Поради

Вибираємо шафу-купе: функціональну, надійну та гарну

Вибираємо шафу-купе: функціональну, надійну та гарну

Як вибрати шафу, яка буде не лише красивою і функціональною, але і надійною? У якої двері ковзають м'яко і безшумно, не прогинаються і не б'ються одна об одну при відкриванні, ролики не зламаються через декілька років, а покриття на ручках не потьмяніє і не облізе.

Що необхідно знати при виборі шафи-купе?

Більшість з нас не є фахівцями у цій справі, тому, коли з'являється потреба в шафі-купе,постає чималозапитань. Зазвичай потенційний покупець починає орієнтуватися тільки на один зрозумілий йому показник – ціну. І, керуючись логікою «вони всі однакові, навіщо переплачувати», купує неякісну шафу-купе, виробник якої заощадив скрізь «де можна і не можна». Або, думаючи «дорого – значить добре», суттєво і часто невиправдано переплачує.

Що ж лежить в основі якості шафи-купе?На перший погляд, може видатися, що це матеріал, з якого зроблений її корпус чи двері. Проте, по-перше, вона може взагалі не мати корпусу (вбудовані в нішу або торець кімнати).

По-друге, її двері можуть бути виконані з абсолютно різних за своїми властивостями матеріалів: ДСП, пластик, скло, дзеркало, натуральне дерево. Саме тому основа шафи-купе або системи розсувних дверей (міжкімнатних або  гардеробних) – це система з алюмінієвих або сталевих профілів. Вона визначає структуру і жорсткість, надійність, довговічність та експлуатаційні характеристики всієї конструкції.

Основні елементи системи: верхній і нижній направляючі профілі (по них катаються ролики, закріплені на дверях), а також профілі, що формують прямокутну рамку дверей, причому вертикальні зазвичай виконують ще й функцію ручок. У межах цієї рамки зафіксовано наповнення дверей: ДСП, МДФ, скло, дзеркало і т. д.

Від якості профілю і роликів безпосередньо залежать надійність, термін служби, практичність, а також зовнішній вигляд шафи-купе, легкість і безшумність відкривання дверей.

Класифікація шаф-купе

Існує два основні типи розсувних дверей: підвісні (з опорою на верхню напрямну) і традиційні (з опорою на нижню напрямну). Найбільш поширені системи другого типу. Вони більш універсальні, прості і доступні за ціною.

Майже завжди, коли говорять «шафа-купе», мають на увазі традиційні розсувні системи, в яких основне навантаження лягає на нижні ролики (верхні визначають площину переміщення).

Також розсувні системи відрізняються матеріалом, з якого виготовлений профіль. Це може бути сталь і алюміній (точніше спеціальний сплав). Найкращий – алюміній.

Сталеві системи розглядаються як бюджетний варіант і мають чимало серйозних недоліків. Основний – це обмеження за розмірами і вагою дверей. Він обумовлений меншою жорсткістю і несучою здатністю профілю з листової сталі.

Також вважається, що сталевий профіль поступається алюмінієвому за зовнішнім виглядом і вибором кольорів. Тому більшість виробників виготовляє розсувні системи з алюмінієвого профілю. Тим не менш, сталеві системи також представлені на ринку. І часто, орієнтуючись тільки на розкручену марку, покупці купують спочатку дешевші сталеві системи за ціною більш якісних алюмінієвих систем інших виробників.

Від чого залежить ціна шафи-купе?

Крім очевидних факторів, таких, як розмір і вартість обраних матеріалів для фасаду і корпусу, на вартість шафи-купе впливають:

  • дизайн (простий, типовий або авторський);
  • складність виготовлення обраного дизайну;
  • наповнення (прості полиці або функціональна і зручна гардеробна система).

Як не дати себе обдурити при замовленні?

Бажання заощадити абсолютно виправдане – покупець хоче поменше витратити, продавець (виробник) – побільше заробити. Але одна справа, коли покупець усвідомлює, за рахунок чого виходить економія (профіль буде тонший, з часом втратить лиск/вигорить/облізе, двері будуть «колихатися», а ролики через кілька років доведеться міняти самому).

Зовсім інше, коли, орієнтуючись на розташування, гарне оформлення салону, виставлені зразки і чималу ціну, покупець розраховує отримати виріб з якісних матеріалів, а виробник використовує найдешевший профіль – «клієнт не помітить різниці, а ми зекономимо». На жаль, випадки, коли клієнтів вводять в оману, не рідкість.

Найчастіше виставлені в салоні зразки шаф зібрані з одного профілю, клієнту показують зразки другого, а шафу виготовляють з третього. Іноді профіль, що демонструється в салоні і використовується у виробництві, називається практично однаково, але невелике уточнення у назві (наприклад, «лайт» або «преміум») приховує суттєву різницю в якості. Про це зазвичай замовчують.

Якщо Вам важливо, який профіль буде основою вашої шафи, кілька простих порад:

1. Спробуйте знайти в пошуковику офіційний сайт виробника профілю. Зазвичай в його адресі є назва профілю, а на сторінках представлена докладна інформація про продукт. Звичайно, не завжди наявність сайту є гарантією якості, але ви будете впевнені хоча б у тому, що такий профіль існує.

2. Якщо в салоні кажуть, що використовують фірмовий профіль (Німеччина, Італія, Польща), а самі не можуть показати ні фірмових зразків, ні офіційних каталогів – варто задуматися.

3. Попросіть показати зразки профілю, з якого буде виготовлена Ваша шафа. Зразки якісного профілю зазвичай мають фірмову упаковку, дешевий – просто нарізаний на «шматочки». Уточніть, який профіль застосовують на виробництві.

4. При оформленні замовлення попросіть точно вказати в документах марку профілю, який буде використаний при виробництві вашої шафи. Якщо продавець відмовляється це зробити – краще вибрати інший салон, власники якого турбуються про свою репутацію.

Якщо Ви заздалегідь визначилися з тим, яка система буде основою вашої шафи, – вимагайте від виробника використовувати саме її. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему