Поради

Як вибрати собаку для дитини?

Як вибрати собаку для дитини?

Багато батьків хоча б раз чули від своїх дітей: «Купіть мені собаку!» Адже кожна дитина мріє про чотириногого друга, з яким можна гуляти, гратись і веселитися.

Сім'ї, які наважуються завести собачку своєму малюкові, стають перед вибором - яка ж порода найкраще підійде для дитини, зможе стати йому другом, але не буде представляти для нього небезпеки і проявляти агресії. Як правильно вибрати собаку для дітей? На які породи рекомендується звернути увагу?

Собака і дитина: ідеальне поєднання?

Природно, що вимога завести собаку багато в чому залежать від віку дитини - малюк 4-5 років буде радий будь-якому пухнастому другу, а ось підліток, швидше за все, скаже, якого пса він хотів би мати. Батькам не варто сліпо йти на поводу у дітей, але все ж варто взяти до уваги побажання майбутнього власника.

Собака і дитина - варто чи ні?
Собака і дитина - варто чи ні?

Якщо житлоплоща не дозволяє взяти в будинок цуценя навіть середньої породи, то можна звернути увагу на компактних вихованців - пуделів, чихуахуа, такс, шпіців, карликових пінчерів і різних болонок. Ці собаки не агресивні, стресостійкі, рухливі і не вимагають великого простору. Крім того, їм не потрібен складний догляд, хіба що деяких доведеться періодично підстригати і вичісувати.

Не варто думати, що якщо в будинку малюк, то і вихованець повинен бути обов'язково крихітного розміру. Маленька дитина може ненавмисно нашкодити карликовому вихованцеві. Серед середніх порід, добродушних і активних, можна придивитися до спанієля, бігля, коллі, тер'єрів. Але тут є один нюанс - ці пси потребують регулярних рухливих ігр і частих прогулянок, а отже, дитина повинна підходити за віком, щоб задовольняти ці невеликі потреби для свого чотириногого друга.

До вибору великих порід слід підходити більш обережно, далеко не всі з них підходять в якості компаньйона для ігор. Не варто заводити цуценя, орієнтуючись на популярність породи, наприклад, красиві і горді хаскі, строгі алабаї, дуже дорогі і ефектні тибетські мастіфи вимагають тверду руку і серйозне навчання. А витончені хорти не прості в навчанні.

Якими якостями повинна володіти собака?

Якою повинна бути собака?
Якою повинна бути собака?

Неважливо, скільки дитині років, його пес не повинен бути агресивним, примхливим і впертим. Крім того, до нього пред'являється ряд вимог:

  • собака повинна терпляче переносити всі дитячі пустощі, максимум - вихованець може «побурчати» в знак протесту або піти;
  • дитині потрібен веселий, активний пес, а значить, лінива собачка, яка любить лежати біля телевізора на дивані, мало підійде;
  • віддавати перевагу краще породам, які добре піддаються дресируванню, адже маленький господар обов'язково буде виховувати і навчати свого улюбленця;
  • одна з головних умов - стійка психіка.

Звичайно, існує безліч вимог, як у батьків, так і у дітей, але і порід собак є безліч і завжди можна знайти кращого пса для власного чада.

У чому перевага собаки для дитини?

Психологи вже давно виявили, що у дітей, які ростуть поруч з тваринами, дуже швидко розвивається почуття відповідальності за свої дії. Це - найбільш цінна людська якість і вона навряд чи розвинеться, якщо ваша дитина буде проводити час в іграх з плюшевими іграшками або комп'ютером.

Як вибрати собаку для дитини?
Як вибрати собаку для дитини?

Крім цього діти охоче довіряють своїм чотириногим друзям свої проблеми, секрети і страхи. Психологи стверджують, що більшість дітей вважають, що собаки завжди готові їх вислухати, розрадити і підтримати в скрутну хвилину. Але чи завжди у батьків є час на це? Або навіть на те, щоб побачити, що у дитини якісь неприємності?

Німецькі психологи на основі аналізу ряду експериментів і досліджень зробили висновок, що собака в будинку активно впливає на виховання дитини. Вони довели, що на прикладі собак, діти навчаються дуже важливим людським якостям:

  • відданості;
  • чесності;
  • терпимості до недоліків інших людей;
  • нездатності до підлості;
  • здатності прощати;
  • безумовної любові.

Тому перш, ніж відмовляти вашому чаду в придбанні чотириногого друга добре подумайте про ecs за і проти собаки для дитини.

Найкращі породи собак, які підходять для дітей

Собаки для дітей, які здатні стати для дитини вірними друзями:

  • Вельш-коргі. Не дуже поширена порода, яка родом з Уельсу, представники якої, згідно з легендою, стали подарунком людям від фей. Коргі мають компактні розміри, важать до 12 кг, активні, милі і віддані. Відрізняються невибагливістю в їжі, охайністю, крім того, вони не вимагають особливого догляду.
  • Карликовий пудель. Ця собака вже давно очолює списки найбільш високоінтелектуальних порід, має гіппоалергенну шерсть, практично не линяє. Пуделі обожнюють грати і виконувати різні завдання, розуміють господаря з півслова і не впираються. Особливого догляду потребує шерсть вихованця, яка вимагає регулярної стрижки.
  • Мопс. Маленькі китайські собачки зі смішною зовнішністю, позитивні і кмітливі, Мопси останнім часом набирають популярність. Вони з найдавніших часів виконували роль улюбленців сімей, але тоді частіше мешкали в імператорських покоях, а сьогодні - в дитячих кімнатах.
  • Лабрадор ретривер. Якщо потрібен вихованець побільше, то лабрадор ретривер - відмінний варіант! Ці собаки зберігають грайливість все життя, вловлюють інтонації господаря і його настрій. Завжди знаходяться поруч, але при цьому позбавлені нав'язливості. Такий вихованець дуже швидко знайде мову зі своїм маленьким господарем.
  • Бігль. Невеликі пси мисливської породи, відрізняються кмітливістю і невгамовною енергією. Утримувати такого вихованця вдається і в малогабаритній квартирі. Дресувати бігля здатна навіть дитина, але з такою гучною братією про тишу і спокій в будинку доведеться забути. У біглів добре розвинені інстинкти мисливця, що слід враховувати при вигулах - вихованець може втекти за пробігаючою твариною.
  • Американський кокер-спанієль. Цей симпатичний і добродушний пес мисливської породи практично відразу стає улюбленцем всіх членів сімейства. Він лагідний, грайливий і витривалий, тому діти з ним можуть бігати і стрибати годинами, а пес буде цьому тільки радий.
  • Ньюфаундленд. Канадські гіганти, що володіють розкішною шерстю, поступливим характером і врівноваженістю. Під наглядом такого пса дитина буде в безпеці. Але при виборі слід враховувати, що вихованцеві потрібно багато місця. Найкраще ньюфаундленда тримати в приватному будинку.
  • Німецька вівчарка. Цуценя даної породи найкраще заводити для дитини шкільного віку, яка зможе займатися з цим розумним псом, що вимагає регулярного навантаження. В результаті, вони стануть нерозлучними друзями, будуть багато часу проводити на вулиці. А крім того - німець є прекрасним охоронцем.
  • Коллі. Шотландська вівчарка - красива, витривала собака, неагресивна, що вимагає активних занять. Вона з легкістю засвоює навіть складні команди, тому буде прекрасним компаньйоном для дитини підліткового віку. Догляд за коллі потрібно стандартний, але з регулярним тривалим вичісуванням шерсті, особливо в періоди сезонних линьок.
  • Сенбернар. Якщо сім'я вирішила завести великого вихованця, щоб у дитини був імпозантний охоронець і захисник, то кращого пса, ніж сенбернар, складно відшукати. Він флегматичний, не звертає уваги на дрібні подразники, але при цьому пильно стежить за дитиною і завжди готовий прийти на допомогу. Звичайно, такий великий вихованець потребує простору і ще один нюанс - у сенбернарів посилена салівація, і слині можуть текти досить рясно.

Собака в будинку - це, безсумнівно, клопоти і додаткові витрати. Але зате дитина вчиться піклуватися про свого меншого друга, бере на себе певну відповідальність, природно, в силу свого віку. І ще один важливий нюанс - він отримає вірного, відданого друга, про якого буде з теплотою згадувати все життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: собаки, Зоотовари, тварини
В тему