Поради

Яблучне вино в домашніх умовах - рецепт і приготування

Яблучне вино в домашніх умовах - рецепт і приготування

Незабаром настане пора робити домашнє вино з яблук, щоб до Нового року насолоджуватися чудовим напоєм, приготованим своїми руками. Ароматне, в міру солодке, легке, але при цьому хмільне яблучне вино виходить таким красивим, прозорим і бурштиновим. Спробуйте!

Пропонуємо Вашій увазі найпопулярніші рецепти домашнього вина з яблук:

Вино з яблук: рецепт без віджиму соку

Вино з яблучного соку

Простий рецепт сухого яблучного вина

Вино з яблук без дріжджів

Вино з яблук і груш

Вино із зелених яблук

Вино з яблук: рецепт без віджиму соку

Інгредієнти

  • Яблука кислих і кисло-солодких сортів, які добре дозріли;
  • Цукор - з розрахунку 150 г на 1 кг яблучної маси.

Приготування:

Підготуйте чисту суху скляну пляшку, емальоване відро, марлю, медичну гумову рукавичку.

Яблука мити не треба, просто постарайтесь взяти чисті, здорові, добре достиглі плоди, найідеальніший варіант - зніміть яблука з дерева. Оскільки цей рецепт без дріжджів, бродіння сусла буде відбуватися за рахунок власних грибків, що мешкають на поверхні всіх фруктів.

  • Видаліть з яблук серцевину, прокрутіть через м'ясорубку, яблучну масу складіть в чисте емальоване відро, додайте цукор з розрахунку 150 г на 1 кг яблучного пюре, добре перемішайте.
  • Яблучну масу з цукром перекладіть в підготовлений бутель, заповнивши його на 2/3 об'єму.
  • Шийку бутля обв'яжіть чистою марлевою серветкою. Бутель поставте в темне місце і залиште бродити на кілька днів.
  • Через 15-20 годин повинен початися процес бродіння, тобто активного розмноження дріжджових клітин. Щодня перемішуйте вміст бутля, щоб частинки яблук опускалися на дно, а піна осідала.
  • Через 4 доби перелийте загравший сік в іншу чисту скляну пляшку, проціджуючи його через кілька шарів марлі. Відіжміть залишок яблучної маси, він вже не знадобиться.
  • Як поставити вино бродити правильно? Знайдіть темне тепле місце, щоб бродіння йшло активно. На шийку бутля одягніть гумову медичну рукавичку та проколіть в ній невелику дірочку для виходу надлишків газу.
  • Весь процес займе близько півтора-двох місяців. Бродяче вино буде видавати характерні булькаючі звуки.
  • Як тільки рукавичка впаде, рідина стане світлою, на дно опустяться всі дрібні частинки, а булькання припиниться - цей етап можна вважати завершеним.
  • Молоде вино ретельно процідіть від осаду, розлийте в чисті скляні пляшки або банки, герметично закупорте, відсікаючи доступ повітря. У такому вигляді витримайте не менше 3-х місяців в прохолодному приміщенні.

Готове домашнє вино має янтарний колір, приємний збалансований смак, міцність 12-15 °. Як зробити домашнє вино кріпленим? Потрібно додати спирт або горілку на етапі бродіння сусла, щоб підвищити міцність до 18-20 ° і вбити дріжджові грибки.

Виготовлення вина кисло-солодкого збалансованого смаку передбачає використання яблук як кислих, так і солодких сортів в співвідношенні 2: 1.

Напій з диких яблучок або яблук зимових сортів вийде більш терпким за рахунок природних танинів.

Чим тепліше приміщення, тим швидше пройде процес бродіння. Температурний інтервал для бродіння: 18-23 ° C, перепади в бік зниження або підвищення температури сповільнять процес життєдіяльності дріжджів, що обов'язково позначиться на якості напою.

Вино з яблучного соку

Великий врожай яблук ніколи не буде проблемою для розумної господині. Яблучне домашнє вино - чудовий варіант правильного використання ресурсів.

Як приготувати смачне вино з соку яблук? Для початку необхідно отримати яблучний сік за допомогою соковижималки або більш трудомістким способом - подрібнити яблука на тертці або пропустити через м'ясорубку, потім віджати сік через марлю.

Інгредієнти

  • Яблучний сік;
  • Цукор з розрахунку 200 г на 1 л соку.

Підготуйте чисту скляну тару з широкою шийкою, марлю, гумову рукавичку.

  • Яблучний сік налийте в підготовлену ємність, заповнюючи її на 2/3 об'єму, обв'яжіть шийку марлею і залиште бродити на 3 дні. Періодично перемішуйте сік для спадання піни.
  • Через 3 дні процідіть сік через марлю і помістіть в чисту скляну пляшку, додайте цукор та перемішайте. На шийку бутля одягніть гумову рукавичку, поставте в тепле місце на 1-2 місяці.
  • Молоде вино акуратно злийте, процідіть, розлийте по банках або пляшках, герметично закрийте та поставте в прохолодне місце. Витримайте 3-6 місяців, за цей час воно освітлиться, на дно осяде щільний осад. Перед вживанням злийте осад і процідіть, розливши по красивих пляшках.

Небажано використовувати для приготування вина сік з соковарки, він виходить практично стерильним, бродіння буде дуже слабким, напій - несмачним.

Від кількості цукру, взятого на кожен літр соку, буде залежати міцність напою. 100-150 г цукру дадуть на виході сухе вино, 400 г цукру - десертний напій.

Простий рецепт сухого яблучного вина

Як зробити сухе вино з яблук? Напій відрізняється від всіх інших вин невеликим вмістом цукру.

Інгредієнти:

  • Стиглі яблука;
  • Цукор з розрахунку 100 г на 1 л соку.

Підготуйте чисту скляну пляшку, ємність, марлю, гумову рукавичку.

Виберіть яблука стиглі, солодкі, здорові, без червоточин. Мити їх, як ви вже зрозуміли, не потрібно, якщо плоди брудні - просто протріть їх серветкою.

  • Видаліть у яблук серцевину, подрібніть на м'ясорубці або натріть на тертці, отримане яблучне пюре складіть в чисту скляну або емальовану ємність з широким горлом, обв'яжіть шийку марлею і поставте в темне місце для первинного бродіння.
  • Яблучну масу кілька разів в день перемішуйте, щоб процес бродіння йшов рівномірно по всьому об'єму, крім того, перемішування насичує рідину киснем, якого потребують дріжджові грибки.
  • На третій день відділіть сік від осаду, процідивши його через марлю.
  • Жом Вам більше не буде потрібно, сусло перелийте в чисту скляну пляшку. На кожен літр соку додайте 100, максимум, 150 г цукру, перемішайте, одягніть на горлечко гумову рукавичку з дірочкою.
  • Бутель поставте в тепле, але не спекотне місце, спостерігайте за дозріванням вина 1-2 місяці. За цей час воно відбродить, газоутворення припиниться, на дно осяде осад з дрібних частинок.
  • Обережно злийте вино від осаду, процідітть і розлийте по чистим скляним банкам, та поставте в прохолодне місце для дозрівання.

В процесі дозрівання домашнє вино з яблук освітлиться та стане прозорим, набувши яскравого класичного смаку.

Вино з яблук без дріжджів

Як зробити домашнє вино без застосування промислових винних дріжджів? Елементарно!

Інгредієнти:

  • Яблука кисло-солодкі;
  • 250 г цукру на кожен літр соку;
  • 150 мл води на кожен літр соку.

Підготуйте чисту скляну пляшку, чисте емальоване відро, марлю.

  • Яблука підберіть пізні, великі соковиті плоди, мити їх не треба, якщо вони з забрудненнями - просто протріть серветкою. Видаліть з яблук серцевину, подрібніть будь-яким доступним способом, щоб отримати яблучне пюре з соком.
  • Помістіть яблучне пюре в відро, накрийте марлею і дайте відбродити 3-4 дні, перемішуючи вміст кілька разів в день. За цей час відбудеться розподіл яблучної маси на жом і рідину.
  • Процідіть вміст відра в підготовлений бутель, жом відіжміть, він більше не потрібний. Виміряйте об'єм отриманого соку, розрахуйте кількість води і цукру для сиропу. У гарячій воді розчиніть цукор, прокип'ятіть 2-3 хв, остудіть і змішайте з яблучним соком, добре перемішавши.
  • На шийку бутля встановіть гідрозатвор. Якщо гідрозатвору немає, згадайте простий рецепт з рукавичкою, яка відводить надлишки газу не гірше гідрозатвору. Бутель приберіть в тепле місце на 1-2 місяці.
  • Коли бродіння підійде до кінця і газоутворення припиниться, акуратно перелийте молоде вино в скляні ємності, в яких воно буде дозрівати - банки або пляшки. Головне - герметично закупорте тару, щоб не було доступу повітря.
  • Дозрівати напій буде в прохолодному місці не менше 2-3 місяців. Чим довше витримка, тим більш насиченим буде букет і менше терпкості.
  • Для освітлення напою бажано під час дозрівання перелити його кілька разів в чисту тару, позбавляючись від дрібнодисперсного осаду. Як тільки осад зникне зовсім - вино готове.

Поліпшити смак вина, урізноманітнити його букет можна, застосувавши такий прийом, як купаж. Змішувати можна вихідні матеріали на етапі бродіння ягідної маси, можна змішувати сусла або вже готові вина після їх освітлення.

Як робити правильний купаж? При купажі готових вин бажано зробити попереднє змішування: взяти невеликі порції кожного напою, наприклад, по 100 мл, змішати їх в різних поєднаннях, досягаючи певного смаку і міцності. По-справжньому новий букет купажного вина сформується тільки через 1-2 роки витримки.

Вино з яблук і груш

Як зробити вино з домашніх яблук і груш? Такий напій візьме всю солодкість груш і терпкість яблук, їх поєднання дасть на виході легкий та приємний смак.

Інгредієнти:

  • Яблука кислого смаку;
  • Груші;
  • 250 г цукру і 150 мл води на кожен літр яблучного соку.

Підготуйте чисту скляну пляшку, емальоване відро, гідрозатвор або гумову рукавичку.

  • Яблука і груші не мийте, тільки видаліть серцевину. Подрібніть фрукти окремо до стану пюре, з яблучної маси відіжміть сік.
  • Якщо є соковижималка, яблука краще прогнати через неї. Груші багато соку не дають, вам знадобиться лише жом. Співвідношення яблучного соку і грушевого жому складе 1: 2.
  • Помістіть яблучний сік і грушевий жом в емальоване відро та розмішайте.
  • Розрахуйте кількість цукру і води для сиропу, зваріть сироп з води, цукру, остудіть і залийте фруктову масу, ще раз перемішуючи.
  • Накрийте відро марлею і залиште для бродіння на 2-4 доби, періодично перемішуючи вміст.
  • Коли мезга підніметься шапкою, приберіть її, сусло процідіть в чисту сулію, встановіть гідрозатвор. Напій буде бродити 2-3 місяці.

Груша додасть рідини каламутність, тому процес освітлення займе 3-4 місяці. Але результат буде вартувати зусиль - вино з яблук і груш дуже ароматне і м'яке.

Вино із зелених яблук

Як в домашніх умовах виготовити вино з яблук, якщо плоди не встигли дозріти? Технологічно процес приготування алкоголю із зелених яблук нічим не відрізняється від виготовлення класичним способом, різниця лише в початковому матеріалі.

Інгредієнти

  • Зелені нестиглі яблука різних сортів;
  • 150 г цукру і 250 мл води на кожен кілограм мезги.

Приготуйте чисту скляну пляшку, емальоване відро, марлю, рукавичку.

  • Яблука мити не потрібно, видаліть серцевину з насінням, перекрутіть на м'ясорубці і складіть у відро. З води і цукру приготуйте сироп, залийте яблучну масу і добре перемішайте.
  • Накрийте відро марлею, поставте в темне місце. Періодично перемішуйте яблучну суміш.
  • Через 4 дні перелийте рідину в чистий бутель, проціджуючи її через марлю, макух відіжміть, він більше не потрібен.
  • На шийку бутля одягніть гумову рукавичку з дірочкою, бутель приберіть в тепле місце на 2-3 місяці.
  • Молоде вино злийте з осаду, розлийте в банки або пляшки, щільно закупорте і залиште ще на 2-3 місяці для остаточного дозрівання. У підсумку Ви отримаєте чудове сухе вино.

За рецептом відомого винороба можна пом'якшити різкуватий смак - на останньому етапі дозрівання додати за смаком спеції: дрібку кориці, дрібку ванілі, зірочку бадьяна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: рецепти, алкоголь, Вино
В тему