Поради

Як вибрати камін?

Як вибрати камін?

Рішення зробити камін в будинку - це безумовно серйозний крок, адже доведеться чимало потрудитися, щоб правильно виконати підготовчі та монтажні роботи. Але не менш важливо знати, як вибрати камін для заміського будинку, оскільки в широкому асортименті камінів легко заплутатися. Уявімо, що ви вперше зіткнулися з камінами і не маєте поняття про їх види, відмінності та характеристики. У цьому випадку без інструкції по вибору каміна вам не обійтися.

Отже, перше питання, на яке потрібно відповісти: «Де буде встановлений камін: в заміському будинку або в квартирі, розташованій в багатоповерховому будинку» ?

Дане питання має принципову важливість, оскільки монтаж каміна в багатоповерховому будинку технічно набагато складніше монтажу в заміському будинку. Труднощі можуть бути пов'язані з виведенням димоходу. Крім того, певні складнощі можуть виникнути в зв'язку з вагою каміна (його маса може досягати 1000 кг), оскільки не завжди перекриття в багатоповерховому будинку розраховуються на таке навантаження. Природно, що складність монтажу підвищує його вартість.

Особливості вибору камінів в дім та квартиру
Особливості вибору камінів в дім та квартиру

Для багатоквартирного будинку варто розглянути варіант встановлення каміна з газовою топкою, що значно полегшить вивід димоходу, але водночас, для встановлення такого каміна виникне необхідність отримання дозволу від підприємства газового господарства. Крім того, значно зростає важливість кваліфікованого монтажу, оскільки газ є вибухонебезпечною речовиною.

Тому, якщо Ви проживаєте в багатоповерховому будинку і не готові до труднощів, пов'язаних з купівлею дров'яного або газового каміна, розгляньте варіанти покупки біо- або електрокамінів, які набувають все більшої популярності.

Відповідаючи на запитання «як вибрати камін для квартири?»  варто пам’ятати, що головна функція каміна в квартирі – естетична, оскільки це не тільки ефектний елемент інтер'єру, але і класичний спосіб розслаблення, що дозволяє зняти навантаження після важкого дня і міської метушні.

Якщо Ви є власником заміського будинку, в який і маєте намір встановити камін, то друге питання, на яке Вам необхідно дати відповідь - «Основна мета каміну: для опалення приміщення чи для естетичної насолоди?» Не забувайте, що порядок цін для дров'яних камінів і електрокамінів, що виконують більше естетичну функцію, значно відрізняється. Чи варто переплачувати за камін, який не буде використовуватися в якості опалювального або буде використовуватися досить рідко, - вирішувати Вам. Однак зверніть увагу на те, що ефект вогню в останніх моделях електрокамінів настільки реалістичний, що його легко можна прийняти за справжнє полум'я. Крім того, в більшості електрокамінів доступна функція обігріву потужністю до 2 кВт - цього буде цілком достатньо для додаткового обігріву приміщення площею до 20 кв.м.

Відповівши на два попередніх питання, чи переконалися Ви в тому, що камін в традиційному його розумінні - це те, що Вам потрібно? Якщо так, то саме час перейти до вибору безпосередньо каміна.

Як вибрати камін за видом палива?

В залежності від використовуваного джерела енергії, каміни бувають наступних типів:

  • дров'яні каміни;
  • газові каміни;
  • електричні каміни;
  • біокаміни.

Дров'яні каміни

Вибір на користь того чи іншого типу каміна слід робити в залежності від того, яку мету ви переслідуєте. Якщо ваше рішення продиктоване необхідністю мати додаткове джерело обігріву приміщення, то однозначно зупиняємося на дров'яних камінах. Майте на увазі, що конструкція дров'яного каміна являє собою топку, облицювання і димохід. Причому саме від топки буде залежати рівень тепловіддачі і площа обігріву. Камін із закритою топкою буде поширювати тепло на весь будинок, з відкритою - на одну-дві кімнати.

Особливості вибору дров'яного каміну
Особливості вибору дров'яного каміну

Сьогодні різні виробники представляють широкий ряд моделей і варіантів оформлення камінів, що дозволить вам зробити правильний вибір з оптимальним поєднанням ціна-якість-габарити.

Встановлення дров'яного каміна в міській квартирі ускладнюється проблемами технічного характеру. Відведення продуктів згоряння вимагає установки повноцінного димоходу. Якщо в проекті будинку його спочатку не закладено, то це можна здійснити тільки в будинках старого житлового фонду (де колись було пічне опалення та димоходи залишилися не зруйновані під час реконструкції) або в новобудовах, які враховують таку можливість.

Ще один варіант - останній поверх. Але він потребує серйозного перепланування з розробкою проекту і складним узгодженням. Тому такий варіант практично неможливий.

Друге істотне обмеження - несучі характеристики плит перекриття. Вага топки, камінного порталу та димаря (навіть самого «легкого» з подвійної металевої труби) може перевищити нормативні значення і зажадати спеціальної конструкції для його розподілу на поверхні перекриття.

Відпрацьовані гази твердого палива мають дуже високу температуру, а отже необхідно узгодження проекту з пожежними службами.

На тлі цих проблем необхідність виділення місця для зберігання дров виглядає завданням, яку вирішити найпростіше, - дрова продаються в багатьох супермаркетах, і їх можна купувати невеликими об’ємами.

Висновок: класичний дров'яний камін більше підходить для приватного будинку.

Переваги дров'яного каміна: справжнє полум'я, ефективний обігрів.

Недоліки дров'яного каміна: практично неможливо встановити такий камін в квартирі, складний догляд, витрати на дрова і засоби догляду.

Газові каміни

Цей тип каміна простіший в установці, ніж дров'яний.

Особливості каміну на газу
Особливості каміну на газу

Для нього також необхідне відведення продуктів згоряння. І хоча температура згорілих газів істотно нижче і вимоги до димоходів простіші, відводити їх все ж потрібно.

Для моделей, що використовують природний газ, потрібна прокладка газових труб в житлове приміщення, а це не тільки технічно складно, але і передбачає обов'язкове узгодження з відповідними службами.

Каміни, що працюють на зрідженому газі, вимагають періодичної заправки балона і його зберігання. А будь-який скраплений горючий газ в житловому приміщенні становить потенційну небезпеку.

Висновок: газовий камін для установки в міській квартирі - можливий, але не кращий варіант.

Переваги газового каміна: можливе встановлення в квартирі, простіший в експлуатації, ніж дров'яний камін.

Недоліки газового каміна: потрібні спеціальні дозволи, використовувати потрібно дуже обережно, щоб уникнути пожежі.

Електричні каміни

Електричні каміни - це найпростіший тип каміна для розміщення в міській квартирі.

Електричний камін - що варто знати?
Електричний камін - що варто знати?

Його встановлення не вимагає отримання дозволу. Підключення та експлуатація - прості, зрозумілі і не вимагають проведення додаткових інженерних комунікацій. Потужність по енергоспоживанню не перевищує значень для стандартного масляного обігрівача або теплового вентилятора - в більшості випадків не потрібно навіть виділення окремої лінії з автоматом захисту (як це часто буває для електричних теплих підлог).

Безпека електричних камінів настільки висока, що багато моделей в якості порталу використовують не тільки природний або штучний камінь, а й натуральне дерево.

Крім готових комплектів (вогнище плюс портал), кожна фірма випускає лінійку сумісних між собою окремих елементів. Такий підхід дозволяє гармонійно вписати електричний камін в будь-який по стилю і дизайну інтер'єр.

Більшість виробників випускають моделі з достовірною імітацією живого вогню, а деякі зразки мають вбудований парогенератор, який підсилює ілюзію полум'я і диму. Але не варто думати, що електричний камін - всього лише декорація. Деякі з них мають потужність до 2 кВт і здатні обігріти приміщення площею до 20 кв.м.

Можливість дистанційного керування каміном - це ще один аргумент на користь його установки в міській квартирі.

Висновок: електричний камін - це найкращий варіант для міської квартири.

Переваги електричного каміна: безпека, екологічність, простота встановлення і управління, економічність, ефект реального полум'я.

Недоліки електричного каміна: полум'я в каміні - це імітація.

Біокаміни

Якщо камін буде служити в вашому домі ефектним декором, вибирайте біокаміни. Вони безпечні і екологічні, компактні, не виділяють кіптяви і гарі, працюють на рідкому паливі - біоетанолі.

Переваги та недоліки біокамінів
Переваги та недоліки біокамінів

Ще один тип, який можна рекомендувати для використання в міській квартирі. Багато моделей за своїм зовнішнім виглядом більше нагадують відкрите вогнище або пальник в декоративному корпусі.

Широка лінійка конструкцій і форм дозволяє інсталювати біокаміни в будь-яку площину, аж до предметів меблів та інтер'єру.

Головна перевага біокаміна - це реальне полум'я у вогнищі і порівняно простий догляд.

Біоетанол, який використовується в даному каміні, вважається екологічно безпечним, а також для установки такого каміна не потрібно спеціальних дозволів.

Однак, рекомендується все ж забезпечити гарне провітрювання в кімнаті, а також уважно поставитися до встановлення.

Висновок: біокамін - хороший варіант для квартири, якщо враховувати певні нюанси.

Переваги біокаміна: проста експлуатація, живий вогонь, безпека.

Недоліки біокаміна: витрати на біопаливо, може бути присутній «синтетичний» запах від горіння.

Таким чином, вибираючи камін у квартиру, необхідно орієнтуватися на його зручність, комфорт установки і використання, а також функції та естетичну складову. Вибравши варіант, який буде влаштовувати вас за всіма параметрами, особливо, в умовах міста, ви отримаєте затишний і красивий елемент інтер'єру у своєму будинку.

ДЛЯ ЗАМОВЛЕННЯ РЕКЛАМИ В СТАТТІ ТЕЛЕФОНУЙТЕ — +38(099)-025-45-78

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, опалення, Інтер'єр, Камін в домі
В тему