Поради

Чим зайнятися з дітьми на карантині? Практичні поради

Чим зайнятися з дітьми на карантині? Практичні поради

Залишившись на карантині на тривалий період часу, багато, у кого є діти, зіткнулися з тим, що дітей треба цілодобово чимось займати. Діти сидять вдома, позбавлені звичного способу життя, спілкування з однолітками, можливості виплеснути надлишок енергії на вулиці. Режим життя змінюється, а це завжди стрес для організму дитини. Тому можуть з'являтися проблеми з гальмівними функціями психіки. Діти стають гучними, влаштовують погром в квартирі, відмовляються займатися і так далі.

Для того, щоб повернути цю стихію, що розбушувалася в мирне русло, треба підібрати такі заняття для дитини, щоб вони повністю відповідали діяльності притаманній її віку та індивідуальним особливостям. Звичайно, це не просто, адже раніше цим займалися професійні педагоги в школах і садках, а тепер це лягло на плечі батьків, які протягом дня зазвичай займаються зовсім іншими справами. Але розібратися в цьому цілком можливо.

Чим зайнятися з дітьми на карантині: вікові особливості

І для початку варто озброїтися перевіреними класичними знаннями вікової психології про провідну діяльності в кожному віковому періоді. Основні твердження виглядають наступним чином:

  • Для діток до року найважливіше емоційне спілкування з дорослими;
  • Від року до трьох - це предметно-гарматна гра, тобто дитина освоює властивості предметів, може нескінченно переливати воду з чашки в чашку або колупати ложкою горщик з квітами;
  • Від трьох років і до шкільного віку дітей найбільше займає рольова гра, а саме: дочки-матері, гра в військових або будівельників - так дитина освоює соціальні ролі;
  • В початковій школі, приблизно до 11 років переважає мотивація вчитися, дізнаватися, як все влаштовано - діти вбирають інформацію, як губки;
  • Потім навчання відходить на другий план, і років до 15 людини важливіше за все спілкування з однолітками, в психології це називається інтимно-особистісним спілкуванням;
  • А потім прокидається інтерес до своєї професійної орієнтації, до розуміння своїх здібностей, з'являється бажання оволодіти якимись конкретними професійними прикладними навичками.

Чим зайнятися з дітьми на карантині?
Чим зайнятися з дітьми на карантині?

Ось ті види діяльності, які відповідають кожному віку і які не викликатимуть опору у дитини, а навпаки, будуть максимально її захоплювати. Зрозуміло, розподіл на вікові групи досить умовний, хоча і засноване на багаторічних спостереженнях. Але треба розуміти, що у дитини є ще свої індивідуальні особливості, які можуть прискорити або сповільнити перехід від одного періоду до іншого.

У звичайному житті, виховуючи своїх дітей відповідно до своїх цінностей і планів на життя, ми іноді можемо відступати від рекомендацій навіть найбільш шанованих вчених. Наприклад, багато батьків прагнуть почати вивчення англійської з двох або трьох років. Це право кожного з батьків, але треба розуміти, що діяльність, яка не відповідає тому чи іншому періоду, вимагає більше зусиль і може впливати на мотивацію в наступні періоди. На даний момент, в умовах карантину, коли ні у батька, ні у дитини немає зайвих фізичних або емоційних ресурсів, краще все-таки сконцентруватися на тому, що не викличе спротиву.

Чим зайнятися з дітьми на карантині: заняття за віком

Отже, тепер, коли ви знаєте, який вид діяльності найбільше підійде вашій дитині, залишилося придумати самі заняття.

Немає сенсу, напевно, говорити про дитячий вік: і так зрозуміло, що в цей момент треба просто бути поруч і емоційно відгукуватися малюкові. А ось з дітками від року до трьох років вже треба займатися чимось, що може захопити їх увагу.

Почати можна з кубиків і конструкторів для самих маленьких. Деталі, звичайно, повинні бути великими, але не тільки для того, щоб дитина ними не вдавилася, а й для того, щоб вона не витрачала занадто багато зусиль на хапання предметів, оскільки дрібна моторика ще не зовсім розвинута.

Іграшками в такому віці можуть стати практично будь-які предмети. І чим різноманітнішими вони будуть, тим краще. Якщо ви можете взяти дитину з собою на кухню і вручити йому набір скалок і каструль, то ви здивуєтеся, як довго він може просидіти, вивчаючи всі ці предмети, занурюючи один в одний, дістаючи і так далі. Звичайно, на кухні складно забезпечити безпеку, але тут ви досягаєте відразу двох цілей - дитина зайнята діяльністю, яка повністю відповідає її віку, а крім того, вона бачить, що на кухні добре, і трохи пізніше спочатку просто почне наслідувати вам, потім попроситься допомагати, а потім і готувати навчиться. Хоча, звичайно, до цього буде розсипано не один пакет борошна і розбите не одне яйце.

Іноді батьків дратує те, що дитина займається якоюсь незв'язною, на їх погляд, діяльністю, наприклад, щось пересипає або переливає туди-сюди, збирає і розкидає кубики з коробки. Не переживайте, це нормально, так проходить навчання, вивчення властивостей речовин і предметів.

Дуже добре при цьому, якщо предмети, з якими грає дитина, зроблені з різних матеріалів і мають різні властивості. Чудовим прикладом можна вважати бізіборди з напряму Монтессорі. Таку штуку навіть можна зробити самому, при наявності дошки і різних предметів, які можна на ній закріпити. Приклади ви легко можете знайти в інтернеті.

Але якщо в цей період часу малюк може піти в себе, вивчаючи властивості предметів, і дати вам час на перепочинок, то діти дошкільного віку вимагають більшої уваги. Їм потрібен партнер в рольовій грі. Потім, звичайно, вони вчаться переносити увагу на ляльок, але їх треба цьому навчити. А для цього треба почати грати разом.

Поки ви берете участь в цій грі, ви можете управляти її інтенсивністю так, щоб діти не ставали занадто активними перед сном. Тобто ви можете грати з дівчатками в вечірнє чаювання з ляльками, а потім з ними ж укладати цих ляльок і попросити доньку показати їм приклад.

А з хлопчиками ви можете грати в старого пірата, який розповідає байки молодому матросу і обіцяє уві сні показати йому карту острова з скарбами.

Ви можете зібрати цілий квест, якщо вдома є ті, хто може виконувати якісь ролі. Тоді дитина буде вирішувати завдання з кожним з персонажів, і не буде занадто втомлюватися якоюсь однієї діяльністю.

Як для хлопчиків, так і для дівчаток підійде створення свого театру з ляльками, які надягають на руку, або маріонетками. Тоді у дитини буде велика мета підготувати для вас виставу, і вона може бути поглинена цією ідеєю досить довго. Тільки вам потім обов'язково треба буде виконати роль уважного глядача, щоб не відбити охоту грати в цю гру знову. А майструвати ляльок ви можете разом, це вирішить ще одну задачу - спільної діяльності.

З молодшими школярами добре читати енциклопедії, вивчати карти, влаштовувати вікторини. Питання, звичайно ж, повинні бути посильними, але не очевидними. Добре, якщо будуть невеликі призи за якісь досягнення. Ще відмінно підійдуть досліди, як хімічні, так і фізичні. Але це, зрозуміло, потребує вашої повної участі.

З найпростіших дослідів, можна показати, як кулька з пластиліну по-різному тоне у воді і в рідкому милі, а потім поговорити про те, чому це так. Можна зварити і заморозити льодяники з паленого цукру, можна зробити театр тіней або зняти мультик на телефон. Так, це все вимагає вашої участі, але дитина точно запам'ятає ці заняття як щось дуже радісне і щасливе.

З підлітками складніше. Їм вже не так важлива ваша увага. Їм потрібні їхні однолітки, спілкування, тусовки, в яких ви навіть можете бути зайвою людиною. Тут важливо не заважати, а можливо, навпаки, запропонувати влаштувати костюмовану або піжамну вечірку по зуму. Можна навіть в крокодила пограти, тільки треба вирішити технічні моменти. Головне, не вимагайте від підлітка завзяття до навчання. Щирим воно не буде, навіть якщо на догоду вам дитина його і зобразить. Набагато краще буде, якщо ви домовитеся про якийсь мінімум, який необхідний, а в іншому дасте можливість самостійно розставляти пріоритети. Тоді, без зайвого навантаження, дитина простіше проживе цей непростий період і швидше сама перейде до наступного періоду, коли зацікавиться професіями.

Якщо дитина вже почала задавати вам запитання про те, що роблять на тій чи іншій роботі, а це насправді може відбуватися починаючи і з молодшої школи, то постарайтеся дати йому можливість поспілкуватися з реальними представниками тих чи інших професій. Це можна зробити навіть зараз, на карантині, по відеозв'язку. Або подивіться з ним ролик в інтернеті - там багато такого матеріалу, де професіонали з різних сфер розповідають про свою роботу. Важливо, щоб ви потім проговорили те, що подивилися, оскільки дітям часто незрозуміло те, що дорослим здається очевидним.

Чим зайнятися з дітьми на карантині: спільні заняття

Ви, напевно, здивовані тим, що в статті так багато говориться про ті заняття, які вимагають активної участі дорослого. Адже діти ж повинні навчитися займати себе самі. Так, і вони обов'язково цього навчаться, якщо в потрібний період часу отримають від вас достатню кількість уваги. Уже в молодшому підлітковому віці вони будуть все частіше намагатися від вас віддалитися, але це не означає, що ви їм зовсім не потрібні. Ви все одно є провідником у світ дорослих людей. Через вас починається освоєння будь-якого етапу.

Крім того, в період, коли навколо багато хвилювань, дуже важлива ваша емоційна близькість з дітьми. Вони відчувають ваші переживання і хвилювання, відчувають страхи оточуючих, навіть якщо не розуміють того, що відбувається.

Ваше завдання зараз - дати їм відчути, що незважаючи ні на що, ви разом, а разом вам добре і безпечно в будь-якій ситуації. Тому як ніколи зараз важлива спільна діяльність з дітьми будь-якого віку. З дошкільнятами і молодшими школярами можна робити театр або малювати, співати і танцювати. З дітьми старшого віку можна разом готувати і просто спілкуватися, розповідаючи якісь історії зі свого підліткового віку - так ви станете не просто строгим дорослим, а більш зрозумілою людиною. Але не змушуйте підлітків проводити з вами багато часу: це має бути тільки за їхнім бажанням.

Непростий час вимагає від нас певного напруження всіх ресурсів. Спілкування з дітьми вимагає цих ресурсів особливо багато. Але, коли ви розумієте свою дитину, коли враховуєте її природу, інтереси, тоді час, проведений спільно в замкнутому просторі, може стати дуже яскравим і значущою подією в житті вас обох. Зрозуміло, в цій статті не розглянуті всі ігри і заняття, так як є ще нюанси взаємодії з дітьми з різними темпераментами. Але вже навіть ця інформація допоможе вам максимально ефективно спрямувати енергію дітей на щось творче. Нехай у вас все вийде, і час карантину стане прекрасною сімейною історією про єдність, любов і дружбу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, психологія, карантин
В тему