Поради

Як вигідно продати квартиру в кризу?

Як вигідно продати квартиру в кризу?

Хочете продати квартиру, але не знаєте як на її вартість вплине криза на ринку нерухомості? Так, це складне питання. Ані продавець, ані потенційний покупець не зацікавлені в тому, щоб втрачати свої кошти, особливо в період кризи.

Давайте поміркуємо, чи варто здійснювати продаж квартири, коли всі карти сплутала криза.

Продавати чи не продавати квартиру в кризу?

Криза – серйозне випробування для будь-якої країни. Ми вже звикли, що ціни на ринку нерухомості постійно зростають і лише криза вносить свої корективи.

Людей же цікавить інше питання: чи вигідно продавати квартиру, коли у двері стукає криза. Відповіді однозначної ніхто не дасть, як і чіткого прогнозу щодо того, скільки нерухомість буде коштувати за рік чи півроку.

Деякі експерти запевняють, що продаж квартири, коли надворі криза, краще не проводити, бо вартість житла буде нижчою, ніж очікує продавець. Інші ж запевняють, що ринок – нестабільний і зволікання щодо продажу може обернутися більшими втратами.

Коли криза продавати вигідно, якщо:

  • виникла можливість нового термінового фінансового вкладення;
  • при невеликій знижці на житло, повернення втрати можливе за рік чи й менше, особливо, коли гроші впустити в обіг, чи покласти на депозит;
  • невідомо, доки триватиме криза і чи спровокує вона стрімке зростання цін, але спонукає розвиток конкуренції на ринку і це поставить нову вимогу: зробити житло конкурентоспроможнім;
  • не має ресурсів для дорогого утримування квартири, особливо в зимовий період;
  • можливе придбання квартири в новобудові, яка в період кризи може коштувати дешевше.

Тому продавати чи не продавати житло, коли на ринку нерухомості криза, вирішувати тільки вам.

Як розрахувати вартість квартири

Оцінити вартість квартири допоможуть оціночні компанії. Експерти стверджують, що оцінка нерухомості зараз може коштувати 1000 гривень, а той більше.

Самостійно вартість квартири можна обчислити, якщо врахувати такі чинники:

  • середня вартість подібних квартир в тому ж районі;
  • площа квартири в тому ж місті;
  • ринок нерухомості: вторинний чи первинний, квартира на первинному ринку нерухомості завжди коштуватиме дорожче;
  • тенденції на ринку нерухомості: якщо криза, то вартість нерухомості завжди падає;
  • наявність чи відсутність ремонту в квартирі, будинку, наявність ліфта;
  • коливання валюти: чим вищий показник долара, тим квартира буде коштувати більше.

Головне, щоб вартість житла не була накручена, а відповідала реальності.

Коли найкраще купувати і продавати нерухомість?

Нерухомість в різні періоди може коштувати по-іншому, тому коли продавати квартиру потрібно це врахувати. Криза впливає на ринок нерухомості, на вартість квартири, однак періоди не змінює. Тому криза чи не криза, а вигідний продаж здійснити можна.

Скільки буде коштувати житло, якщо його купувати чи продавати навесні?

Продаж квартири навесні дуже вигідний, бо ціни на нерухомість високі. Щоправда й конкуренція чимала, однак це не зменшує шансів того, що і на ваше житло знайдеться потенційний покупець. Нікуди правди діти, навесні і житло виглядатиме привабливішим, тай недоліки приховати легше.

А от купляти не так вигідно, бо квартира чи приватний будинок будуть коштувати  чимало. Водночас навесні потенційний покупець має суттєву перевагу: він має великий вибір і може обрати те житло, яке недоліків має мало і вигідне саме йому.

Скільки буде коштувати квартира, якщо її продавати влітку?

На думку експертів, продаж квартири влітку не вигідний, бо ринок «просідає» через обмежену кількість пропозицій. Мовляв, літо – період відпусток і потенційний покупець не думає про житло, а про відпочинок. Вартість квартири влітку нижча, ніж навесні.

А от купівля вигідна, бо ціни менші, варіанти доступні і оглянути їх можна без перешкод та труднощів, на зразок погодних умов. Хоча ринок нерухомості не рясніє пропозиціями, однак обрати можна тай коштувати вони будуть менше.

Скільки може коштувати квартира, якщо її купувати восени?

Восени ринок нерухомості «прокидається» і цьому не може завадити навіть криза. Зумовлено це тим, що у людей виникає підвищений інтерес як до купівлі, так і до продажу квартир.

Продавати нерухомість вигідно, бо ціни зростають. Головне, щоб квартира була привабливим об’єктом продажу і не поступалася естетикою, розташуванням та станом конкурентам.

А от купувати не надто вигідно, бо квартира може коштувати чимало. Щоправда й варіантів житла вдосталь і обрати є з чого.

Скільки може коштувати квартира, якщо її продавати взимку?

Продавати нерухомість взимку – не найкраще рішення, бо ринок «засинає». Пропозицій виставляється мало, бо це не надто зручний період для огляду квартири. Водночас можливі цікаві варіанти обміну.

А от купувати вигідно, бо квартира стане коштувати дешевше, тай продавець може бути поступливішим, особливо якщо продаж терміновий. Водночас в цей період чимало забудовників пропонують новорічні знижки на нерухомість в новобудовах, аби житло не затримувалося на ринку.

Отже, найкраще продавати житло навесні та восени, коли ринок живий, а квартира може коштувати великі гроші. А от купувати вигідно влітку та взимку, коли ціни просідають і вартість падає.

Як збільшити вартість житла і залучити покупців?

Як бачимо, продавати житло – завдання не з легких, але і в цій справі є свої хитрощі, які допоможуть зробити так, щоб квартира стала мрією будь-якого покупця.

Уникайте типових помилок, які виникають під час продажу квартири, задають вартість нерухомості, а потенційний покупець на них реагує.

Перш ніж продавати житло, зробіть так, щоб ніщо не вплинуло на вартість квартири, продаж відбувся прозоро і потенційний клієнт залишився задоволеним.

Помилки, які впливають на вартість квартири, знецінюють нерухомість і відштовхують покупця:

Проблеми з документами

Житло для продажу не повинно бути проблематичним. Покупець не повинен турбуватися про те, що квартира має кілька власників, нерухомість в кредиті, житло переходить у спадщину. Так здійснити продаж вигідно важко.

Потенційний покупець оцінить те житло, документи на якого в порядку. Це автоматично підносить вартість нерухомості в очах покупця. Не думайте, що потенційний покупець не перевірить житло і не виявить можливих проблем.

Для підтвердження того, що квартира може коштувати стільки, скільки ви заявили, покажіть ціни на житло з ринку нерухомості. Доведіть, що продаж для вас – справа серйозна через виписку про те, що квартира не має комунальної заборгованості.

Пам’ятайте, що потенційний покупець уникатиме житло, де приписані малолітні діти, нерухомість, що переходить у спадщину чи квартира, виставлена банком на торг.

Вартість далека від цін на ринку нерухомості

Не керуйтеся хибних правилом продавця «За скільки купив, за стільки й продам», бо ситуація на ринку нерухомості може бути далекою від тої, що була раніше. На ринок нерухомості впливає криза, економіка країни, політика, як розвивається первинний ринок, у якому становищі вторинний ринок.

Промоніторте ціни, які диктує ринок, і, врахувавши всі «за» і «проти», встановіть вартість, адекватну ринку нерухомості. Врахуйте, якщо вартість  завищена – продавати житло доведеться довше, занижена вартість викликатиме сумніви, адекватна вартість – покупець знайдеться швидше.

І ще одне, якщо опустити вартість житла ви зможете будь-коли, то піднести – навряд чи. Саме тому, щоб продавець квартири не зазнавав збитків, зокрема в період кризи, експерти радять продавати нерухомість в іноземній валюті і не боятися знецінення державної.

Не передбачена вартість завдатку

Наполягайте на завдатку і вкажіть його розмір. Буває таке, що потенційний покупець квартири в одну мить не виходить на зв’язок і ви не знаєте, чи цікавить його ще ваше житло чи ні. Це особливо актуально, коли покупців на ринку нерухомості і так не багато.

Що тоді робити? Оформіть отримання завдатку. Це дасть вам гарантію того, що ваша нерухомість, виставлена на продаж, має свого покупця. Жоден покупець не зможе придбати інше житло, не повідомивши вас про це і не забравши раніше оплаченого завдатку.

Не підготовлена оферта для покупця

Наявність оферти на іноземному ринку нерухомості – обов’язкова турбота про клієнта, в той час, як у нас це швидше виняток, чим правило.

Там він зможе вказати свої вимоги до житла, орієнтовну вартість, яку готовий заплатити  потенційний покупець відразу, і коли потенційний клієнт зможе здійснити остаточний розрахунок.

Так ви зможете оцінити фінансові можливості покупців і обрати найкращу пропозицію.

Не зайве подбати і за те, щоб привабити покупців і створити конкуренцію на ринку нерухомості. Це залучить клієнтів та збільшить вартість житла.

Щоб привабити покупців і вигідно здійснити продаж квартири варто:

  • подбати про рекламу та якісне фото житла;

Реклама – це перше, що дізнається покупець про нерухомість, тому бажано, щоб вона була розміщена на тих ресурсах, які зазвичай переглядає потенціальний покупець. Текст реклами має бути чітким, зрозумілим і підтверджений фотографіями.

Без фото скоріш за все покупець не зацікавиться покупкою. Фото повинно бути якісним, чіпляти зір. Квартира має бути охайно прибраною, світлою, без зайвих розкиданих речей, це псує загальне враження.

  • прибрати нерухомість та прилеглу до неї територію;

Неприбрана квартира з неохайним під’їздом не надто приваблива покупка, тому варто це виправити. Нехай квартира сяє чистотою, стане наповнена світлом, з красивими шторами, що створюють затишок, без зайвих особистих речей, щоб покупець зміг вільно уявити себе її власником.

Щоб потенційний покупець залишився задоволеним, приберіть не лише квартиру, а й під’їзд. Зовнішній вигляд – має велике значення. Покупець не купиться на брудний під’їзд, темне неохайне житло та далекий район від центру. Якщо розміщення ви не виправите, то прибрати – справа ваших рук.

  • вражайте бонусами та фішками;

Кожна квартира має свої фішки, чи то вигляд з вікна, чи розташування, чи модний інтер’єр. Підкресліть їх, щоб покупець зацікавився вашою нерухомістю.

Щоб продаж житла був вигідним для вас і покупця, здивуйте його бонусом, таким як безкоштовна побутова техніка. Потенційний покупець буде вдячним за холодильник без доплати і швидше здійснить покупку. Звісно можна продавати меблі та техніку з доплатою, якщо покупець не проти цього.

  • зробіть ремонт;

Ви хочете продавати житло зі вторинного ринку нерухомості? Тоді повноцінний ремонт робити не вигідно, можна обійтися і косметичним, аби проблематичні ділянки квартири не кидалися у вічі.

Житло із первинного ринку нерухомості потребує якісного ремонту, але й коштувати нерухомість буде дорожче.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Нерухомість
В тему