29 Травня 2024
Новини

Митник із Львівщини має апартаменти у Дубаї за $175 тис. – «Схеми»

Митник із Львівщини має апартаменти у Дубаї за $175 тис. – «Схеми»

Апартаментами в Дубаї за 175 тисяч доларів, як стверджують журналісти проєкту «Схеми», володіє державний інспектор митного поста «Смільниця» у Львівській області Андрій Конанець, але він це заперечує.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем» (проєкт «Радіо Свобода») з посиланням на дані транзакцій з офіційного реєстру Дубаю.

Як з’ясували журналісти, у 2010 році Андрій Конанець придбав студіо в Дубаї, що в Об’єднаних Арабських Еміратах, площею 34 м² у комплексі Lakeside. Згідно з транзакціями, доступ до яких отримали журналісти, ця квартира була придбана за 175 тисяч доларів (за теперішнім курсом це близько 7 мільйонів гривень — ред.) і згодом здавалася в оренду. Дохід від оренди сягнув 36 тисяч доларів (близько півтора мільйона гривень).

Водночас, як зазначають «Схеми», у деклараціях митник не вказував цю нерухомість та здачу її в оренду.

Згідно з декларацією за 2023 рік, Конанець працює на посаді головного державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Смільниця» на Львівщині. До цього був головним інспектором митного поста «Яворів», ще раніше — головним інспектором поста «Краковець». За 2023 рік він з дружиною задекларував приблизно пів мільйона гривень заробітної плати.

Журналістам Конанець відповів, що інформація нібито про його нерухомість у Дубаї — це «непорозуміння». За його словами, він не має там апартаментів.

Крім того, журналісти знайшли в Дубаї нерухомість колишнього заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського та цигаркового бізнесмена Віталія Кіра на 25 мільйонів доларів.

«Схеми» стверджують, що Черкасський та Кіро у 2010 році інвестували в апартаменти у комплексі Pentominium Tower А (нині має назву Six Senses Residences) площею по 649 квадратних метрів кожен загальною вартістю понад 10 млн доларів.

Роком раніше вони купили офісне приміщення в Dubai Pearl, загальна вартість якого становить 14 млн доларів. Частка Черкасського — 861 квадратний метр.

Сам Черкасський вказував у деклараціях інші об’єкти нерухомості в ОАЕ. Це дві квартири в житловому комплексі Bahar 6, одна з яких — також спільна покупка з Віталієм Кіром.

Черкасський почав працювати інспектором митниці ще на початку 1990-х та обіймав різні посади за всіх президентів України, зауважують «Схеми». 24 березня 2023 року Кабінет Міністрів на засіданні звільнив його з посади заступника голови Державної митної служби України. Це відбулося на тлі повідомлень про те, що правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, причетних до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна.

Раніше журналісти виявили у Дубаї елітну нерухомість чинного урядовця, чиновників оборонного підприємства та Київської міської держадміністрації. Хоча самі посадовці заперечують, що мають у власності таке майно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: митниця, львів, Нерухомість
В тему