продуктивності - 15%. Різниця в ціні пристроїв - пару тисяч гривень. Так, 9700K має більшу кількість потоків, але стара версія вийшла настільки гарною, а тенденції розвитку продукції компанії виявилися не такими швидко зростаючими. Це призвело до того, що деякі процесори все ще залишилися на плаву.

Зовсім по-іншому йдуть справи у AMD. Різниця між Ryzen 5 1600 і Ryzen 5 3600 становить близько 30% за умови, що останній особливо сильно не потребує розгону. Відповідно йому не потрібно кулер 80-го рівня і прокачаної материнської плати. Різниця в апгрейді набагато більша, ніж у конкурента, хоча Ryzen 5 1600 старше Ryzen 5 3600 на ті ж два роки.

Саме тому цінник на найперший процесор в цьому модельному ряду обвалився. Хоча також багато що залежить і від політики компанії. Хтось охоче знижує прайс на свою продукцію, а хтось чинить опір. Тому досить складно дати загальну рекомендацію з продажу старого заліза.

Різниця поколінь

Якщо говорити узагальнено, то слід позбавлятися від заліза, на зміну якому приходить чергове покоління. Тобто, Ryzen 5 1600 найвигідніше було продати перед релізом Ryzen 5 3600. Playstation 3 радимо продати найближчим часом, тому що зовсім скоро вийде «п'ятірка» і ціни на стару консоль впадуть. Не за горами знаходиться свіжий тип пам'яті DDR5, який змусить усіх власників DDR3 віддавати свої планки практично задарма. Nvidia GTX 960 стали нікому не потрібні перед виходимо 20-ї серії зелених відеокарт. І так далі.

Звичайно, висновок вийшов занадто абстрактним, але якщо давати універсальну пораду з продажу старих залізяк, то він виглядає саме так. Кожне нове покоління практично повністю витісняє своїх попередників, які вийшли два поновлення назад. Повторимося, що існує безліч інших факторів, що впливають на час «найвигіднішого продажу».

Наприклад, як у випадку з жорсткими дисками. Куплений 5 років тому вінчестер може з легкістю залишатися на плаву навіть у сучасній збірці при певних обставинах. А ось така ж стара відеокарта вже навряд чи буде здатна на щось серйозне.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: техніка
В тему