Поради

Як почистити кондиціонер?

Як почистити кондиціонер?

Щоб кондиціонер працював без збоїв, його потрібно чистити хоча б кілька разів на рік - перед початком і в кінці сезону. Потрібно прочищати зовнішній і внутрішній блок, промивати дренажну систему. Все це можна робити зі звичайними миючими засобами та своїми руками - викликати фахівців необов'язково.

Як правильно почистити кондиціонер самотужки і не пошкодити його?

Як зрозуміти, що кондиціонер пора чистити?

Кондиціонер потрібно терміново чистити, якщо він перестав ефективно охолоджувати, з'явилися протікання, хлюпають звуки, збільшилася витрата електроенергії або при включенні з'являється неприємний запах. Шум, тріск і гуркіт під час роботи теж говорять про необхідність чистки.

Варто врахувати: якщо чистити кондиціонер регулярно, таких проблем не повинно виникнути.

Як почистити внутрішній блок кондиціонера

Внутрішній блок - частина кондиціонера, яка знаходиться в приміщенні. Його головні частини - фільтр, вентилятор, радіатор і дренажна система. На стінках внутрішнього блоку і всередині його елементів збирається багато бруду і пилу. Перед чищенням рекомендується накрити стіни і підлогу захисною плівкою, щоб не забруднити їх. Якщо давно не чистили кондиціонер, краще надягти респіратор і захисні окуляри - дихати пилом неприємно.

Як почистити кондиціонер?
Як почистити кондиціонер?

Перед тим, як чистити кондиціонер, його потрібно обов'язково вимкнути.

Читайте також

Кондиціонер чистять в кілька етапів:

  • Зняти кришку. Спочатку її потрібно підчепити і потягнути вгору, щоб підняти. Після цього потрібно витягнути сітчасті фільтри. Потім кришку можна зняти повністю: для цього треба відкрутити саморізи під жалюзі. Процес досить простий, але рекомендується вивчити інструкцію, щоб випадково не пошкодити конструкцію.
  • Промити сітчасті фільтри. Ці фільтри знаходяться прямо під кришкою і являють собою вигнуті сітчасті пластини. Їх потрібно почистити пилососом і промити теплою водою. Якщо фільтр сильно забруднений, можна замочити його у воді з будь-яким антибактеріальним засобом. Після промивання фільтр потрібно просушити. Важливий момент: це не можна робити за допомогою потоку гарячого повітря, тому краще просто почекати, коли фільтр висохне природним чином.
  • Очистити від пилу теплообмінник. Він розташовується знизу під кришкою внутрішнього блоку кондиціонера. Являє собою пристрій з безлічі дрібних пластин, які розташовані один від одного на дуже близькій відстані. Його можна почистити потужним пилососом або щіткою з довгим ворсом. Після потрібно протерти його вологою ганчіркою і добре просушити.
  • Почистити вентилятор. Він знаходиться під радіатором і зовні нагадує витягнутий циліндр. Найчастіше вентилятор не можна зняти, тому промити його під струменем води не вийде. Щоб почистити вентилятор, потрібно розпорошити на нього мильний розчин і почекати хвилин 15. Після взяти звичайну зубну щітку і ретельно прочистити лопаті. Після цього прибрати вологою ганчіркою залишки бруду і почекати, коли поверхні висохнуть.
  • Промити дренажну систему. Саме через забиту дренажної системи виникають протікання. Дренажна трубка невелика: її діаметр - всього близько 10 мм, тому почистити її самостійно досить складно. Є декілька простих способів.

Ефективно прочистити дренаж можна за допомогою парогенератора. Для цього потрібно просто під'єднати його до дренажного отвору, який розташований збоку під піддоном для конденсату, і подати струмінь пари.

Як почистити внутрішній блок кондиціонера
Як почистити внутрішній блок кондиціонера

Якщо парогенератора немає, можна продути зливну трубку за допомогою пилососа або ввести в неї спеціальну рідину для очищення кондиціонерів за допомогою шприца. Останній варіант хороший і тим, що забезпечить якісну антибактеріальну обробку.

Коли всі деталі висохнуть, їх потрібно встановити на своє місце. Щоб не помилитися, рекомендується звернутися до інструкції.

Як почистити зовнішній блок кондиціонера

З зовнішнім блоком все не так просто. Його часто встановлюють на великій висоті, і доступу до нього просто немає. Рекомендується довірити чистку зовнішнього блоку професіоналам, до того ж чистити його потрібно рідше ніж внутрішній - вистачить одного разу на рік, і краще це робити на початку літа, коли відцвітуть тополі. Виняток - прилади, які встановлені на перших поверхах. Вони швидше забруднюються, і чистити їх потрібно три - чотири рази на рік.

Якщо зовнішній блок встановлений низько, можете провести поверхневу чистку. Спочатку вимкніть прилад від мережі, а потім відкрутіть кріплення кришки і зніміть її. Після цього заберіть руками велике сміття і очистіть деталі щіткою або пилососом. Знімати деталі не потрібно. В кінці протріть всі поверхні вологою ганчіркою і встановіть кришку на місце. Більш глибоке чищення провести самостійно неможливо.

Чистка зовнішнього блока кондиціонера
Чистка зовнішнього блока кондиціонера

Якщо вирішили самостійно почистити зовнішній блок, будьте гранично обережні і не торкайтеся електричного кола. Також кондиціонер не можна включати, поки він повністю не просохне.
Якісно прочистити зовнішній блок кондиціонера можуть тільки фахівці.

Чи можна чистити кондиціонер взимку?

Взимку особливу увагу потрібно приділити зовнішньому блоку. З нього потрібно видаляти лід та сніг, які можуть вивести всю систему з ладу. Щоб цього не сталося, можна встановити спеціальний козирок - він захистить кондиціонер від снігу, бурульок і утворення криги.

Внутрішній блок теж можна чистити взимку, але це потрібно тим, хто активно використовує кондиціонер для обігріву. Якщо взимку ви не використовуєте кондиціонер, чистка не потрібна - достатньо прочистити прилад восени.

Поради по догляду за кондиціонером

Якщо кондиціонер встановлений на кухні, його потрібно чистити кілька разів на місяць. Вся проблема - в жирі і парі, які осідають на стінках приладу. Через них прилад забруднюється швидше.

Фільтри слід чистити два - три рази на місяць, радіатора і вентилятора досить одного - двох разів на рік.

Перед очищенням кондиціонера важливо вивчити інструкцію і обов'язково відключити прилад.

Для очищення можна використовувати звичайний мильний розчин, але для дренажної системи краще взяти спеціальний засіб.

Якщо не впевнені в своїх силах, варто звернутися до професіоналів. Вони зможуть не тільки очистити прилад, але і оцінити його стан. Ймовірно, проблеми в роботі пов'язані не з забрудненням, а з системними несправностями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: техніка, дім
В тему