Поради

Акваріум для початківців: як вибрати акваріум для будинку

Акваріум для початківців: як вибрати акваріум для будинку

Акваріум - це красиво. Але щоб милуватися підводним світом в своїй квартирі, недостатньо просто піти в магазин і вибрати перший резервуар, який вам сподобається. Такий необачний вчинок в майбутньому обернеться проблемами і розчаруваннями. Навпаки, вибирати житло для рибок потрібно неквапливо, вивчивши всі тонкощі «банок» (як називають акваріуми професіонали). На що ж слід звертати увагу?

Вибрати акваріум: з чого почати?

Відразу слід зазначити, що акваріумістика для початківців - досить витратне захоплення, якщо говорити про початкові вкладення. Але що ж слід враховувати тим, хто твердо вирішив придбати акваріум?

Перше питання, на яке потрібно відповісти майбутньому акваріумісту - чи буде акваріум грати роль декоративного елемента, або його першочерговим завданням є життєзабезпечення обраних організмів?

Відповідь визначить один з двох підходів до вибору резервуара:

  • На перший план висувається гармонія з інтер'єром. Вибір мешканців підводного світу буде обмежуватися зовнішньою формою акваріума і його оздобленням.
  • Обсяг і геометрія скляної частини акваріума будуть продиктовані маленькими жителями. Рішення приймається на підставі кількості та розміру риб, їх сумісності та умов проживання, необхідних рослин, а також обладнання для підтримки життєдіяльності.

Типи акваріумів

Великі виробники акваріумів роблять все, щоб полегшити покупцям вибір ємності, відповідної їх естетичним і функціональним вимогам.

Як вибрати акваріум в будинок
Як вибрати акваріум в будинок

За формою акваріуми бувають:

  • Класичні (прямокутні). Зазвичай ширина акваріума дорівнює його висоті. Подібні пропорції сприяють вільному пересуванню водних мешканців і належному збагаченню води киснем. Така конструкція ідеальна для утримання рибок різних видів і не обмежує фантазію при виборі підводного ландшафту.
  • Панорамні. Впізнати їх можна по панорамному оглядовому склу, яке збільшує кут огляду акваріума. Передня стінка може бути вигнутою або складатися з декількох частин.
  • Кутові. Акваріум - це спосіб ефективного використання кутового простору. За рахунок незвичайного зовнішнього вигляду і створення глибини простору, кутові типи акваріумів (вони можуть мати трапецієподібну і напівсферичну форму) користуються прихильністю дизайнерів.
  • Циліндричні (восьмигранники). Привертають увагу приємним зовнішнім виглядом, але через деформовані стінки мешканці резервуара будуть здаватися неприродними. Якщо акваріум стоїть в центрі кімнати, цей ефект практично не відчувається.
  • Круглі. Даний тип сміливо можна назвати застарілим. Зовнішній вигляд рибок сильно спотворюється через кривизну скла. Плюс, брудом покривається не тільки дно, але і стінки резервуара.

Як вибрати акваріум для будинку?

Перший крок - визначитися з об'ємом. Виходячи з розмірів ємності бувають:

  • маленькими (об'ємом до 50 л);
  • середніми (50-100 л);
  • великими (понад 100 л).

Вага деяких конструкцій становить кілька тонн.

За призначенням виділяють акваріуми:

  • Декоративні. Заселені рибами одного сімейства або виду.
  • Спеціальні. Призначені для розведення і лікування гідробіонтів, проведення дослідів і експериментів.

Також водойми для риб поділяють на:

  • каркасні, виготовлені за допомогою металевого каркаса;
  • безкаркасні, де рамну конструкцію замінює силіконовий каучук;
  • безшовні, виготовлені із силікатного або акрилового скла, яке не має стиків (яскравий приклад - жерстяні банки).

Акваріум будинку: яке скло краще?

Скло - це 30% вартості акваріума і елемент, від якого залежить 1/3 всіх характеристик водойми.

Домашній акваріум для початківців може бути виготовлений з:

  • Силікатного скла (як у вікнах). Твердий, прозорий, невразливий до хімічних атак матеріал, мінусом якого є крихкість. Має помітний зеленуватий відтінок.
  • Акрилового скла. Легкий і м'який матеріал. Через гнучкість і пластичність таке скло складно розбити, проте на ньому швидко з'являються подряпини. Його другий плюс - безпечність (рекомендується купувати в квартири з маленькими дітьми). Матеріал вразливий до хімічних речовин, які використовуються для чищення стінок від водоростей. Велика частина продукції з акрилу, яка представлена ??на ринку, - вироби китайських виробників.

Прямокутні моделі зазвичай створюють з силікатного скла, дугові - з акрилового. Фахівці зазначають, що розбити акриловий акваріум без допомоги гострого знаряддя практично неможливо, в той час як силікатні моделі надходять в ремонт набагато частіше. Одночасно силікатне скло практичніше в експлуатації - його можна протирати звичайною губкою. У випадку з акриловим склом це неприпустимо.

Для резервуарів об'ємом до 30 літрів досить скла товщиною 4 мм. Для акваріума об'ємом 40-80 літрів рекомендують використовувати скло товщиною 5 мм. Більші конструкції виготовляють зі скла 6-10 мм.

Акваріумістика для початківців

Багато професіоналів вважають скляні акваріуми пережитком минулого і рекомендують новачкам купувати дорогі конструкції з акрилового скла. Форма і пропорції штучної водойми будуть залежати від цілей покупки. Для зручного спостереження за рибками купують «вузьку ширму», а для комфортного самопочуття жителів - ширші аналоги.

На обсяг акваріума вплине кількість рибок. Чим більшою є водойма, тим повільніше в ній відбуваються негативні зміни. При виборі слід відштовхуватися не тільки від фірми-виробника, а й від обладнання, що йде в комплекті.

Перший запуск акваріума здійснюється після ретельної підготовки обладнання: водойму вже виставлено за рівнем, грунт промитий, лампи і фільтри пройшли тест на справність. Найвибагливіших рибок заселяють в акваріум тільки на 7-9 день після наповнення резервуару водою.

Який акваріум краще вибрати: поради фахівців

На запитання, який акваріум краще вибрати, досвідчені акваріумісти в один голос рекомендують прямокутний резервуар об'ємом 100-200 л. За акваріумом обсягом понад 100 л легше доглядати, тут швидше налаштовується біобаланс. Доглядати за резервуаром об'ємом 20-50 л складніше.

Вантажники не звикли церемонитися з товарами, тому обов'язково перевіряйте скло на наявність мікротріщин. Мінімальний дефект під тиском води в майбутньому перетвориться в дірку.

Початківцям акваріумістам рекомендують купувати невибагливих рибок: мечоносців, гуппі, лімій.

  • Висока ціна акваріума - не синонім якості. Вартість багатьох моделей обгрунтовується вишукуваним дизайном (малюнками, дуговими елементами і непрямими кутами).
  • Бажано ставити акваріум на відстані 1-1,5 м від вікна.

Який акваріум краще вибрати для початківців? Головне, щоб резервуар був виготовлений з дотриманням технології. Оселя акваріумних рибок повинна мати достатню товщину скла (чим більше висота резервуара, тим товстіше скло). В акрилових акваріумах при використанні більш дешевого сорту акрилу проявляється специфічна хвороба - «сріблення». У товщі скла з'являються численні мікротріщини, які погіршують зовнішній вигляд акваріума. Уникнути неприємностей можна - віддавайте перевагу відомим виробникам і робіть покупки в великих зоомагазинах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр, тварини, Зоотовари
В тему