Поради

Штукатурка бетонних стін своїми руками

Штукатурка бетонних стін своїми руками

Незалежно від того, наскільки рівна стіна, підготовка поверхні обов'язково потрібна – неважливо, чи будуть клеїтися шпалери, а може, планується облицьовувати або прикрашати її декоративною штукатуркою.

 

Підготовка поверхні

У першу чергу потрібно зрубати виступи стін і видалити бетонні патьоки і напливи. Потім необхідно очистити поверхню стін від пилу, жирових або бітумних плям. Якщо стіна дуже нерівна, або є великі вибоїни, то на ній потрібно закріпити дюбелями металеву сітку «катанку».

Зверніть увагу! Вона не повинна бовтатися, тому потрібно закріпити її з натягом і зв'язати дротом.

Діаметр катанки повинен бути 6-10 мм, а сітка потрібна з отворами не більше 10×10 мм.

 

Інструменти і матеріали

Для того щоб почати роботи, вам будуть потрібні:

Штукатурка по бетону, або цементно-вапняна, або полімерцементна пластифікована суміші.

Рівень.

Дерев'яні рейки.

Шурупи.

Кельма.

Півтораметровий клин.

 

Приступаємо до роботи

Як вже згадувалося, склад розчину буває різним. В його основі може бути суха суміш або синтетичні складові. Також у такі суміші додаються пластифікатори, які залежно від призначення розчину можуть прискорювати або сповільнювати застигання, тому з цим питанням потрібно розібратися ще до придбання суміші, а готувати розчин необхідно за рецептом, надрукованим на упаковці.

Вам знадобляться дерев'яні рейки такої ж висоти, як і висота стіни, товщиною 10 мм. За їх допомогою ви розділите стіни на секції не більше метра, що значно полегшить штукатурні роботи. Якщо готових рейок немає, то доведеться їх нарізати.

Намітивши місця, де будуть встановлені рейки, прикріпіть їх до стіни шурупами з каменю, перевіривши вертикальність їх положення рівнем. Таке кріплення необхідно тому, що рейки потрібно буде зняти.

Після цього змочіть стіну пульверизатором, інакше суха поверхня дуже швидко вбере в себе воду з розчину, не давши йому надійно прикріпитися до стіни.

Замісіть вибраний розчин і почніть штукатурити приміщення з кутів.

Наносячи штукатурку, намагайтеся розрівняти її з силою, але тільки в межах двох рейок, які можна використовувати як маяки, знімаючи надлишки розчину клином.

Після того, як вся площа буде обштукатурена, дайте шару затвердіти, і, викрутивши шурупи, акуратно зніміть всі рейки, вирівнявши розчином канави, що утворилися.

 

Штукатурка бетонних стін – справа копітка, особливо коли у нерівної стіни дуже гладка поверхня. У такому випадку необхідно робити зарубки. Якщо потрібно зробити стіни шорсткими, то можна скористатися піскоструминним апаратом, однак таке обладнання є не в усіх.

Зверніть увагу! Якщо доведеться наносити досить товстий шар штукатурки, то робити це потрібно в кілька прийомів, використовуючи металеву сітку.

Розчин краще всього наносити тонким шаром (близько 5 мм), ретельно втираючи його у всі шорсткості. Наступний шар штукатурки наносити тільки після повного висихання попереднього. Укінці стіна затирається і загладжується.

Роблячи штукатурку бетонних стін своїми руками, важливо знати, що існує «декоративна штукатурка під бетон», яка дуже відрізняється за характеристиками і призначена не для вирівнювання стін. З її допомогою створюється декоративна поверхня, що імітує бетон, і в неї зовсім інші властивості. Тому при покупці не переплутайте декоративну штукатурку з потрібною вам штукатурною сумішшю.

Слідкуйте за консистенцією розчину, і якщо не вгадали з водою, наливши її занадто багато, то покладіть в нього цеглу на кілька хвилин. Цегла чудово впорається з цим завданням, ввібравши в себе зайву вологу, зробивши розчин більш густим.

Зверніть увагу! Ні в якому разі не слід намагатися прискорити процес висихання стін, просушуючи їх центральним опаленням або якими-небудь іншими обігрівачами, інакше штукатурка потріскається і відпаде. У літній період навіть не завадить додаткове змочування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали