Поради

Автодвійники

Автодвійники

В Україні діє схема легалізації авто методом створення автомобіля-двійника. Під викрадений або нерозмитнений автомобіль підбирають такий же (за кольором, типом кузова) і за допомогою своїх людей в ДАІ або на СТО з’ясовують дані техпаспорта.

 

Після цього номер кузова змінюють і друкують підроблений техпаспорт (при сучасному розвитку техніки це нескладно). У підсумку з’являються дві ідентичні машини. Оскільки довіреність сьогодні не є обов’язковим документом, а при зупинці авто даішники звіряють номери рідко, то на «двійнику» можна їздити роками, а власник «оригінального» авто про це може і не підозрювати. Більше того, часто про це не підозрює і новий власник, який вважає, що купив авто за дорученням.

Проблеми виникають при спробі зняти таке авто з обліку або перереєстрації. Якщо таку машину виявляють, її забирають на штрафмайданчик, і покупцеві авто доведеться через суд доводити, що він є добросовісним покупцем, а потім намагатися легалізувати авто. Якщо воно не знаходиться в угоні, це може закінчитися успішно, але займе багато часу, нервів і грошей (доведеться заплатити і за розмитнення). Прикмета шахрая: продаж авто за дорученням на 40 % дешевше від ринкової вартості.

Наведений вище алгоритм підійде для більшості власників, але час від часу виникають випадки, коли, хоч ви все робили правильно, з’являються непередбачувані проблеми.

Прострочені штрафи. Хоча законодавством не передбачена можливість відмовити автовласникові в реєстрації/перереєстрації авто за несплачені штрафи ДАІ, але часто затримують автомобіль саме з цієї причини. Справа в тому, що якщо Державтоінспекція не отримує підтвердження про оплату штрафу, вона звертається до виконавчої служби. Так, держвиконавець навіть за несплачені 255 грн (мінімальний штраф за перевищення швидкості) заарештовує все майно боржника, а автомобіль оголошує в розшук. Якщо співробітник МРЕВ виявляє такий автомобіль, то його затримують до приїзду держвиконавця, а вже той забирає його на штрафмайданчик. Арешт на автомобіль може бути накладений і з якоїсь іншої причини, наприклад, в ході судового розгляду з банком (якщо машина купувалася в кредит, і він не виплачений).

Викрадений автомобіль. Якщо співробітник МРЕВ виявляє перебиті номери або інші невідповідності з даними техпаспорта (або сам техпаспорт підроблений), то авто перевіряють через базу на предмет угону. Якщо авто викрадене, викликається патруль, складається заява працівником, який виявив авто. Працівникові міліції віддають доповідну записку, водія можуть затримати до з’ясування обставин. У МРЕВ залишається копія записки. Водія разом з машиною та документами доставляють до райвідділу, де вже міліція приймає рішення про порушення кримінальної справи.

ГБО. Непросто все і в тому випадку, якщо на автомобіль встановлено газобалонне обладнання. Справа в тому, що це вважається переобладнанням, яке потрібно реєструвати в ДАІ (міняти техпаспорт), що роблять не всі. У підсумку при перереєстрації потрібно спочатку замінити старий техпаспорт на новий із записом «встановлено ГБО», відразу знищити новий техпаспорт (зняти машину з обліку) і одержати інший з даними нового власника. Щоб не платити двічі за заміну техпаспорта, простіше під’їхати на СТО, де ставили газ, і там взяти документи про те, що машину переобладнали, наприклад, день тому (це коштує 100 грн), і їхати в МРЕВ знімати її з обліку. Адже законодавство дозволяє реєструвати ГБО не відразу, а протягом 10 днів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему