Поради

Як вибрати торцювальну пилу

Як вибрати торцювальну пилу

Пиляння під кутом є завданням не з легких, тому для полегшення роботи застосовуються торцювальні пили. Цей інструмент дозволяє з високою точністю розпилювати матеріал під потрібним кутом. Торцювальні пили широко застосовуються для монтажних, столярних та оздоблювальних робіт. З їх допомогою виробляють дверні коробки, віконні рами, укладають підлоги і багато іншого. Отже, як вибрати торцювальну пилу?

Призначення пили торцювання

Пила торцювання застосовується для розпилювання заготовки під певним кутом. Найчастіше цей інструмент використовуються для розпилу дерева(торцовка по дереву на VDR.com.ua), але іноді і для роботи з ламінатом, пластиком і алюмінієм.

Пила торцювання характеризується високою швидкістю, легкістю і точністю у виконанні певних операцій з розпилювання. Область їх застосування досить широка: використовуються для монтажних, столярних, оздоблювальних робіт. Пила торцювання по дереву знайшла широке застосування в майстернях з виробництва меблів.

Торцювальні пили по металу ідеально підходять для різання металів з заліза, сталі та литих профілів. Вони дуже часто використовуються на підприємствах з виготовлення віконних рам з профілю.

Основне навантаження в торцювальних пилах йде на крутний диск, тому його виготовляють з надміцних матеріалів. Дуже часто торцювальну пилу називають монтажною, оскільки вона суттєво полегшує роботу при монтажі і установці будь-якого елементу.

Пристрій пили торцювання

Конструкція пили торцювання досить проста, вона складається з: запиленого диска, двигуна з редуктором, підстави і рукоятки з кнопкою запуску.

Двигун, який використовується в пилі, буває двох видів: асинхронний і колекторний.

Асинхронний двигун виробляє менший шум і його термін служби значно довше. Головною перевагою колекторного двигуна є те, що він не вимагає особливої ??уваги і регулярного обслуговування.

В основному двигун розміщується праворуч від диска, в деяких пристроях він розташовується ззаду для зручності роботи і кращого огляду під час різання під кутом.

Пильний диск обертається завдяки двигуну, який через редуктор здійснює ремінну або зубчасту передачу. У кожної передачі є свої плюси і мінуси. Зубчаста здатна виключити прослизання під час роботи на високих навантаженнях, а ремінна менше шумить і здатна виключити вібрацію диска, що подовжує ресурс двигуна і покращує якість роботи.

В асортименті настільного електроінструменту можна знайти такі пилки, які поєднують в собі дві функції: розпилювального верстата і пили торцювання. Фактично вони є торцовками, дооснащені розпилювальними столами, які розміщуються зверху. Звичайно, комбінована пила торцювання не стане повноцінною заміною спеціалізованому станку, але все ж велике число майстрів купують такі торцювальні пили, оскільки при роботі в домашній обстановці найважливішою є швидкість і акуратність роботи.

У деяких пил є функція протягання - пильний диск встановлюється на 2-х рейках, розташованих паралельно, і здатний здійснювати вільний рух.

Пила торцювання з протяжкою характеризується досить великою шириною пропилу оброблюваного матеріалу.

Дискова пила - найбільш зручний і надійний інструмент для точного і прямого різання матеріалу.

Як вибрати торцювальну пилу?

Критерії та поради щодо вибору пили торцювання

Для того щоб вибрати, а в майбутньому купити торцювальну пилу потрібно брати за основу такі моменти:

  • Мета, для якої здійснюється купівля інструменту. Якщо пила торцювання буде використовуватися не дуже часто, то досить буде придбати інструмент зі стандартними функціями. У тому випадку, якщо планується виконувати складні розпилювальні роботи досить великого обсягу, то для цього буде потрібно професійна пила торцювання.
  • Безпека. В основному застосовується захисний кожух, який повністю закриває диск під час роботи.
  • Вага і габарити. Якщо робочий інструмент буде занадто важким, то це може дуже ускладнити роботу і робітник буде дуже швидко втомлюватися.
  • Ергономічність. Інструмент повинен бути максимально зручним для роботи.
  • Розмір пильного диска. Ріжучий інструмент пили повинен бути не менше 20 см. в діаметрі.

Головні характеристики пили торцювання - це ширина і глибина різу, які визначають, що саме можна обробляти на певному агрегаті. Також дуже багато залежить від діаметра диска - чим він ширше, тим краще. Важливо, щоб станина і поворотний блок були виконані з високою якістю.

Вибір пильного диска

Для того щоб вибрати диски для торцювальних пил, необхідно відштовхуватись від матеріалу, з яким доведеться працювати. Зовнішній і посадковий діаметр - це головні параметри пильного диска. Діаметр посадкового зазвичай дорівнює 3 см, а розміри зовнішнього можуть варіюватися, але частіше за все вони становлять 21, 25 і 30.5 см.

Перед вибором диска потрібно звертати увагу на те, що двигун може бути розрахований на використання конкретного диска. Тому іноді великий диск може бути шкідливий для роботи пилки.

На якість роботи впливає матеріал виготовлення, геометрія і заточка зубів диска.

Одні види зубів добре поводяться при поперечному розрізі, інші забезпечують високу швидкість при поздовжньому, а треті виконують акуратний і чистий різ.

На деяких моделях диска присутні хвилясті лінії і тонкі прорізи, які компенсують температурну деформацію і зменшують вироблений шум під час роботи.

Вибір виробника

Найбезпечнішими і технологічними є торцювальні пили фірми: Makita, Корвет, Hitachi, Bosch, Metabo, DeWALT.

Торцювальні пили характеризуються відносно невеликою шириною можливого різу. Для того щоб її збільшити, професійні пилки оснащені спеціальною тяговою функцією.

У таких інструментів робочий блок в основному встановлений на штанги. Зазвичай цих штанг дві.

Більшість виробників пропонують розширення столу з базовою комплектацією, але для роботи з деталями великих розмірів можуть іноді знадобитися додаткові опори.

Пила торцювання Makita марки LF1000 оснащена спеціальними підставками, що значно спрощує роботу.

Рушійна частина всіх торцовок розміщена на стійкій станині, яка оснащена круглою секцією, призначеною для установки кута різу.

Найбільш надійна конструкція торцювальних пилок та, у якій станина виготовлена ??з алюмінію або магнієвого сплаву. Такі станини здатні забезпечити досить високу міцність і мобільність пили торцювання завдяки невеликій вазі. Наприклад, пила торцювання Bosch марки GCM 10 важить всього лише 15 кілограмів.

Пила торцювання Корвет має перевагу, яка вигідно відрізняє її від продукції конкурентів. В ній присутній лазерний покажчик напрямку пропилу і поздовжня протяжка, а остання їх вдосконалена функція - це можливість збільшення пропилу до 43 сантиметрів.

Деякі торцювальні пили, ціни яких залежать від безлічі факторів, не здатні виробляти нахил головки до робочого столу і зазвичай кут варіюється в межах 45-55 градусів. В торцювальних пилах hitachi передбачений поворот головки на 15, 22.5 і 30 градусів, причому їхня вага може не перевищувати 30 кілограмів.

Деякі моделі пили торцювання dewalt оснащені унікальною системою XPS. Вона полягає в тому, що від диска проектується тінь, що служить додатковим освітленням, що гарантує граничну точність розпилювання.

Торцювальні пили metabo оснащені спеціальним механізмом, що дозволяє проводити регулювання повороту і нахилу пильного диска. Ці пилки практично є різновидом поширених дискових пилок, у яких передбачене кріплення над версткою або робочим столом.

Пила торцювання Інтерскол відрізняється простотою конструкції, в яку входить: підстава, пильний диск, двигун і ручка з кнопкою пуску. Для розпилювання під кутом досить буде просто повернути стіл або пильний диск. Для торцювальних пил даної марки передбачений поворот диска в обидві сторони.

Безпека під час роботи

Пила торцювання - це ріжучий електроінструмент, тому при роботі необхідно надіти захисні окуляри, піклуючись при цьому про безпеку очей.

Система безпеки торцювальних пилок включає: автоматичне відключення в разі застопорення диска, плавний пуск, автоблокування під час заміни диска, захист від електричного пробою і швидку, а головне зручну систему фіксації оброблюваного матеріалу.

Важливо, щоб ріжуча частина була захищена спеціальним кожухом, який при роботі знімається.

Для досягнення більшої безпеки система комплектується електродинамічними гальмами, які швидко і плавно здатні зупинити двигун після відключення живлення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво
В тему