Поради

Чому собака їсть траву?

Чому собака їсть траву?

Собаки роблять безліч химерних речей, і одна з цих дивацтв - поїдання трави на вулиці. Ветеринари заявляють - близько 80% волохатих улюбленців люблять поїдати зелень. Цікаво, що причину цього феномена вчені досі не з'ясували.

Ветеринарні лікарі не знають, чому собаки їдять траву, але можуть точно назвати чинники, які не є причиною раптової пристрасті до зелені. Фахівці стверджують, що:

  • Собака їсть траву не через брак вітамінів. Шлунково-кишковий тракт собак просто не містить ферментів, здатних переварити зелень.
  • Чотирилапі поїдають зелень незалежно від раціону і типу корму. Про це свідчать недавні дослідження.
  • Вихованець намагається позбутися від глистів. Пристрасть до зелених насаджень відчувають абсолютно здорові собаки.

Чому собака їсть траву на вулиці?

Існує кілька пояснень такої поведінки:

  • Пес переходить на вегетаріанську їжу, якщо відчуває дискомфорт в шлунку (його причиною можуть бути сторонні предмети або гнильні процеси). Вихованець ковтає листя пирію, осоту і тонконога практично не розжовуючи. Потрапивши в шлунок, вони дратують слизову і викликають скорочення стінок. Листя, змішуючись з шерстю і неперетравленою їжею, утворюють комок, який пес незабаром відригує. Разом з ним з організму виходить зайва жовч. Якщо іноді собака їсть траву і відригує - це нормально.
  • Клітковина, яка міститься в рослинах, служить для розрідження калових мас і нормалізації стільця. Якщо зелень «добирається» до кишківника, вона розбухає і зв'язує фекальні маси.
  • Вихованцям подобається смак зелені. Собака їсть траву, щипаючи квіточки і іншу зелену поросль, оскільки її приваблює молодий смак соковитої зелені. Перекус не завжди передує блювоті.

Існує теорія, що поїдання трави дозволяє тварині позбавитися від неприємного запаху з пащі.

Собака їсть траву: як бути?

Чому собака їсть траву?
Чому собака їсть траву?

Що робити якщо собака їсть траву? Не перешкоджати гастрономічній пристрасті, якщо поїдання зелені не супроводжується постійною блювотою і явними ознаками захворювання. Досвідчені собаководи не радять втручатися в раціон вихованця без серйозної причини. Трава - продукт нетоксичний, і небезпеки не несе. Пес на нюх визначить, яку рослину можна їсти, а яку ні.

Не важливо, чому собака їсть траву. Якщо улюбленець веде активний спосіб життя, не втрачає апетит і не відмовляється від природного салату, не варто турбуватися. Пронос, відмова від їжі, втрата ваги, випадання шерсті, апатія - привід відвідати ветеринара.

Слід пам'ятати, що:

  • трава поблизу доріг містить важкі метали і небажана для тварини;
  • зелень в парках може бути оброблена хімікатами;
  • на поверхні рослин можуть бути присутніми яйця гельмінтів.

Чи можна собаці їсти траву на вулиці? Пам'ятайте, що через зелень пес може підхопити інфекцію (раніше хвора тварина послідила тут територію, або прилягала відпочити). Якщо вихованцеві подобається зелень, рекомендується її прищепити.

Яка трава краще?

Однозначної відповіді на питання немає. Якщо собака їсть траву, переконайтеся, що тварина віддає перевагу безпечним і неотруйним рослинам.

Ветеринари рекомендують: 

  • злакові дикорослі рослини;
  • пшеницю і овес;
  • моркву, кропиву, календулу, листя салату і буряка.

Яку траву їдять собаки? Чотирилапим подобається м'ята, базилік, петрушка, кріп і щавель. Підійде зелень для котів, що продається в зоомагазинах. Досить придбати насіння, висадити їх, і в будь-який час року у вас буде екологічно чиста зелень.

Контроль раціону

Багато господарів не знають яка трава корисна для собак, і надають право вибору самому вихованцеві. Деякі тварини віддають перевагу газонній і луговій траві. Одним з найбільш корисних рослин для собак є ромашка. Вона знімає запалення шлунка і ефективна при спазмах кишківника.

Якщо собака їсть траву, потрібно вжити певних заходів. Важливо стежити, щоб тварина не жувала зубами занадто тверді стебла, здатні пошкодити стінки шлунка. Від брудної трави також слід відмовитися. Яка трава корисна для собак? Підійдуть свіжі і сухі рослини. Добре, якщо вони зростають якомога далі від дороги, а ще краще - на садовій ділянці.

Наявність яєць паразитів на листі зелені спонукає прищепити пса і стежити за прийманням антигельмінтних препаратів. Їх вартість повинна бути висока - дешеві таблетки не мають 100% ефективності.

Ветеринари ще довго будуть гадати, чому собаки їдять траву. Любителям волохатих залишається лише створити умови для безтурботного життя своїх вихованців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Зоотовари, собаки, тварини
В тему