Поради

Який пилосос вибрати для ефективного прибирання?

Який пилосос вибрати для ефективного прибирання?

Принципово робота побутового пилососа - мішкового, миючого або робота - не змінилася з моменту появи приладу: він всмоктує повітря разом із брудом, проводить через систему фільтрів і викидає повітря очищеним назад в приміщення. Який тип пилососа варто вибрати і на які параметри звернути увагу?

Який пилосос вибрати для будинку

Пилососи з мішком

Пилососи з мішком стрімко здають свої позиції контейнерним моделям. Втім, досі знаходяться покупці і на ці традиційні прилади. Більш того, деякі виробники випускають тільки такі моделі. Наприклад, компанія Miele наполегливо випускає саме мішкові апарати, оскільки вони більш гігієнічні в порівнянні з контейнерними. Зараз вже не зустрінеш нових пристроїв з багаторазовими мішками, які були популярні ще років 20 назад. З них пил витрушували і знову встановлювали мішки. У сучасних моделях мішки одноразові - після заповнення їх викидають і замінюють новими. Виникає лише одна проблема - мішки складно знайти в продажі.

Забираючи повітря із брудом, такий пилосос направляє його в мішок, який перешкоджає виходу пилу завдяки сітчастій структурі. Найдрібніші пилинки, які прорвалися разом з повітрям через перешкоду, захоплює фільтр тонкого очищення. У процесі збирання пилу виникає серйозна незручність - в міру заповнення мішка потужність всмоктування падає. Наповнення головного фільтра негативно відбивається на роботі двигуна: для охолодження останнього необхідне повітря, якому буде складніше пробиватися крізь пил. В результаті двигун починає перегріватися, що може призводити до скорочення терміну служби двигуна. Ось чому краще не нехтувати сигналом індикатора заміни мішків і вчасно ставити нові.

Контейнерні пилососи

Це найпопулярніші моделі, що не дивно, адже в порівнянні з мішковими у них дві істотні переваги - не потрібно міняти основний фільтр, до того ж потужність всмоктування в процесі роботи залишається постійною.

Контейнерні апарати збирають пил наступним чином. Всмоктуване повітря з пилом закручується по спіралі в контейнері, під дією відцентрової сили забруднення притискається до стінок, втрачаючи швидкість і  таким чином осідає. Легким порошинкам вдається вирватися з циклону, але їх ловить фільтр тонкого очищення.

Однак циклон неідеальний. Наприклад, його легко збиває потрапляння великого предмета, і тоді частинкам пилу, які повинні впасти на дно контейнера, все-таки вдається прорватися назовні. Так, їх затримує фільтр тонкого очищення, але при цьому він жертвує собою - забивається. Тому чим краще працює циклон, тим довше прослужить фільтр тонкого очищення або тим рідше доведеться його чистити.

Цікаві рішення реалізувала компанія LG в бездротових моделях серії CordZero. Так, технологія активного проходження коліс дозволяє приладам плавно переміщатися, зберігаючи дистанцію 100 см. від людини, яка тримає пилосос. Для цієї мети використовуються чотири датчики, які розташовані на корпусі і ручці моделей. Також варто відзначити розробки компанії Dyson - першопроходця в циклонічній технології, яка проводить серйозні випробування і дослідження своїх пилососів і їх конструкцій. У моделях Dyson пил ловлять відразу декілька циклонів різних розмірів. Спочатку конусоподібні осередки відсікають найбільші частки пилу, потім потік прямує в менший циклон і т. д., ретельніше очищаючи повітря. До фільтру тонкого очищення доходять найдрібніші частинки, а значить, він буде довше служити і його доведеться рідше мити.

Пилососи з аквафільтром

Формально прибирання таким приладом відноситься до сухого. Ніяка рідина не розпорошується, повітря з забрудненнями засмоктується, але потрапляє не в мішок або контейнер-циклон, а в водяний фільтр, де великий пил тоне, а дрібний з повітрям направляється до HEPA-фільтру. При цьому, проходячи через основний фільтр, повітря трохи зволожується, що сприятливо позначається на мікрокліматі приміщення.

До недоліків моделей з аквафільтром можна віднести складність експлуатації. Спочатку слід залити воду (через що маса приладу збільшується), а після закінчення роботи пристрій не вдасться просто заховати, як пилосос з мішком або контейнером: доведеться вилити воду, потім промити і висушити усі деталі.

Миючі пилососи

Споживачі неоднозначно ставляться до миючих видів техніки. З одного боку, вологе прибирання необхідне, вона допомагає краще справлятися з деякими видами забруднень, а також сприяє зволоженню повітря. З іншого, несе з собою масу обмежень і проблем. Так, далеко не кожному покриттю підходить волога чистка. Наприклад, дерев'яну підлогу потрібно мити з обережністю, адже зайва волога здатна йому нашкодити. Килими з довгим ворсом теж не рекомендується зволожувати, оскільки рідина може довго не висихати, створюючи сприятливе середовище для розвитку бактерій.

При експлуатації миючі моделі схожі на моделі з аквафільтром - кожен раз для прибирання доведеться заливати воду, потім виливати її, промивати і сушити фільтр.

Бездротові вертикальні пилососи

Мобільні бездротові рішення переможно крокують по ринку. Перш за все мова йде про швабри «2 в 1» . Вони зручні і як найкраще підходять для щоденного прибирання, а для сімей з дітьми вони стануть справжньою паличкою-виручалочкою. Якщо в екстреній ситуації часто ніколи йти за великим пилососом, і багато господинь користуються звичайною шваброю або серветками, то компактний бездротовий трудівник, що стоїть в кутку кухні, завжди готовий прийти на допомогу.

Сьогодні вертикальні пилососи оснащуються ще і функціями парової швабри.

Однак, попри всі переваги таких апаратів, варто розуміти, що для генерального прибирання великої площі будинку або квартири їх може не вистачити - знадобиться підзарядка, а обсяг контейнера для пилу просто не вмістить все, що довелося прибрати.

Пилососи-роботи

Мрія багатьох користувачів - натиснути на кнопку і лягти на диван, спостерігаючи, як техніка самостійно виконує свою роботу. Автоматичні апарати дійсно здатні полегшити прибирання. Однак, хоча виробники посилено працюють над їх вдосконаленням, ці пристрої поки не можна назвати універсальними і для їх використання існує безліч обмежень. Перш за все, приміщення має бути досить просторим, з невеликою кількістю меблів. Так, сучасні моделі вміють об'їжджати вази і перестрибувати пороги, але можуть заплутатися в проводах або фіранках. Їх потужність поки теж невелика і її можна порівняти лише з потужністю пилососів-щіток, і аж ніяк не повноцінних апаратів.

Роботи ефективно функціонують далеко не на кожному покритті - наприклад, з високим ворсом вони просто не впораються. Перед придбанням вподобаної моделі варто дізнатися і про інші обмеження в роботі приладу. Але в цілому роботи відмінно підійдуть для щоденного прибирання різних поверхонь.

Який вибрати робот-пилосос? При покупці необхідно уточнити ємність його батареї: від цього параметра залежить час роботи приладу. Також слід з'ясувати об’єм ємності для сміття - коли бак заповниться, прилад припинить прибирання. Зазвичай об’єм невеликий (в середньому 0,5-0,8 л), тому для очищення просторих приміщень бака просто не вистачить. Правда, деякі моделі здатні спорожняти контейнер самостійно, для чого в базі передбачена ємність більшого об’єму. Але поки, на жаль, більшість роботів вивантажують сміття досить неакуратно, промахуючись і розсипаючи пил по підлозі.

Роботи працюють самостійно і якісно, ??але поки не готові стати єдиними помічниками при прибиранні квартири.

Що врахувати при виборі пилососа

Потужність всмоктування

Це один з найважливіших параметрів, що свідчить про ефективність роботи апарату. Чим сильніший повітряний потік, тим краще прилад забирає забруднення, крім того, від цієї величини залежить і швидкість очищення. Середня потужність всмоктування у звичайного контейнерного апарату становить 300-400 аероВт. Однак варто мати на увазі, що одні виробники вказують середнє ефективне значення, інші максимальне і тільки самі свідомі декларують обидві величини. У роботів-пилососів і вертикальних щіток потужність всмоктування значно нижче, тому деякі виробники ці параметри зовсім не вказують. В середньому у щітки цей параметр складає 20-30 аероВт, у роботів менше - до 20 аероВт.

HEPA-фільтр

Фільтри тонкого очищення - остання перешкода на шляху пилу в пилососі. Вони затримують найдрібніші частки, а також алергени і бактерії. Наявність HEPA-фільтра не є показником ступеня очищення повітря - про останню судять по його класу. Наприклад, H10 затримає не менше 85% часток, H11 - 95%, а фільтр H14 - 99,995%. При засміченні їх потрібно міняти, що не дуже зручно, тому частіше встановлюють НЕРА-фільтри, які можна мити.

Насадки

Виробники випускають різноманітні насадки для різних поверхонь. Наприклад, щілинна, виправдовуючи свою назву, призначена для важкодоступних місць і щілин. Існують спеціальні щітки з довгим ворсом - для плінтусів і кутків. Насадка з коротким жорстким ворсом підійде для м'яких меблів. Все більше моделей доповнюють турбощітки, що обертаються з великою швидкістю і допомагають збирати шерсть тварин. У миючих приладів є насадки для миття підлог, плитки, скла.

Рівень шуму

Пилососи - досить гучні прилади, виробники заявляють про показники 64-80 дБ. Рівень шуму залежить від безлічі параметрів: потужності агрегату, типу насадки, розміру приміщення, виду підлогового покриття і т. д.

Резюме

Отже, який пилосос краще вибрати? Рішення залежить від площі вашої квартири або будинку. Якщо велика - вибирайте звичайний контейнерний, його потужності вистачить. В ролі додаткового пристрою буде зручно мати вертикальний пилосос. Прилади-роботи хороші в маленьких квартирах. Миючі пристрої потрібні, якщо у вас майже вся підлога в будинку викладена плиткою, тому що дерев'яні та килимові покриття ним краще не мити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, техніка
В тему