Поради

Як діяти, щоб повернути депозит з банку?

Як діяти, щоб повернути депозит з банку?

Прикриваючись важкою економічною ситуацією в країні, деякі комерційні банки дозволяють собі непорядно поводитися зі своїми клієнтами. Це проявляється у невиплаті депозитів та відсотків на них. Маючи справу з такими незаконними діями фінансової установи, вкладникам варто знати, як діяти і що робити в подібних випадках.

 

- для вирішення проблеми спілкуватися з працівниками банку потрібно лише у формі офіційного листування (замовні чи рекомендовані листи, офіційні запити), при цьому не може бути ніяких усних чи телефонних переговорів з касирами, керівниками відділень та іншими посадовими чи не посадовими особами, які якимось чином пов’язані з фінансовою установою;

- коли виникла проблема з поверненням депозиту, передусім потрібно написати вимогу до банку про виплату належної вам суми коштів відповідно до умов депозитного договору; 

- написана вами власноруч вимога направляється рекомендованим листом з повідомленням на адресу головного офісу банку, також можливий варіант, коли вручається посадовій особі у канцелярії банку з обов’язковою реєстрацією вхідного номера і датою вручення;

- у вимозі обов’язково потрібно вказати конкретний термін, до якого банк має виплатити вам депозит.

 

Навіть за таких умов можливим є те, що в очікуваний клієнтом термін депозит банк не виплатить або виплатить його не повною мірою. У цьому випадку слід готувати матеріали для звернення до суду та подавати відповідні документи до судової інстанції:

- скласти позовну заяву;

- сплатити судовий збір і, приклавши до позовної заяви усі наявні у вас документи (договір, квитанції про внесення коштів на депозитний рахунок, листування з банком), звертатися до суду, проте щоб уникнути витрати часу і сил на складання позову, підготовку документів, подачу позовної заяви – варто звернутися за допомогою до відповідного фахівця.  

Зважаючи на практику, що склалася у судах, вкладник має всі підстави вимагати від фінансової установи виплатити не лише належну йому суму та нарахування відсотків, а ще й виплату штрафних санкцій. Все це передбачене частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України, відповідно до якої клієнт банку може розраховувати на 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором, а також відсотків за весь термін існування заборгованості банку.

Повернення своїх вкладів з банку за допомогою суду процедура складна і може тривати не один місяць. Проте в результаті таких дій клієнт-позивач може отримати не лише свій внесок і відсотки з нього, а й стягнути з банку штрафні санкції. Водночас у вас на руках буде рішення суду, яке обов’язкове до виконання банком.  

Також можлива ситуація, що у вашому банку виникли фінансові проблеми, які призвели до його ліквідації, то для повернення свого депозиту потрібно звертатися із заявою до Фонду гарантування вкладів, у тому порядку, який передбачений законом.

Водночас повинні пам’ятати, що коли банк вводить якісь обмеження на зняття коштів з депозитного рахунку – це є прямим порушенням закону. Справа в тому, що відповідно до частини 2 статті 1060 Цивільного кодексу України, під договором банківського вкладу незалежно від його виду фінансова установа, клієнтом якої ви є, зобов’язана видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Поряд з цим стаття 1058 того ж таки Цивільного кодексу України говорить про те, що до відносин банку і вкладника за рахунком, на який внесений вклад, застосовуються положення про договір банківського рахунку. Закон забороняє обмеження прав клієнта на розпорядження його власними грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, якщо немає відповідного рішення суду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему