Поради

Як правильно обрати шпалери для стін

Як правильно обрати шпалери для стін

Вибираючи шпалери, не захоплюйтеся малюнками на них. Важливіше оцінити технічні характеристики матеріалу.

 

Шпалери розрізняються за різними параметрами: терміном служби, безпекою, декоративним оздобленням.

 

Паперові. Доступні за ціною; екологічні і здатні «дихати»; зручні у використанні, оскільки не вимагають спеціального клею. При купівлі паперових шпалер з'ясуйте, що перед вами — симплекс (одношаровий папір) або дуплекс (двошаровий варіант).

 

Вінілові. Аби їх поклеїти, слід використовувати спеціальний клей. Покриття добре сховає всі нерівності стіни. Перед ремонтними роботами ретельно вивчіть знаки на етикетці. Будьте акуратні при вирівнюванні стиків. Недбале накладення шару на шар утворить опуклий шов. Основний їх недолік — відсутність здатності «дихати». Поряд з цими шпалерами не можна курити, не можна запалювати сірники. Самі розумієте, брати цей вид шпалер на кухню — не найкращий варіант, якими б стійкими вони не були.

 

Флізелінові. Властивості — міцність, довговічність, невисока ступінь екологічності. Великі нерівності на стінах не закриваються, зате маленькі щілинки й тріщини чудово задекоровані. Матеріал вимагає спеціального клею. Клей зазвичай наноситься на стіну. У процесі роботи флізелін не розтягується по стіні, що дуже зручно. Термін служби при дбайливому поводженні досягає 7-8 років. Ціновий сегмент — середній, тобто, дорожче паперових шпалер і набагато дешевше елітних текстильних.

 

Велюрові. Серед  переваг: здатність розсіювати шум; стійкість до вигорання; різні форми випуску — і стандартні рулони, і широкі полотна. Недоліки:  схильність до вбирання забруднень і неприємних запахів. Тож велюром не прикрашають кухні і передпокої, він годиться тільки для віталень, спалень, ділових кабінетів.

 

Акрилові.  Досить міцні. Їм не страшна помірна волога — у разі забруднення їх навіть дозволяється протирати злегка змоченою м'якою ганчірочкою. Неглянцева, нерівна поверхня дозволяє згладжувати дефекти стін (однак зашпаклювати діри все ж таки доведеться). При цьому шпалери легкі. Для них зазвичай добре підходять універсальні, а іноді і паперові клеї. Втім для того, щоб перестрахуватися, можете взяти більше надійний — вініловий. Оптимальне поєднання — у стик. В іншому випадку можуть бути помітні опуклі шви. Важлива особливість — ви повинні тривалий час тримати свіжо обклеєне приміщення закритим. Акрилові шпалери, якщо погано просохли,  дуже чутливі до температурних перепадів.

 

Окремо варто сказати про екзотичні шпалери. Їх ціна зазвичай «кусається», зате естетичні особливості вражають навіть прихильників суворої спартанської обстановки.

 

Шовкографія. Такі шпалери не мають запаху; не вицвітають під дією прямих сонячних променів; легко чистяться (причому допускається і волога чистка); довго служать — аж до п'ятнадцяти років. Шовкографія універсальна, годиться і для спальні, і для вітальні, і для передпокою, і навіть для кухні. Однак доведеться виділити на косметичний ремонт досить велику суму; не полінуватися як слід підготувати стіни —  ретельно очистити і вирівняти, також необхідно промити і просушити поверхню. Полотна частіше стикуються, а не накладаються. Клей слід використовувати тільки спеціальний, ні в якому разі не паперовий. Головний недолік:  вони не здатні  «дихати». Ще один мінус: компоненти, що входять до складу, не слід піддавати нагріванню. Під впливом вогню можуть виділятися токсичні елементи, небезпечні для здоров'я.

 

Коркові. Переваги досить істотні: стовідсоткова натуральність; антистатичність; пружність, що забезпечує збереження при грубому зверненні; простота догляду (чистка вологою ганчірочкою або навіть порохотягом); приємні для ока м'які відтінки від ніжно-жовтого до густо-коричневого; благородна простота. Коркові інтер’єрні елементи допустимо застосовувати в приміщеннях з особливо сильною вологістю.  Окремі господарі квартир помилково вважають, що щільне покриття легко ховає всі дефекти стін (для подібної мети куди краще підходить флізелін з опуклими візерунками). Стіна під пробку повинна бути досить рівною, значні опуклості виявляться дуже помітними. Особливо некрасивими вийдуть стики. До речі, про стики  — накладати шари шпалер один на інший не слід; краще залишати невеликі щілини і потім декорувати їх бамбуковими вставками. Матеріал дуже міцний, з віскоподібною поверхнею. Згодом його навряд чи вдасться зафарбувати, або заклеїти. Ретельно вибирайте клей. ПВА в цьому випадку слабенький, рідкі цвяхи дуже сильні. Оптимальним варіантом буде якісний «Момент».

 

Рідкі. Наносяться шпателем. Позитивні властивості:  склад рідких шпалер натуральний, не шкідливий для здоров'я;  пористе покриття  «дихає»;  еластичні — якщо стіна трохи деформується внаслідок усадки будинку (усадка — нормальне явище, якщо будинок новий), на їх поверхні це не відобразиться;  ними легко обробляти ділянки в кутах, біля плінтусів і косяків; є унікальна можливість виправити випадкові подряпини, розмочуючи пошкоджену ділянку водою. Недоліки:  тривалий термін висихання, аж до 3 доби (якщо ви ремонтуєте квартиру, не залишаючи її, в ці три дні у вас вдома буде не дуже комфортно); поверхня збирає пил за рахунок своєї рельєфності (чим глибше ямки, тим складніше її доглядати); шпалери погано переносять підвищену вологість (покриваються цвіллю, яку потрібно періодично зчищати).

 

Бамбукові. Це планки бамбука, наклеєні на тканину. Дуже красиво і дуже дорого.

Хочете собі в будинок що-небудь цікавеньке? Тоді рекомендуємо арт-шпалери, флуоресцентні (світяться) покриття і фотошпалери. Використання таких «фішок» — не зовсім практичний підхід, але має ж в житті бути місце і для творчості!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему