Поради

Що таке імобілайзер?

Що таке імобілайзер?

Чому останнім часом багато страхових компаній стали укладати договір лише з власниками машин, оснащених передовими протиугінними засобами. Це захист від ризиків, адже кількість викрадень в одному тільки Києві зашкалює.

Старі охоронні системи відживають свій вік і не здатні захистити власників від крадіжок. Автомобільний імобілайзер був придуманий як доповнення до сигналізації, ставши тим самим пристроєм, що дозволяє страховикам і автовласникам спати спокійно.

Для чого потрібен імобілайзер?

Прилад не є сигналізацією, тому не може сповістити водія про викрадення. Зате він чудово доповнює протиугінну систему і не дозволяє мотору автомобіля завестися.

Імобілайзер складно виявити. Сучасні моделі складаються з декількох мікрочіпів, керованих через проводку авто, а сигнали високої частоти вживлені в блоки запобіжників. Пристрій тісно пов'язаний з силовим агрегатом, що дозволяє забезпечити надійний захист.

Що таке імобілайзер?
Що таке імобілайзер?

Переваги використання цього пристрою очевидні:

  • підвищується захист машини від викрадення;
  • установка приладу не вимагає додаткових зусиль, часто входить в список штатного оснащення;
  • дорогі моделі забезпечують найкращий ефект, оскільки мають високий ступінь захисту;
  • пристрій безшумний на відміну від звукової сигналізації.

Що стосується недоліків, то він є лише в штатній моделі імобілайзера. У нього чіп розблокування вбудований в панель приладів, що полегшують дії автовласника. Однак такий варіант стає ахіллесовою п'ятою - викрадач легко знаходить прилад і швидко відключає.

Що робить імобілайзер?

Робота датчика непомітна в повсякденній експлуатації. Власнику не треба робити зайвих дій, оскільки для розблокування системи досить всунути ключ запалювання у своє місце.

Моделі апаратного забезпечення можуть мати різні опції, але принцип роботи у всіх однаковий. Чіпи приладу врізаються в головний ланцюг, що з'єднує двигун з системою живлення. Під час зупинки вона буває розірваною, що не дозволяє завести машину без рідного ключа.

Також в створенні взаємопов'язаного ланцюга можуть бути залучені паливні клапани або спеціальні чіпи, які створюють за допомогою особливих дій конкретні перешкоди в роботі БК.

Купуючи автомобіль з імобілайзером, рекомендується заздалегідь уточнити, які системи залучені в процесі програмування.

Так, в деяких випадках прилади пов'язують з коробкою передач, гальмівною системою або рульовою колонкою, тим самим, ускладнюючи для шахрая можливість викрадення. Відомі дотепні модифікації, що дозволяють завести машину без ключа, але змушують «барахлити» мотор через 1-2 хвилини. Як показує практика, викрадач залишає «несправну» машину і швидко зникає.

Що блокує імобілайзер?

Прилад повністю електронний, його основна функція - перешкоджати запуску двигуна і блокувати пересування машини під час несанкціонованого використання.

Імобілайзер не здатний замінити сигналізацію, але він здатний розмикати електроланцюги автомобіля, відповідальні за пуск ДВС або подачу пального. Існують моделі, які працюють за CAN-шині, і блокують мотор програмно.

Раніше імобілайзери були із ручним керуванням, але такі моделі залишилися в минулому. Сучасні прилади активуються за допомогою електронного ключа. Багато іномарок оснащуються блокуванням штатно. В основному, це автомобілі американської, європейської та японської збірки. Імобілайзери продаються і окремо.

Сьогодні користуються популярністю на ринку моделі, що володіють різними можливостями: функцією антивикрадення з місця і захисту від насильницького захоплення в дорозі, аутентифікацією власника по PIN, можливістю блокування мотора через бездротове реле.

З імобілайзером ви будете впевнені в захисті автомобіля від викрадення. Пам'ятайте, що не варто економити на якості, купуйте моделі перевірених та відомих брендів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: автомобіль, Авто
В тему