Поради

Як правильно скласти контракт

Як правильно скласти контракт

Більшість людей практично щодня стикається з контрактами в своєму повсякденному житті, навіть не підозрюючи про це. У багатьох випадках ці контракти можуть бути настільки буденним явищем, що ви навіть не усвідомлюєте, що є стороною договору.

Проте переважна більшість осіб, що вступає в контракт або має справу з контрактами, рідко замислюється про правові наслідки договору, поки одна зі сторін не порушує договір. У цій статті ми обговоримо, як правильно скласти договір або як внести в нього зміни, після того як він був підписаний.

Договір є юридично обов'язковою угодою між двома або більше сторонами. Загальноприйняті елементи контракту включають в себе пропозицію, прийняття пропозиції та розгляд контракту усіма сторонами. Сам договір може приймати різні форми, наприклад, обмін послуг на оплату, або покупка-продаж, або ж це може бути обіцянка, яку буде виконано в майбутньому на певних умовах. Порушення зобов'язань контракту карається законом, що може бути передбачено в контракті.

Щоб мати юридичну силу, договір повинен бути погоджений усіма зацікавленими сторонами. Наприклад, уявіть, що ви хочете купити автомобіль, але вам не подобається ціна, яку пропонує дилер. Навіть якщо дилер підписує договір купівлі-продажу, він не набирає чинності доти, поки ви його не підпишете. В інших випадках договір може бути дуже формальним, і для переговорів до його підписання вам можуть знадобитися послуги адвоката. Прикладом цього типу контрактів може бути договір, який ви підписуєте при покупці будинку.

Якщо людина готова укласти з вами договір, то вона неодмінно повинна бути готовою скласти всі угоди в письмовій формі. Часто контракти можуть бути упередженими відносно до однієї зі сторін, тому ви повинні вжити заходів щодо усунення всіх неприйнятних для вас умов.

При проведенні переговорів за контрактом, або після того як договір вже підписаний, у вас можуть з'явитися підстави для зміни договору. Внесення змін до контракту вимагає згоди всіх сторін договору. Незначні зміни в договір можуть бути внесені від руки і підписані вами прямо в документі. Важливо вписати всі зміни і підписати свої ініціали поруч з кожною зміною до підписання всього документа. Якщо інша сторона погодиться з вашими змінами і підпише документ, то ваші зміни будуть дійсними.

Для серйозних змін у контракті бажано попросити людину, яка спочатку розробила документ, надрукувати модифіковану версію договору. Складіть список змін або модифікацій, які ви хотіли б бачити, а потім обговоріть їх з іншими учасниками договору або з вашим адвокатом. В результаті цих переговорів ви зможете змінити передбачені в контракті умови і вписати умови, сприятливіші для вас. Всі учасники повинні переглянути передрукований документ, щоб гарантувати правильне внесення змін в нову версію договору.

Після того як контракт вже підписаний, зазвичай складно його змінити, якщо тільки всі сторони договору не погодяться зі змінами в письмовому вигляді. При цьому є кілька причин, через які сторони часто хочуть змінити контракт, а саме:

·        зміна тривалості контракту;

·        зміни кількості предметів договору, які підпадають під його дію;

·        додавання додаткових елементів у договір;

·        зміна умови оплати контракту.

Деякі письмові контракти включають в себе положення про те, як і коли в них можуть бути внесені зміни. Наприклад, якщо у вас є кредитна карта, при її отриманні ви підписали контракт. У договорі могло бути сказано, що кредитна карта може змінити процентну ставку за своїм розсудом. Підписуючи початковий договір, ви вже дали кредитній карті право вносити в контракт зміни в майбутньому. Або, наприклад, договір купівлі-продажу з постачальником може стверджувати, що всі зміни повинні бути погоджені письмово сторонами, що підписали первісний контракт. У такому випадку ви не можете зателефонувати постачальнику, попросити зниження цін, отримати його схвалення на словах і припускати, що він буде слідувати усним договором про нові ціни.

Якщо ваш договір не передбачає питання про зміни, переговоріть з іншими сторонами договору, для того щоб переконатися, що вони згодні з внесеними вами змінами. У випадках, коли всі сторони договору не можуть дійти згоди про зміни, вам доведеться жити з оригіналом підписаної угоди або підрахувати, скільки буде коштувати розрив договору.

У будь-якому випадку перед укладанням договору ви повинні уважно прочитати його, щоб переконатися, що ви розумієте ваші зобов'язання і зобов'язання іншої сторони договору. Якщо ви не розумієте мову договору, або у вас є запитання про сенс будь-яких з його розділів, адвокат зможе вам допомогти при перегляді контракту і поясненні його положень. Готуючись до зустрічі з адвокатом, його, крім усього іншого, слід запитати:

·        Чи є у вас досвід роботи з контрактами, подібними до цього?

·        Чи є розділи договору, які ви запропонували б змінити?

·        Чи є розділи договору, які налаштовані проти мене?

·        Якщо ми не зможемо змінити контракт, які можливі наслідки?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему

Останні матеріали